Araştırma Makalesi

POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK

Cilt: 1 Sayı: 1 27 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK

Öz

Bu çalışma iletişim araştırmaları literatüründe Türkçe alan yazında pek yer edinemeyen “bilim iletişimi” çalışmalarının sınırlarını politik bağlam ekseninde ele alarak bilim iletişimi yaklaşımını demokrasi kültürünün gelişimi düzleminde tartışmaktadır. Çağdaş dünyada bilimsel gelişmelerin gündelik yaşamın ve demokrasi kültürünün gelişimi üzerinde yadsınamaz bir etkisi bulunmaktadır. Bu açıdan bilimin seyri noktasında yurttaşların bilimle ilişkisi demokrasinin yeni bir gerekliliği olarak düşünülmekte, bilimsel gelişmelere karşı yurttaşların farkındalığa sahip olması gerektiği ifade edilmektedir. Bu açıdan yurttaşların bilimle ilişkisi politik bir gereklilik olarak düşünülmekte, bilim iletişiminin varlığı ekonomi politik bağlamda analiz edilmektedir. Bu çerçevede bu çalışma bilim iletişimi yaklaşımını politik tartışmalar ekseninde tartışmaya açarak bilim iletişimi olgusunu politik bir strateji olarak demokratik kültürün gelişmesindeki rolüne odaklanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bourdieu, P. (2017). Karşı Ateşler-1, Neoliberal İstilaya Karşı Direnişe Hizmet Edecek Sözler. (S. Canbolat, Çev.) İstanbul: Sel.
  2. Brown, W. (2020). Neoliberalizmin Harabelerinde. (B. Doğan, Çev.) İstanbul: Metis. Bucchi, M. (2004). Science in Society: An Introduction to Social Studies of Science. London: Routledge.
  3. Buckner, E. (2017). The changing discourse on higher education and the nation-state, 1960– 2010. Higher Education by Springer, 473-489.
  4. Davies, S. (2020). An Empirical and Conceptual Note on Science Communication’s Role in Society. Science Communication, 1-18.
  5. Davies, S., & Horst, M. (2016). Science Communication, Culture, Identity and Citizenship. London: Palgrave Macmillan.
  6. Dietz, T. (2013). Bringing values and deliberation to science communication. PNAS, 14081- 14087.
  7. Dursun, Ç. (2010). Dünyada Bilim Đletisiminin Gelisimi ve Farklı Yaklasımlar: Toplum Đçin Bilimden Toplumda Bilime*. Kurgu Online International Journal of Communication Studies, 1- 31.
  8. Dursun, O. (2018). Bilim Gazeteciliğinde Popülaritenin ve Pozitif Bilimlerin Hegemonyası. Galatasaray İletişim Dergisi, 83-114.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Küreselleşme, Türk Dış Politikası, Uluslararası Kuruluşlar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

2 Aralık 2023

Kabul Tarihi

22 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yetiş, E. (2023). POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi, 1(1), 76-93. https://izlik.org/JA43AG76EC
AMA
1.Yetiş E. POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi. 2023;1(1):76-93. https://izlik.org/JA43AG76EC
Chicago
Yetiş, Eda. 2023. “POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK”. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi 1 (1): 76-93. https://izlik.org/JA43AG76EC.
EndNote
Yetiş E (01 Aralık 2023) POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi 1 1 76–93.
IEEE
[1]E. Yetiş, “POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK”, Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi, c. 1, sy 1, ss. 76–93, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43AG76EC
ISNAD
Yetiş, Eda. “POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK”. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi 1/1 (01 Aralık 2023): 76-93. https://izlik.org/JA43AG76EC.
JAMA
1.Yetiş E. POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi. 2023;1:76–93.
MLA
Yetiş, Eda. “POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK”. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2023, ss. 76-93, https://izlik.org/JA43AG76EC.
Vancouver
1.Eda Yetiş. POLİTİK İLETİŞİM OLARAK BİLİM İLETİŞİMİNİ TAHAYYÜL ETMEK. Güvenlik ve İstihbarat Çalışmaları Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2023;1(1):76-93. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43AG76EC