Araştırma Makalesi

Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Cilt: 12 Sayı: 1 7 Temmuz 2022
  • Osman Sert *
  • Alpaslan Akçoraoğlu
PDF İndir
TR EN

Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Öz

Tabakalı örneklemede örnekleme çerçevesi birbiriyle örtüşmeyen tabakalara bölünür. Bu bölünme çoğu pratik durumda coğrafi bölgeler, cinsiyet, yaş gibi doğal durumu yansıtacak şekilde kendiliğinden oluşur. Bu şekilde kendiliğinden oluşan tabakalar araştırma değişkenine göre içsel olarak homojen olmayabilir. Fakat araştırma değişkeninin tabaka sınırları katı bir şekilde önceden belirlenmemişse tabakaların içsel olarak homojenliği sağlanabilir. Bu yolla araştırma değişkenine göre içsel olarak homojen tabakalar oluşturulur ve tahmin hassasiyeti en üst düzeye çıkarılmış olur. Bu amaçla bu çalışmada tabaka-içi homojenliği sağlamak için Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemleri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma için beş farklı çarpıklık değerine sahip veri setleri türetilmiş ve her veri seti için ayrıştırma yöntemlerine göre tabaka sınırları belirlenmiştir. Tahminlerin güvenilirliğini arttırmak için her yöntemden 1000 kez bağımsız örnek seçilmiştir. Böylece her yöntemden elde edilen ortalama tahmin edicisine ilişkin Kök Hata Kareler Ortalamaları (KHKO) hesaplanmış ve en küçük KHKO değerini veren yöntemin tabaka sınırlarının optimum sınırlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Analizler R programında yer alan “NbClust” ve “Stratification” paketleri ile yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre en küçük üç çarpıklık değerine sahip simülasyonlar için “Lavallee-Hidiroglou”, dördüncü simülasyon için “Ortalama Kümeleme” ve en büyük çarpıklık değerine sahip simülasyon için ise “K-Ortalamalar Kümeleme” yöntemleri ile elde edilen tabaka sınırları, optimum tabaka sınırları olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ballin , M., & Barcaroli, G. (2013). Joint determination of Optimal Stratification and Sample Allocation Using Genetic Algorithm. Survey Methodology, 369-393.
  2. Benedetti, R., Bee, M., & Espa, G. (2010). A Framework for Cut-Off Sampling in Business Survey Design. Journal of Official Statistics, 651-671.
  3. Brito, J., Ochi, L., Montenegro, F., & Maculan, N. (2010). An Iterative Local Search Approach Applied to the Optimal Stratification Problem. Int. Trans. Oper. Res., 753-764.
  4. Charrad, M., Ghazzali, N., Boiteau, V., & Niknafs, A. (2014). NbClust: An R Package for Determining the Relevant Number of Clusters in a Data Set. Journal of Statistical Software, 1-36.
  5. Dalenius, T., & Hodges, J. (1957). The Choice of Stratification Points. Scand. Actuar. Journal, 198-203.
  6. Ekman, G. (1959). An Approximation Useful in Univariate Stratificaiton. Ann. Math. Stat., 219-229.
  7. Erişoğlu, M. (2011). Uzaklık Ölçülerinin Kümeleme Analizine Olan Etkilerinin İncelenmesi ve Geliştirilmesi.
  8. Florek, K., Lukaszewicz, J., Steinhaus, H., & Zubrzycki, S. (1951). Sur la liaison et la division des points d’un ensemble fini. Colloquium Mathematicum, 282-285.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İstatistik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Alpaslan Akçoraoğlu Bu kişi benim
0000-0003-4368-9998
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

7 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

8 Nisan 2022

Kabul Tarihi

27 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Sert, O., & Akçoraoğlu, A. (2022). Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. İstatistik Araştırma Dergisi, 12(1), 68-81. https://izlik.org/JA29GW26DT
AMA
1.Sert O, Akçoraoğlu A. Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. JSRTR. 2022;12(1):68-81. https://izlik.org/JA29GW26DT
Chicago
Sert, Osman, ve Alpaslan Akçoraoğlu. 2022. “Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. İstatistik Araştırma Dergisi 12 (1): 68-81. https://izlik.org/JA29GW26DT.
EndNote
Sert O, Akçoraoğlu A (01 Temmuz 2022) Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. İstatistik Araştırma Dergisi 12 1 68–81.
IEEE
[1]O. Sert ve A. Akçoraoğlu, “Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması”, JSRTR, c. 12, sy 1, ss. 68–81, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29GW26DT
ISNAD
Sert, Osman - Akçoraoğlu, Alpaslan. “Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. İstatistik Araştırma Dergisi 12/1 (01 Temmuz 2022): 68-81. https://izlik.org/JA29GW26DT.
JAMA
1.Sert O, Akçoraoğlu A. Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. JSRTR. 2022;12:68–81.
MLA
Sert, Osman, ve Alpaslan Akçoraoğlu. “Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. İstatistik Araştırma Dergisi, c. 12, sy 1, Temmuz 2022, ss. 68-81, https://izlik.org/JA29GW26DT.
Vancouver
1.Osman Sert, Alpaslan Akçoraoğlu. Tabaka Sınırlarının Belirlenmesinde, Kümeleme Analiz Yöntemleri ve Tabaka Sınırı Belirleme Yöntemlerinin Karşılaştırılması. JSRTR [Internet]. 01 Temmuz 2022;12(1):68-81. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29GW26DT