1798 yılında Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusunun Mısır’ı işgaliyle başlayan modernleşme sürecinde kadın sorunu ivme kazanan konulardan biri olmuştur. Bu dönem, Batı ile temasları hız kazanan Arap toplumunda, her türlü baskıya maruz kalmış, başta eğitim olmak üzere birçok sorun ile boğuşan ve en önemlisi birey olma çabasındaki Mısır kadını için hak ve özgürlük taleplerinin yükseldiği bir dönemdir. El-Hub fî Zemeni’n-Nıft Petrol Diyarında Aşk , Mısır’da kadın hareketinin öncülerinden ve en önemli temsilcilerinden kabul edilen Nevâl Es-Sâ‘davî’nin 1993 yılında kaleme aldığı romanıdır. Aslında bir tıp doktoru olan Mısırlı yazar, eserlerinde Mısır kadınının sorunlarını ele almıştır. Ataerkil bir yapıya sahip olan Arap toplumunda kadınlar, İslam dini tarafından kendisine tanınan haklarına rağmen yanlış uygulamalar sonucunda toplumda tam anlamıyla söz sahibi olamamışlar, ötekileştirilip ayrıştırılmışlardır. Es-Sâ‘davî, eserlerinde Mısır toplumunda kadının konumlandırılışı ile hakları ve özgürlükleri bağlamında sosyolojik ve kültürel değerlendirmeler yapmıştır. Petrol Diyarında Aşk adlı romanında Mısırlı feminist yazar, bu ataerkil ve baskıcı toplumdaki kadının konumunu irdelemiştir. Romanda kadını niteleyen, kadın için kullanılan bazı sembolik ifadeler göze çarpmaktadır. Kadının toplumda algılanışını aktaran bu romanda, “kara” kelimesinin kullanımı ve toplumsal göndermeleri kadın ekseninde incelenecektir
Nevâl es-Sâ‘dâvî Petrol Diyarında Aşk Arap Edebiyatı Kara Arap Kadını
Women issues have become one of the subjects that gained momentum in the process of modernization which started with the invasion of Egypt by French army under command of Napoleon Bonaparte in 1798. This period, is a period when the rights and freedoms are raised for Egyptian women who have been exposed to all kinds of oppression, struggling with many problems, notably education, and the most important who is trying to be an individual in the Arab society where contacts with the West were accelerating. El-Hub fî Zemeni-n-Nıft Love in the Kingdom of Oil , is a novel which was written up in 1993 by Nevâl Es-Sâ'dâvî, who is considered one of the most important representatives of the women's movement in Egypt. The Egyptian author, who was primarily a medical doctor, has managed the problems of the Egyptian women in his works. Despite the rights granted to them by the Islamic religion, women in patriarchal structured Arab society could not properly have a word in society as a result of misapplications and they were marginalized and separated. Es-Sâ'dâvî made sociological and cultural assessments in his works within the context of the positioning as well as rights and freedom of women in Egyptian society. In the novel of Love in the Kingdom of Oil, Egyptian feminist author examines the position of women in this patriarchal and oppressive society. Some symbolic expressions in the novel used for women and described them, are striking. Giving messages about the perception of women in society, this novel will be examined in terms of usage characteristics of the word "black", and the social positioning of women
Nevâl es-Sâ'dâvî Love in the Kingdom of Oil Arabic literature Black Arab woman
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 1 |
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.
Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.
Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.