EN
TR
Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması
Öz
Bu çalışmanın amacı, Türkiye yaşa özel ölüm hızlarının Lee-Carter modeli parametrelerini tekil değer ayrışımı yöntemi ile ve bu yönteme seçenek olarak geliştirilen Poisson Log-Bilineer yaklaşımıyla tahmin etmek ve her iki yaklaşımla elde edilen model parametrelerini ve ölüm hızı değerlerini karşılaştırmaktır. Her iki cinsiyet için 1937-1995 yılları arası ölüm hızları, ölüm sayıları ve riske maruz değerler “Türkiye Hayat ve Hayat Annüite Tablolarının Oluşturulması Projesi” kapsamında belirlenmiş olan model hayat tablosu seviyelerine uygun olarak içdeğerleme yöntemi ile elde edilmiştir. Türkiye yaşa özel ölüm hızlarının her iki yaklaşım ile elde edilen 20 yıllık öngörüleri karşılaştırılmış ve az da olsa farklı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Hàri, N., Waegenaere, A.D., Melenberg, B., Nijman, T.E., 2007, Estimating the Term Structure of Mortality, Insurance: Mathematics and Economics, 42, 492- 504.
- Lee, R.D., Carter, L.R., 1992, Modelling and forecasting U.S.mortality, Journal of The American Statistical Association, 419, 659-675.
- Brouhns, N., Denuit, M., Vermunt, J., 2002, A Poisson Log-Linear regression approach to the construction of projected life tables, Insurance: Mathematics and Finance, 31, 373-393.
- Brouhns, N., Denuit, M., Vermunt, J.K., 2002, Measuring the longevity risk in mortality projections, Bulletin of the Swiss Association of Actuaries, 105-130.
- Renshaw, A.E., Haberman, S., 2003, Lee-Carter Model Forecasting with Age Specific Enhancement, Insurance: Mathematics and Economics, 33, 255-272.
- Renshaw, A.E., Haberman, S., 2003, Lee-Carter Mortality Forecasting: A Parallel Generalized Linear Modelling Approach for Englad and Wales Mortality Projections, Applied Atatistics, 52, 119-137.
- Wilmoth, J.R., 1993, Computational Methods for Fitting and Extrapolating the Lee-Carter Model of Mortality Change, Technical Report, University of California, Berkeley, USA.
- Alho, J.M., 2000, Discussion of Lee (2000), North American Actuarial Journal, 4, 91-93.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2013
Gönderilme Tarihi
23 Temmuz 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Demircioğlu, S., & Büyükyazıcı, M. (2013). Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya, 6(1), 14-40. https://izlik.org/JA42GD43HB
AMA
1.Demircioğlu S, Büyükyazıcı M. Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması. JSSA. 2013;6(1):14-40. https://izlik.org/JA42GD43HB
Chicago
Demircioğlu, Selim, ve Murat Büyükyazıcı. 2013. “Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 6 (1): 14-40. https://izlik.org/JA42GD43HB.
EndNote
Demircioğlu S, Büyükyazıcı M (01 Mart 2013) Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 6 1 14–40.
IEEE
[1]S. Demircioğlu ve M. Büyükyazıcı, “Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması”, JSSA, c. 6, sy 1, ss. 14–40, Mar. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42GD43HB
ISNAD
Demircioğlu, Selim - Büyükyazıcı, Murat. “Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 6/1 (01 Mart 2013): 14-40. https://izlik.org/JA42GD43HB.
JAMA
1.Demircioğlu S, Büyükyazıcı M. Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması. JSSA. 2013;6:14–40.
MLA
Demircioğlu, Selim, ve Murat Büyükyazıcı. “Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya, c. 6, sy 1, Mart 2013, ss. 14-40, https://izlik.org/JA42GD43HB.
Vancouver
1.Selim Demircioğlu, Murat Büyükyazıcı. Poisson log-bilineer yaklaşımıyla Lee-Carter modellemesi ve Türkiye Uygulaması. JSSA [Internet]. 01 Mart 2013;6(1):14-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42GD43HB