Özet:
Amaç: Araştırmamız özel bir üniversitede sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda eğitim gören öğrencilerde Covid 19 korkusu ve yaşam kalitesini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Gereç ve yöntem: Araştırmaya ait veriler online ortamda oluşturulan formların öğrencilere mail veya mesaj yolu ile iletilerek doldurulması ile toplanmıştır. Veri toplama sürecinde araştırmacılar tarafından geliştirilen tanıtıcı bilgiler formu, Covid korkusu ölçeği ve SF-36 Yaşam Kalitesi ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel bulguların yorumlanmasında frekans tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır.
Sonuç ve öneriler: Covid 19 korkusu ölçeği puanı azaldıkça, yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından emosyonel rol güçlüğü, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık algısı ölçeği puanları artmaktadır. Covid 19 pandemi sürecinde beslenmelerinin düzensiz olduğunu ifade edenlerin sayısının yarıdan fazla olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Covid 19 pandemi sürecinde öğrencilerin yarısından fazlasının uykularının düzensiz olduğunu ifade ettikleri belirlenmiştir. Bu nedenle Covid 19 pandemi sürecinde yaşanan korkunun, ruhsal sorunların ve yaşam tarzındaki değişikliklerin iyi yönetilememesinin beslenme alışkanlıklarında bozulma, uyku kalitesi ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olduğu belirlenmiş olup, sürecin ilerleyen dönemlerde holistik bir bakış açısıyla özellikle genç popülasyonda rehabilite edilmesi önerilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Nisan 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 18 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.