Covid-19 pandemi süresinde sosyal izolasyonda olan bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını belirlemek için yapılan bu çalışmaya 18 yaşından büyük 81 erkek ve 119 kadın toplam 200 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılmış olan bu çalışmanın evrenini Türkiye, örneklemini ise Covid-19 salgını sırasında sosyal izolasyonda olan 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak “Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu (IPAQ)” ve Yücel (2017) tarafından geliştirilen “Beslenme Alışkanlıkları ve Besin Destek Ürünü Kullanım Ölçeği “kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilere dayanılarak aralarında anlamlı farklılıklar bulunan veriler şunlardır: Cinsiyet değişkenine göre; ara öğün yeme (p<0,04), öğün atlama (p<0,01), ana ve ara öğünleri düzenli tüketmeye özen gösterme (p<0,01), hızlı yemek yeme (p≤0,05), antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında sıvı alımına daha dikkat etme (p<0,00), antrenmandan sonra sıvı tüketimi (p<0,00), besin destek kullanım dönemleri (p<0,00), besin destek ürünlerinin tedarik yerleri (p<0,00), şiddetli bedensel güç gerektiren faaliyetleri yapma sıklığı (p<0,00) değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Medeni durum değişkenine göre; ana öğünlerde dört temel besin grubunu (tahıl, et, süt, sebze) tüketme (p<0,02), beslenmeye dikkat etme (p<0,01), antrenmandan önce yemek yeme (p<0,00), antrenmandan önce yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), antrenmandan sonra yemek yemek için geçen süre (p<0,00), yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), antrenman sonra tüketilen sıvı miktarı (p≤0,05), orta dereceli fiziksel aktiviteye ayrılan zaman (p<0,04) değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaş değişkenine göre; ana ve ara öğünlerin düzenli tüketimi (p<0,03), beslenme alışkanlığı ile spor arasında ilişki olduğuna inanç (p<0,00) antrenmanlardan ne kadar önce yemek yendiği (p<0,00) ve yiyeceğin içeriği (p<0,00), antrenmandan ne kadar sonra yemek yendiği (p<0,00) ve yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), besin destek ürünlerinin temin edilme yeri (p<0,00), orta dereceli fiziksel aktivite için harcanan zaman (p<0,00) değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Pandemide sosyal izolasyon kalanların beslenme, besin destek ürünleri kullanma ve fiziksel aktivite yapma düzeyleri yaş, cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre anlamlı farklılık göstermiştir.
Covid-19 Pandemi Sosyal İzolasyon Beslenme Fiziksel Aktivite
Etik kurul onayı eklenmiştir.
YOKTUR
YOKTUR
Tez danışmanım Doç. Dr. Özlem KIRANDI'ya çok teşekkür ederim.
A total of 200 people, 81 men and 119 women over the age of 18, voluntarily participated in this study, which was conducted to determine the nutrition and physical activity habits of individuals in social isolation during the Covid-19 pandemic. The population of this descriptive and cross-sectional study consists of Turkey, and the sample consists of individuals over the age of 18 who are in social isolation during the Covid-19 epidemic. “International Physical Activity Form (IPAQ)” and “Dietary Habits and Nutritional Supplement Use Scale” developed by Yücel (2017) were used as data collection tools. Based on the data obtained within the scope of the research, the data with significant differences are as follows: According to the gender variable; eating snacks (p<0.04), skipping meals (p<0.01), taking care to consume main and snack meals regularly (p<0.01), eating fast (p≤0.05), before training Paying more attention to fluid intake during and after exercise (p<0.00), fluid consumption after training (p<0.00), periods of nutritional supplement use (p<0.00), supply locations of nutritional supplements (p<0). Significant differences were obtained between the variables of 0.00), frequency of doing activities requiring intense physical strength (p<0.00). According to the marital status variable; consuming four basic food groups (cereal, meat, milk, vegetables) in main meals (p<0.02), paying attention to nutrition (p<0.01), eating before training (p<0.00), eating before training content of the meal (p<0.00), time taken to eat after training (p<0.00), content of the meal eaten (p<0.00), amount of liquid consumed after training (p≤0.05), moderate A significant difference was found between the variables of time spent on graded physical activity (p<0.04). According to age variable; regular consumption of main and snack meals (p<0.03), belief that there is a relationship between eating habits and sports (p<0.00), how long before training (p<0.00) and the content of the food (p<0, 00), how long after training the meal was eaten (p<0.00) and the content of the meal eaten (p<0.00), the place of obtaining nutritional supplements (p<0.00), the time spent for moderate physical activity. A significant difference was found between the variables (p<0.00). The nutrition, use of nutritional supplements and physical activity levels of those who were socially isolated during the pandemic showed significant differences according to age, gender and marital status.
YOKTUR
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fiziksel Aktivite ve Sağlık |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | YOKTUR |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 25 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Herkes için Spor ve Rekreasyon dergisi tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmaktadır.