Bu çalışma, İstanbul piyasasında satışa sunulan ambalajlı (69 adet), soğutmalı sabit tankta
(25 adet) ve birincil üretici tarafından satışa sunulan çiğ sütlerin (13 adet) bazı fizikokimyasal
(pH, kuru madde, yağ miktarı, yağsız kuru madde, asitlik, yoğunluk) özelliklerinin ve
mikrobiyolojik (koliform, toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), Escherichia coli ve
somatik hücre sayısı (SHS)) parametreler açısından “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem
Görmüş İçme Sütler Tebliği (2000) ”ne uygun olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışma
sonucunda, İstanbul ilinde satışa sunulan ambalajlı, soğutmalı sabit tanklarda ve birincil üretici
tarafından satışa sunulan toplam 107 adet çiğ sütün büyük bir çoğunluğunun titrasyon asitliği,
pH değerleri, yoğunluk değerleri gibi fizikokimyasal kalitelerinin iyi durumda ve “Türk Gıda
Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği ”ne uygun olduğu anlaşılmıştır. Çiğ
sütlere ait somatik hücre sayısı ortalaması olan SHS bakımından örneklerin %38 ’inin TGK
(2000)’de bildirilen değerin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada bulunan ortalama
değerin en yüksek TMAB değerini soğutmalı sabit tanklarda satılan çiğ süt içermektedir. “Çiğ
Sütün Satışına Dair Tebliğ (2017/20)” e göre sağımdan itibaren 48 saat içerisinde kaynatılarak
tüketilmesi gereken çiğ sütlerin; özellikle taşıma sırasında ve dolumdan önce yapılan sabit tank
temizliğinde yeterli hijyenik koşulların sağlanmaması sonucunda toplam bakteri yükünün
arttığı düşünülmektedir. Sokak aralarında herhangi bir soğutma yapılmadan çift cidarlı araba
arkası tanklarda yapılan süt satışlarında TMAB sayısı daha yüksek değerler olarak ölçülmüştür.
Çiğ süt numunelerinin % 16’ sı TGK (2000)’ya uyum göstermektedir. Ambalajlı olarak satışa
sunulan 2 adet çiğ süt örneği (%2,9) dışındaki tüm örneklerin TMAB, koliform bakteri sayısının
yüksek olması ve E.coli içermesinden dolayı TGK (2000)’ne uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Bu durumun halk sağlığını tehdit edebileceği ve bundan dolayı çiğ süt yerine pastörize ve
sterilize edilmiş süt kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Çiğ Süt Mikrobiyolojik Kalite Somatik Hücre Çiğ Süt Kalitesi Ambalajlı Çiğ Süt
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Tezden Türetilmiş Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1 |