Güncel Sayı

Cilt: 43 Sayı: 1, 2.09.2024

Yıl: 2024

Research Articles

Veteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi, veteriner hekimlik, genetik, hayvan ve gıda bilimleri alanlarında makaleler yayınlayan uluslararası bilimsel hakemli elektronik bir dergidir. Derginin kısaltılmış adı “J Res Vet Med”dir (JRVM). Dergi 2018 yılından itibaren TR Dizinde de taranmaya başlamıştır.  Altı ayda bir, yılda 2 sayı olarak yayınlanır. Yayın ücreti yoktur. JRVM takip eden indekslerde taranmakatadır. CAB Abstract, COSMOS IF, EBSCOhost, OpenAIRE, ResearchBib, Sindex, Google Scholar  TÜRKİYE ATIF DİZİNİ 

Dergi Orijinal Araştırma, Kısa Bildiri ve Olgu Sunumu türünde makaleleri kabul etmektedir. Orijinal Araştırma Makalesi;  orijinal bir araştırmanın bulgularını rapor etmelidir. Kısa Bildiri;  dar kapsamlı bir çalışmayı kısa ve tam olarak rapor etmelidir. Kısa Bildirilerde kaynaklar ve uygulanan deneysel çalışmaların tanımlanması  orijinal araştırma makalesi formatında yazılmalıdır. Olgu Sunumu; Özet, Giriş, Olgu Geçmişi, Tartışma ( gerekiyor ise Sonuç ), Kaynaklar bölümleri bulunmalıdır. Dergiye makale gönderimi online olarak (https://dergipark.org.tr/jrvm) DergiPark portalından yapılmalıdır. Makale başvurusu ile makalenin orijinal olduğu ve başka bir yerde yayınlanması için başvuruda bulunulmadığı tebliğ edilmiş kabul edilir. Başvuru ile ayrıca tüm yazarlar, yayın içeriği ve yayımı hakkında hemfikir olduklarını beyan etmiş olurlar. ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) ile COPE(Committee on Publication Ethics) tavsiyelerine uymayan makaleler reddedilir.

Yazım Kuralları (İndir)

1)     Makale İngilizce veya Türkçe olarak yazılabilir.

2)     Tüm makalede, her sayfada bireysel satır numarası, normal kenar boşluğu ve çift aralık kullanılmalıdır. Bu kurallar Özet, Dipnot ve Kaynaklar bölümlerinde de uygulanmalıdır.  Makalenin Kaynaklar ve Tablolar dahil her sayfası numaralandırılmalıdır.

3)     Tüm makale tipleri Microsoft Word (2007 ve sonrası versiyonlar) Times New Roman karakteri ve 12 punto ile yazılmalıdır.

4)     Makalenin genel organizasyonu şu şekilde olmalıdır: Başlık (açık, tanımlayıcı, kısa olmalıdır); Yazar(lar)ın ad(lar)ı; İşyeri açık posta adres (ler)i; Sorumlu yazarın telefon numarası, faks numarası ve e-posta adresi; Özet, Anahtar kelimeler (3 – 6 kelime), Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür , Kaynaklar, Tablolar (her biri ayrı sayfada), Şekiller (her biri ayrı sayfada)

5)     Başlık ve altbaşlıklar, ayrı bir satırda koyuolarak ve paragraf girintisi olmadan yazılmalıdır.

6)     SI birimleri ve standart kısaltmalar kullanılmalıdır.

 

Başlık Sayfası 

Başlık; Yazar(lar)ın ad(lar)ı; İşyeri açık posta adres (ler)i; Sorumlu yazarın telefon numarası, faks numarası ve e-posta adresi.

 

Ana Metin

Özet:Özet 300 kelimeyi aşmamalıdır ve kaynak kullanımından kaçınılmalıdır.  Türkçe sunulan makalelerde ayrıca İngilizce Özet (Abstract) bölümü hazırlanmalıdır.

