L. monocytogenes özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve immünsüprese kişilerde risk faktörü olarak görülmektedir. Tüketime sunulan dondurmaların üretim aşamasında standartlara uygun olarak üretilmesi, üretim sırası ve sonrasında hem personel hem de ekipman hijyenine yönelik kurallara dikkat edilmesi ve tüm süreçlerde gıda güvenliği konusunda denetimlerin sık ve sürekli yapılması halk sağlığı uygulamaları açısından önemlidir. Bu çalışmada İstanbul’da açıkta satılan dondurmalarda L. monocytogenes varlığının tespiti ve değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. İstanbul’da faaliyet gösteren 25 işletmeden sade (sütlü), meyveli ve kuruyemişli 75 adet dondurma numunesi toplanmıştır. Numunelerdeki L. monocytogenes tespiti ve identifikasyonu Chromogenic Listeria Agar, gram boyama, katalaz ve CAMP testleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre İstanbul’da açıkta satılan dondurma numunelerinin toplandığı 25 işletmenin %56’sında (n=14), 75 numunenin ise %30,6’sında (n=23) L. monocytogenes tespit edilmiştir. Çalışmada yer alan dondurma çeşitleri göz önünde bulundurulduğunda; sütlü, meyveli ve kuruyemişli dondurmaların sırasıyla %24’ünde (n=6), %24’ünde (n=6) ve %40’ında (n=10) L. monocytogenes varlığına rastlanmıştır. İzole edilen 23 L. monocytogenes suşunun 17 tanesi çoklu antibiyotik direnç gösterirken bunların 3 tanesi ise çalışmada yer alan tüm antibiyotiklere karşı dirençli bulunmuştur. Halk sağlığı için oldukça tehlikeli olan L. monocytogenes bulaşını önlemek adına “tek tıp tek sağlık” konsepti çerçevesinde kanıta dayalı önerilerin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Halk Sağlığı Beslenmesi, Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 2 Sayı: 2 |