Soğan (Allium cepa L.), dünya populasyonunun büyük bir kısmında günlük
diyetin önemli bir parçası olarak yaygın tüketime sahiptir. Dünya genelinde
yetiştirilen ve yüksek düzeyde ekonomik öneme sahip olan bir ürün olan soğan
fenolik bileşikler, alkenil sistein sülfoksitler ve antosiyaninler gibi farklı birçok
biyoaktif fitokimyasal içermesi sebebiyle insan beslenmesinde önemli yer
tutmaktadır. Soğan besinsel flavonoidlerin en zengin ve en fazla tüketilen
kaynağıdır. Soğandaki
başlıca flavonoid bileşikler flavonollerdir. Soğanın içerisindeki ana flavonol,
çok güçlü bir antioksidan olan kersetindir. Soğanda kersetin; aglikon, kersetin 4’‐O‐glukozit ve kersetin‐3,4’‐O‐diglukozit
olmak üzere üç formda bulunmaktadır. Soğan birçok meyve ve sebzeden daha fazla
kersetin içeriğine sahiptir. Kersetin güçlü antioksidan, antialerjik,
antihistaminik, antiviral, antimikrobiyal, antikarsinojenik özelliklere sahip
olup, kardiyovasküler koruma sağlamakta, hepatoprotektif ve nöroprotektif etki
göstermektedir. Kersetin, güçlü bir antioksidan olarak aterosklerozun
önlenmesine yardımcı olur ve iltihaplanma, baş ağrısı, ağız cerrahisi ve mide
ülseri nedenli lokal ağrıyı inhibe etme yeteneğine sahiptir. Bu derlemede
soğanın majör bileşiği olan kersetinin sağlık üzerine etkileri tartışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.