Giriş:Bu bölümde sonuçların anlaşılabilmesi ve yorumlanabilmesi için o konu ile ilgili (daha önceden) yapılmış olan çalışmalar hakkında bilgilere yer verilmelidir. Giriş’te çalışmanın hipotezi belirtilmelidir. Çalışmanın amacı bu bölümün en sonunda açık olarak yazılmalıdır. Sadece gerekli olan kaynaklara atıf yapılmalıdır.

Materyal ve Metot:  Bu bölümde deneysel çalışmalar diğer araştırmacılar tarafından tekrarlanabilecek yeterlilikteki detayı ile verilmelidir. İstatistik çalışmalar ayrı bir alt başlık şeklinde sunulabilir. Uluslararası indekslerde yer alan dergilerde yayınlanmış bir makalede açıklanan bir teknik yeniden kullanıldığında, metodun çok kısa açıklanması ve ilgili orijinal makaleye atıf yapılması yeterlidir. Hayvan deneylerini içeren çalışmalarda yerel etik kurul kararlarına uyulmalıdır.

Sonuçlar:Araştırma bulguları açık ve anlaşılabilir şekilde, Materyal ve Metot bölümünde verilen sıra ile sunulmalı, tartışma veya yorumlara yer verilmemelidir. Bulgular tablo ve şekillerle desteklenerek kısa olarak sunulmalıdır. 

Tartışmave Sonuç: Bulgular gereksiz ayrıntıya girmeden tartışılmalı, bulguların önemi ve literatür içindeki yeri vurgulanmalıdır.

Teşekkür:Parasal destek, çalışmalara veya makaleye kişisel katkılar burada belirtilmelidir.

Kaynaklar:

1)     Makalede atıf yapılan tüm kaynaklar makale sonunda bir Kaynaklar Listesi halinde verilmelidir. Kaynak listesinde yer alan tüm kaynaklara da makale içinde atıf yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. 

2)     JRVM American Medical Association kaynak yazma stilini benimsemiştir. EndNote®kullanıcıları JRVM için yayın hazırlarken JAMA (Journal of American Medical Association) kaynak yazım stilini seçmelidir.

3)     Metin içinde, tablolarda veya şekillerde kaynak numaraları verilmelidir. 2 veya daha fazla kaynağın sitasyonunda birinci ile sonuncu kaynak numaralarının arasına tire konulmalıdır (Örneğin: Sitasyon1-4). Çoklu sitasyonlarda sitasyonları birbirinden ayırmak için boşluksuz olarak virgül kullanılmalıdır (Örneğin: Sitasyon1,2,4

4)     Kaynak Listesi: Kaynak listesi metin içindeki sitasyon sırasına göre numaralandırılmalıdır. 

Kaynakların yazılmasında aşağıdaki format uygulanmalıdır:

Dergiden Alınmış Bir Makale:Rainer S, Thomas D, Tokarz D, et al. Myofibrillogenesis regulator 1 gene mutations cause paroxysmal dystonic choreoathetosis. Arch Neurol. 2004;61(7):1025-1029.

Kitap:Adkinson N, Yunginger J, Busse W, Bochner B, Holgate S, Middleton E, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 6thed. St Louis, MO: Mosby; 2003.

Kitap Bölümü:Solensky R. Drug allergy: desensitization and treatment of reactions to antibiotics and aspirin. In: Lockey P, ed. Allergens and Allergen Immunotherapy. 3rded. New York, NY: Marcel Dekker; 2004:585-606.

Yayına kabul edilmiş ama basılmamış çalışmalar referanslarda “(basımda)” olarak belirtilmelidir. Carrau RL, Khidr A, Crawley JA, Hillson EM, Davis JK, Pashos CL. The impact of laryngopharyngeal reflux on patient-reported quality of life. Laryngoscope. In press.

