Geleneksel ataerkil söylemler yolu ile kadına yüklenen annelik rolü, sosyal, kültürel, dini söylemler ve toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında annelik yüceltilmekte, kadının en önemli görevlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bir bakıma annelik ve kadınlık eş değer görülmektedir. Kültürel aktarımlar aracılığıyla annelik rolünün öğretilmesi, kadınların da anneliği kendi içlerinde içselleştirmelerine yol açmaktadır. Kadına verilmiş olan annelik rolünün kadınları toplumda nasıl konumlandırdığı, kadınların anneliği nasıl anlamlandırdıkları ve içselleştirdikleri önemli tartışma konularındandır. Kadınlık ve özelde annelik olgusunun değişen ve dönüşen dünya ile birlikte tarihsel süreçte anlamının ve değerinin farklılaştığı gözlemlenmektedir. Bu çalışma, Van kent merkezinde anne olan kadınların, annelik deneyimlerine odaklanmaktadır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği ile elde edilen araştırma bulguları, kadınların anneliğe ilişkin söylem ve algılarında toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının, geleneksel ve dini söylemlerin hem ücretli hem de ücretli olmayan bir işte çalışan kadınlar üzerinde etkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Çocuk sahibi ol a mayan veya erkek çocuk sahibi ol a mayan kadınlara toplumun bakış açısının ise oldukça olumsuz olduğu görülmektedir. Kadınların anne olma süreçlerinde karar mekanizmalarına dahil edilmeleri ücretli bir işte çalışıp ve çalışmamalarına göre değişkenlik göstermektedir. Araştırmaya katılan kadınların annelik deneyimleri birbirinden farklı olsa da tamamının anneliğin kutsallığına vurgu yaptığı söylenebilir
Kadın annelik ataerkil söylem toplumsal cinsiyet rolleri annelik deneyimleri
Motherhood has been glorified and considered as one of the most important duties of women within the context of the role of motherhood imposed on women through traditional patriarchal, social, cultural, religious discourses and gender roles. In one respect, motherhood and femininity are seen as equivalent. Teaching the role of motherhood through cultural transfers leads women to internalize maternity within themselves. One of the important topics of discussion includes how motherhood positions women in society, and how women interpret and internalize motherhood. It is seen that the meaning and value of womanhood and motherhood in particular along with the changing and transforming world change in the historical process. This study focuses on motherhood experiences of women living in Van city center. For this purpose, research findings obtained from qualitative research methods through in-depth interview technique reveal that gender stereotypes in women's discourses and perceptions of motherhood have an impact on traditional and religious discourses in both paid and non-paid jobs. Including women in decision-making processes in the process of becoming a mother changes according to whether they work in a paid job or not. It can be said that altough women's motherhood experiences are different from each other, they all focus on the sanctity of motherhood
Women Maternity Patriarchal Discourse Gender Roles Maternity Experiences
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 3 |
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.
Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.
“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.
Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.