HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 1 Sayı: 1 9 Ağustos 2016
PDF İndir
TR

HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı Standardize Mini Mental Değerlendirme (MMSE) sonuçlarına göre Alzheimer demansı (AD) tanısı almış ve yaşları 60 ile 80 arasında değişen 20 vakanın, herhangi bir mental problemi olmayan sağlıklı 20 kişi ile dil özellikleri açısından karşılaştırmalı olarak betimlenmesidir.
Yöntem: Dil özellikleri “Afazili Bireylerde Dil ve Konuşma Becerilerini Değerlendirme Aracı (ADKD)” kullanılarak „dil ve bilişsel işlevler, işitsel anlama, tekrarlama, sözcük bulma ve adlandırma, dilbilgisi değerlendirme, okuma, yazma ve dil kullanım işlevleri‟ olmak üzere 8 bölüm altında betimsel olarak değerlendirilmiştir.
Sonuç: Çalışmanın sonucunda, tüm dil becerilerinde, kontrol grubuna kıyasla AD grubunda anlamlı farklılık gözlenmiştir. Özellikle „dil ve bilişsel işlevler, anlama ve okumayı değerlendirme‟ bölümlerinde gözlemlenen farklılık diğer bölümlere görece daha fazladır. Bölümler ayrıntılı olarak incelendiğinde,sesli okuma ve içinden okuma becerisi sonucunda alınan cevaplarda, otomatik ve kategorik adlandırmada‟ gözlemlenen performans düzeyi kontrol grubuna göre daha düşüktür.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

9 Ağustos 2016

Gönderilme Tarihi

26 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Cangökçe Yaşar, Ö., Maviş, İ., & Özbabalık, D. (2016). HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 55-72. https://izlik.org/JA64CN99GR
AMA
1.Cangökçe Yaşar Ö, Maviş İ, Özbabalık D. HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. JSHS. 2016;1(1):55-72. https://izlik.org/JA64CN99GR
Chicago
Cangökçe Yaşar, Özlem, İlknur Maviş, ve Demet Özbabalık. 2016. “HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 55-72. https://izlik.org/JA64CN99GR.
EndNote
Cangökçe Yaşar Ö, Maviş İ, Özbabalık D (01 Ağustos 2016) HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 55–72.
IEEE
[1]Ö. Cangökçe Yaşar, İ. Maviş, ve D. Özbabalık, “HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, JSHS, c. 1, sy 1, ss. 55–72, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64CN99GR
ISNAD
Cangökçe Yaşar, Özlem - Maviş, İlknur - Özbabalık, Demet. “HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Ağustos 2016): 55-72. https://izlik.org/JA64CN99GR.
JAMA
1.Cangökçe Yaşar Ö, Maviş İ, Özbabalık D. HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. JSHS. 2016;1:55–72.
MLA
Cangökçe Yaşar, Özlem, vd. “HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Ağustos 2016, ss. 55-72, https://izlik.org/JA64CN99GR.
Vancouver
1.Özlem Cangökçe Yaşar, İlknur Maviş, Demet Özbabalık. HAFİF ALZHEİMER DEMANSI OLAN ve OLMAYAN 60-80 YAŞ ARASI YAŞLILARIN DİL IŞLEVLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. JSHS [Internet]. 01 Ağustos 2016;1(1):55-72. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64CN99GR

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.