Web kaynaklarına atıf yapıldığında URL adresi tam olarak verilmelidir. Sayfaya erişim tarihi ve varsa yazar adı belirtilmelidir. Antimicrobial Resistance. Infectious Diseases Society of America. http://www.idsociety.org/Topic_Antimicrobial_Resistanc e/. Accessed July 21, 2014.

Sayı ve sayfa numarası belli olmayan ancak online erişime açık olan yayınlar Digital Object identifier (DOI) kodları ile belirtilmelidir. Smeeth L, Iliffe S. Community screening for visual impairment in the elderly. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(2):CD001054. doi:10.1002/14651858.CD1001054.

5)     Kaynaklar listesinde yer alan dergilerin kısa adları International The National Library of Medicine’a (NLM, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals).

 

Tablolar

1)     Geniş tablolar kullanılmamalı, zorunlu durumlarda kolonlar ile satırların yerleri değiştirilerek tablo daraltılmalıdır.

2)     Birkaç tür veri aynı tabloda verilemiyorsa her biri farklı tablolarda ve anlaşılır şekilde verilmelidir. 

3)     Tüm tablolar metindeki sıralamasına göre ana metinden sonra ayrı birer sayfada sunulmalıdır. Ayrıca tabloların gireceği yerler metin içerisinde belirtilmelidir. Metin içinde tüm tablolara atıf yapılmış olmalıdır.

4)     Her tabloya makale dilinde kısa ve açıklayıcı başlık konulmalıdır.

5)     Tablo sütun başlıkları kısa ve anlamlı olmalıdır. Parantez içinde standart kısaltmalar ve ölçüm birimleri kullanılmalıdır.

6)     Sütun ve satırları bölmek için dikey ya da yatay çizgiler kullanılmamalıdır.

7)     Tablo altına sadece tablo bilgilerini anlamayı kolaylaştıracak önemli açıklamaları içeren makale dilinde dip not konulabilir.

8)     Tabloda başka bir makaleye ait bulgular kullanılacaksa, alıntı yapılan kaynak tablo altında dipnot olarak belirtilmeli ve kaynaklar listesinde de gösterilmelidir.

 

Şekiller

1)     Tüm şekil ve resimler metindeki sıralamasına göre ana metinden sonra ayrı birer sayfada sunulmalıdır. Şekil ve resim ile ilgili bilgi makale içinde yazılmalı ve şekil’e / resim’e yazı içinde numarası ile atıf yapılmalıdır.

2)     Her şekil ve resmin makale dilinde başlığı olmalıdır.

3)     Şekil ile ilgili açıklama şeklin altında ve makale dilinde verilmelidir.

 

JRVM'de bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Yazarın ve onları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel yöntemi destekler ve somutlaştırır.

Makalenin yazarlığı:
Yazarlık, bildirilen çalışmanın tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan kişilerle sınırlandırılmalıdır.
Özgünlük ve intihal:
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, bunların uygun şekilde alıntılandığından veya alıntı yapıldığından emin olmalıdır.
Birden fazla, gereksiz veya eşzamanlı yayın: Bir yazar, temelde aynı araştırmayı tanımlayan makaleleri birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır.

Yayımlanan eserlerdeki temel hatalar: Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergi editörünü veya yayıncısını bilgilendirmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.

Raporlama standartları:
Orijinal araştırma raporlarının yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir açıklamasını sunmalı ve önemine dair nesnel bir tartışma sunmalıdır.

Tehlikeler ve insan veya hayvan denekler:
Çalışma, kullanımlarından doğasında olağandışı tehlikeler bulunan kimyasallar, prosedürler veya ekipman içeriyorsa veya hayvan veya insan deneklerin kullanımını içeriyorsa, uygunluk beyanları gereklidir.

Hasta görüntülerinin veya vaka detaylarının kullanımı:
Hastalar veya gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalar, etik kurul onayı ve yazılı olarak belgelenmesi gereken bilgilendirilmiş onam gerektirir.

Süreç ve yayın ücreti yoktur.