Araştırma Makalesi

DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Aralık 2022
PDF İndir

DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ

Öz

Bu çalışma, İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1.sınıf öğrencilerinin ve farklı şehirlerde yaşayan bu öğrencilerin çevrelerinde bulunan bireylerin diyetisyenlik mesleğine yönelik algısı ve beklentilerinin saptanması amacıyla planlanıp uygulanmıştır. Veriler, 25 ve 21 soruluk anket formları ile çevrimiçi ve yüz yüze görüşme teknikleri kullanılarak toplanmış ve SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Öğrencilerden çalışmaya katılan 58 bireyin %93,1’i, topluma yönelik çalışmaya katılan 616 bireyin ise, % 63,0’ü kadındır. Mesleki algı yönünden incelendiğinde öğrencilerin yaklaşık %95’inden fazlası mesleklerinin yoğun iletişim, yükseköğrenim gerektiren ve kariyer yapılabilen bir meslek olduğunu belirtmiştirler. Mesleği tanıma yönünden anketler incelendiğinde öğrencilerin %90’ınından fazlası diyetisyenin gereksinimlerine göre beslenmelerini düzenleyeceğini, danışanların diyetisyenle kendilerini güvende hissettiklerini düşündüklerini, yemek yenmesi konusunda baskı uygulamayacaklarını ve bu mesleğin sadece kadınlara özgü bir meslek olmadığını ifade etmiştir. Mesleki tutum yönünden değerlendirildiğinde öğrencilerin %90’nından fazlası mesleklerini seçtiklerine pişman olmadıklarını, başarılı olacaklarına inandıklarını, meslek hayatlarında yapabilecekleri çok şey olduğunu, meslek bilgisi derslerinde başarılı olmayı önemsediklerini, mesleklerine kendilerine yakıştırdıklarını belirtmişlerdir. Türkiye’nin birçok kentinde gerçekleştirilmiş olan topluma yönelik anketlerimizde sorulan beslenme, diyetisyen gibi terimlerin tanımlamalarına yüksek oranlarda (%85,3-94,5) doğru cevaplar verilmiştir. Beslenme konusunda en güvenilir bilgi kaynağının öncelikle diyetisyen (%49,4) olduğu bunu takiben sırasıyla doktor, gıda mühendisinin geldiğini belirten cevaplar alınmıştır. Katılımcıların %89.2’sinin beslenme eğitimi almadığı ve alanlarında eğitim alma kaynağının %58,6 oranında hastane ve diyetisyenden olduğu belirlenmiştir. Diyetisyenlerden beklentiler yönünde bakıldığında ilk sırada % 80,7 ile güvenirliliğin geldiği ve sonrasında motive etmek, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına göre önerilerde bulunmak gibi beklentilerin olduğu görülmüştür. Diyetisyenlik mesleğinin daha fazla tanınması, toplumun beslenme konusunda bilinçlenmesi, beslenme ile ilgili sorunların kontrol altına alınması için çalışma olanakları ve istihdam sağlanmasına uzmanlaşmanın olmasına, mesleki yasaların ve kurulların geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arıtıcı, G., Köseler E.,(2011) “Ankara İlindeki Hastanelerde Çalışan Diyetisyenlerin Çalışma Koşulları Ve Meslekle İlgili Sorunları”, Beslenme ve Diyet Dergisi, 38(1-2):2 9-4. Erişim adresi: https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/326
  2. Arslan, P. (2018). "Türkiye’de Diyetisyenliğin 30 Yılı 1966-1996" , Beslenme Ve Diyet Dergisi, 25(1), 3-6.
  3. Baysal, A. (2009). Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
  4. Beydağ, K. D., Arslan H. (2008). "Kadın Doğum Kliniklerinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Profesyonelliklerini Etkileyen Faktörler", Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi. 3(7): 75-87.
  5. Coşkun, N., İçingir, A., Ülker, M., Aksoydan, E. (2008) “Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Öğrencilerinin Diyetisyenlik Mesleğine İlişkin Görüşleri”, Beslenme ve Diyet Dergisi. 36(1- 2):67-76.
  6. Dağ A., Çakır B., Nişancı F., Türkmen A. E. (2019) General Profile and Job Satisfaction of Turkish Dietitians, Progr. in Nutr. 21(3):531-536. DOI: 10.23751 / pn.v21i3.7792.
  7. Eşer, D., Khorshid, L., Denat, Y. (2006) “Hemşirelik Mesleğini Algılama Ölçeği Geçerlik Güvenirlik Çalışması”. Çınar Dergisi, 10 (1).
  8. FAO/WHO. (2019). Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp, Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

9 Haziran 2022

Kabul Tarihi

21 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yenipınar, Z. G., Ünal, S. G., Güven, S., & Bodur, A. (2022). DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 24-38. https://izlik.org/JA34ZU27BH
AMA
1.Yenipınar ZG, Ünal SG, Güven S, Bodur A. DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ. RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ. 2022;1(1):24-38. https://izlik.org/JA34ZU27BH
Chicago
Yenipınar, Zeynep Güler, Sabiha Gonca Ünal, Sanem Güven, ve Akın Bodur. 2022. “DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ”. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 24-38. https://izlik.org/JA34ZU27BH.
EndNote
Yenipınar ZG, Ünal SG, Güven S, Bodur A (01 Aralık 2022) DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 24–38.
IEEE
[1]Z. G. Yenipınar, S. G. Ünal, S. Güven, ve A. Bodur, “DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ”, RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ, c. 1, sy 1, ss. 24–38, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34ZU27BH
ISNAD
Yenipınar, Zeynep Güler - Ünal, Sabiha Gonca - Güven, Sanem - Bodur, Akın. “DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ”. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Aralık 2022): 24-38. https://izlik.org/JA34ZU27BH.
JAMA
1.Yenipınar ZG, Ünal SG, Güven S, Bodur A. DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ. RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ. 2022;1:24–38.
MLA
Yenipınar, Zeynep Güler, vd. “DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ”. İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2022, ss. 24-38, https://izlik.org/JA34ZU27BH.
Vancouver
1.Zeynep Güler Yenipınar, Sabiha Gonca Ünal, Sanem Güven, Akın Bodur. DİYETİSYEN ADAYLARININ VE TOPLUMUN DİYETİSYENLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGISI VE BEKLENTİLERİ. RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ [Internet]. 01 Aralık 2022;1(1):24-38. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34ZU27BH