Amaç:
Bu çalışma cerrahi kliniklerde yatan hastaların ameliyat öncesi bilgi
düzeylerinin ve neler hissettiklerinin değerlendirilmesi amacı ile yapıldı.
Yöntem:
Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı özellikte bir araştırmadır. Araştırmanın
örneklemini, bir devlet hastanesinde ameliyat öncesi cerrahi kliniklerde yatan,
iletişim kurulabilen, 18 yaş ve üzeri araştırmaya katılmayı kabul eden 100
hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri cerrahi uygulaması sırasında öğrenci
hemşireler tarafından 15 Şubat– 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında toplandı. Verilerin
toplanmasında, Sosyo-demografik özellikler soru formu, hastaların ameliyat
öncesi bilgi düzeylerinin ve neler hissettiklerinin değerlendirilmesi amacıyla
hazırlanan bir anket formu kullanıldı. Verilerin sayı ve yüzde değerleri
hesaplandı.
Bulgular:
Araştırma kapsamına alınan ameliyat öncesi dönemde cerrahi hastaların %92’sinin
ameliyat olmaları gerektiğini uzman hekimden öğrendiği, %72’sinin ameliyat
hakkında uzman hekimden bilgi aldığı ve %59’unun ameliyat öncesi hazırlıklar ve
yapılacak işlemler hakkında hemşireden bilgi aldığı belirlendi. Ayrıca ameliyat
öncesi cerrahi hastaların özellikle en fazla oranda %41’inin korku ve %31’inin
de heyecan hissettikleri belirlendi.
Sonuç:
Sonuç olarak hastaların çoğunluğunun ameliyat öncesi bilgilendirildiği
belirlendi. Fakat hastaların korku ve heyecan oranlarının yüksek olduğu
belirlenmekle birlikte biz hemşirelere bu konuda görev ve sorumluluk düştüğü
düşünülmektedir. Çünkü korku ve heyacan hastanın stres düzeyini
arttırabilmektedir. Bu sebeple hasta cerrahi sırasında ve sonrasında
komplikasyonlar ve geç iyileşme belirtileri gösterebilir. Hastaların korku ve
heyecanlarının ameliyat öncesi cerrahi bakım planın da ayrıntılı bir şekilde
ele alınması gerektiği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.