BibTex RIS Kaynak Göster

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 1, 146 - 166, 09.08.2016
https://izlik.org/JA24BA46GS

Öz

Amaç: Meslek imajları toplumların kültürel anlayışından, tutumlarından ve kalıplaşmış yargılardan etkilenerek oluşur. Hemşirelik mesleği de toplumda bir kadın mesleği olarak kalıplaşmıştır. Buna karşın son yıllarda dünyada ve ülkemizde erkek hemşire sayısının giderek artması hemşireliğin kadın mesleği olduğuna dair algıyı değişmektedir. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin erkek hemşire algısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.

Metod: Tanımlayıcı desende yapılan bu araştırma Ondokuz Mayıs Üniversitesi‟ne bağlı yurtlarda kalan öğrencilere, anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini toplam 395 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri 40 sorudan oluşan soru formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve chi-square testi kullanılmıştır.

Bulgular: Öğrencilerin büyük çoğunluğunun hemşirelik mesleğinde cinsiyet ayrımının olmaması gerektiğini ve erkeklerin hemşire olmasının meslek imajını geliştireceğini belirtmiştir. Ayrıca öğrencilerin yaklaşık yarısı erkeklerin hemşirelik mesleğini seçme nedeninin iş bulma kaygısı olduğu konusunda kararsız kalmıştır.

Sonuçlar: Bu araştırma sonucunda üniversite öğrencileri arasında erkek hemşirelerin büyük oranda kabul gördüğü, erkek hemşire imajının pozitif olduğu ve erkeklerin hemşireliği iş bulma garantisinden çok mesleğe ilgi duymaları sebebiyle seçtiklerinin düĢünüldüğü saptanmıştır.

Klinik katkı: Bu araştırma hemşirelikte cinsiyet ayrımına yönelik hassasiyetin geliştirilmesi, toplumdaki hemşirelik imajının bilinmesi ve hemşirelik imajı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözüm önerilerine katkı sağlamıştır.

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 1, 146 - 166, 09.08.2016
https://izlik.org/JA24BA46GS

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Yazarlar

Aynur Arslan

Seval Ağaçdiken Alkan

Gönderilme Tarihi 26 Temmuz 2016
Yayımlanma Tarihi 9 Ağustos 2016
IZ https://izlik.org/JA24BA46GS
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, A., & Ağaçdiken Alkan, S. (2016). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 146-166. https://izlik.org/JA24BA46GS
AMA 1.Arslan A, Ağaçdiken Alkan S. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI. JSHS. 2016;1(1):146-166. https://izlik.org/JA24BA46GS
Chicago Arslan, Aynur, ve Seval Ağaçdiken Alkan. 2016. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 146-66. https://izlik.org/JA24BA46GS.
EndNote Arslan A, Ağaçdiken Alkan S (01 Ağustos 2016) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 146–166.
IEEE [1]A. Arslan ve S. Ağaçdiken Alkan, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI”, JSHS, c. 1, sy 1, ss. 146–166, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BA46GS
ISNAD Arslan, Aynur - Ağaçdiken Alkan, Seval. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Ağustos 2016): 146-166. https://izlik.org/JA24BA46GS.
JAMA 1.Arslan A, Ağaçdiken Alkan S. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI. JSHS. 2016;1:146–166.
MLA Arslan, Aynur, ve Seval Ağaçdiken Alkan. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI”. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Ağustos 2016, ss. 146-6, https://izlik.org/JA24BA46GS.
Vancouver 1.Aynur Arslan, Seval Ağaçdiken Alkan. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ERKEK HEMŞİRE ALGISI. JSHS [Internet]. 01 Ağustos 2016;1(1):146-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24BA46GS

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.