Araştırma Makalesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe

Cilt: 24 Sayı: 2 29 Nisan 2025
PDF İndir
EN TR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe

Öz

Türk hukukunda tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarında gerekçeli karar hakkı, Anayasa’nın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi ile adil yargılanma hakkının bir unsuru olarak düzenlenmiş, yine Anayasa’nın 141. maddesindeki “Bütün mahkemelerin her türlü kararının gerekçeli olarak yazılacağı” ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100 vd. maddeleri hükmüyle de bir kez daha güvence altına alınmıştır. Hukuk devleti ve adil yargılanma ilkesi gereği, tutuklama ve tutuklamanın devamı kararları doğru, makul, yasal ve yeterli bir gerekçeyle temellendirilmelidir. Gerekçesiz veya sözde gerekçeli kararlar, hukuk devleti ilkesine, adil yargılanma hakkına, savunma hakkına ve hukuki dinlenilme hakkına aykırıdır. Ceza muhakemesinde tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarının gerekçeli olması, özgürlük ve güvenlik hakkının ve gerekçeli karar hakkının korunması bakımından bir zorunluluktur. Bu sebeple tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarında somut olay ile soyut kanun maddesi arasındaki sebep-sonuç ilişkisinin açıkça temellendirilmesi ve bu temellendirme üzerine de karar verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada da gerekçeli karar hakkının adil yargılanma hakkı içindeki yeri, kapsamı ve özellikleri, gerekçeli karar hakkının temel ilkeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin konuya yaklaşımları ve tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarında, gerekçeli kararları denetlerken kullandıkları kıstaslar incelenmiş; ceza muhakemesinde tutuklama ve tutuklamanın devamı kararlarının gerekçeli olmasına ilişkin düzenlemeler değerlendirilmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatları ışığında mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı doktora programında Doç. Dr. Ahmet Bozdağ’ın danışmanlığında Zeynep Büşra Korkmaz tarafından hazırlanan “İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararları Işığında Ceza Muhakemesinde Yargı Kararlarının Gerekçeli Olması (Sorunlar ve Çözüm Önerileri)” başlıklı devam eden doktora tezinden türetilmiştir.

Kaynakça

  1. Akca, T. (2021). İdari yargıda gerekçeli kararın unsurlarına ilişkin mevzuat analizi. Yılmaztekin, H. (Ed.). Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması “Anayasa ve İdare Hukuku Alanında Gerekçeli Karar Unsurları ve Geliştirilmesi Gereken Alanlara Yönelik İhtiyaç Analizi” (Raporlar ve Tebliğler) (s. 131-139). Ankara: Türkiye Adalet Akademisi Yayını.
  2. Altınkök, S. (2014). Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde bireysel başvuru açısından özgürlük ve güvenlik hakkı. (Doktora Tezi). YÖK Tez merkezi veri tabanından erişildi. (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp)
  3. Beck, L. (2017). The constitutional duty to give reasons for judicial decisions. UNSW Law Journal, 40 (3), 923-951.
  4. Bekri, M. N. (2014). Gerekçeli karar hakkı. Ankara Barosu Dergisi, 72 (3), 205-228.
  5. Cengiz, S., Demirağ, F., Ergül, T., McBride, J., Tezcan, D. (2008). Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları ışığında ceza hukukunun kurum ve kavramları. Ankara: Türkiye Barolar Birliği Yayınları.
  6. Centel, N. (2011). İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararları ışığında tutuklama hukukuna eleştirel yaklaşım. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 17 (1-2), 49-93.
  7. Centel, N. (2013). Tutuklama uygulamasında sorunlar. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, 71 (1), 193-206.
  8. Centel, N., Zafer, H. (2020). Ceza muhakemesi hukuku. İstanbul: Beta Yayınevi, 19. Bası.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre ve Kaynaklar Hukuku (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Nisan 2025

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2024

Kabul Tarihi

14 Nisan 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, Z. B., & Bozdağ, A. (2025). Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24(2), 1016-1038. https://doi.org/10.21547/jss.1558159
AMA
1.Korkmaz ZB, Bozdağ A. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe. GAUN-JSS. 2025;24(2):1016-1038. doi:10.21547/jss.1558159
Chicago
Korkmaz, Zeynep Büşra, ve Ahmet Bozdağ. 2025. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 (2): 1016-38. https://doi.org/10.21547/jss.1558159.
EndNote
Korkmaz ZB, Bozdağ A (01 Nisan 2025) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24 2 1016–1038.
IEEE
[1]Z. B. Korkmaz ve A. Bozdağ, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe”, GAUN-JSS, c. 24, sy 2, ss. 1016–1038, Nis. 2025, doi: 10.21547/jss.1558159.
ISNAD
Korkmaz, Zeynep Büşra - Bozdağ, Ahmet. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24/2 (01 Nisan 2025): 1016-1038. https://doi.org/10.21547/jss.1558159.
JAMA
1.Korkmaz ZB, Bozdağ A. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe. GAUN-JSS. 2025;24:1016–1038.
MLA
Korkmaz, Zeynep Büşra, ve Ahmet Bozdağ. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 24, sy 2, Nisan 2025, ss. 1016-38, doi:10.21547/jss.1558159.
Vancouver
1.Zeynep Büşra Korkmaz, Ahmet Bozdağ. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları Işığında Tutuklama Kararlarında Bulunması Gereken Gerekçe. GAUN-JSS. 01 Nisan 2025;24(2):1016-38. doi:10.21547/jss.1558159

Cited By