Araştırma Makalesi

Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi

Cilt: 4 Sayı: 2 15 Ağustos 2005
PDF İndir
TR EN

Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi

Öz

Bu çalışmada, yapay sinir ağlarının durağan zaman serileri ile geleceği tahminde performansını etkileyen girdi nöronu sayısı ve gizli nöron sayısı parametrelerinin en iyi değerinin belirlenmesi amacı ile bir deney tasarımı yapılmıştır. Ayrıca, Box-Jenkins modelleri ile yapay sinir ağı tekniğinin geleceği tahmindeki başarısı karşılaştırılmış hangi yöntemin daha iyi sonuç verdiği araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BAILY, D. and THOMPSON, D. M. (1990), Devoloping Neural Network Applications, AI Expert, September, 33-41.
  2. BOX, G.P. and JENKINS, G.M. (1976), Time Series Analysis Forecasting and Control, San Francisco, Holden-Day.
  3. CYBENKO, G. (1989), Approximation by Superposition of a Sigmoidal Function, Mathematical Control Signal Systems, 2, 303-314.
  4. GHIASSI, M., SAIDANE, H., and ZİMBRA, D.K. (2004), A Dynamic Artificial Neural Network Model for Forecasting Time Series Events, International Journal of Forecasting, 21(2), 341-362.
  5. HİLL, T., MARQUEZ, L., O'CONNOR. M. and REMUS, W. (1994), Artificial Neural Networks for Forecasting and Decision Making, International Journal of Forecasting, 10, 5-15.
  6. HORNİK, K, STINCHCOMBE, M. and WHITE H. (1989), Multilayer Feed-Forward Networks are Universial Approximators, Neural Networks, 2, 359-366.
  7. HU. M.J.C. (1964), Application of the Adaline System to Weather Forecasting, Master Thesis, Technical Report 6775-1, Stanford Electronic Laboratories, Stanford.
  8. WARNG, H.B. and ANG. H.T. (2001), A Simple Neural Network for ARMA(p.q) Time Series Omega, 29, 319-333.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İstatistik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fevzi Kutay Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Ağustos 2005

Gönderilme Tarihi

7 Şubat 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Hamzaçebi, C., & Kutay, F. (2005). Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi. İstatistik Araştırma Dergisi, 4(2), 27-35. https://izlik.org/JA37EY26SG
AMA
1.Hamzaçebi C, Kutay F. Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi. JSRTR. 2005;4(2):27-35. https://izlik.org/JA37EY26SG
Chicago
Hamzaçebi, Coşkun, ve Fevzi Kutay. 2005. “Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 4 (2): 27-35. https://izlik.org/JA37EY26SG.
EndNote
Hamzaçebi C, Kutay F (01 Ağustos 2005) Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi. İstatistik Araştırma Dergisi 4 2 27–35.
IEEE
[1]C. Hamzaçebi ve F. Kutay, “Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi”, JSRTR, c. 4, sy 2, ss. 27–35, Ağu. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37EY26SG
ISNAD
Hamzaçebi, Coşkun - Kutay, Fevzi. “Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 4/2 (01 Ağustos 2005): 27-35. https://izlik.org/JA37EY26SG.
JAMA
1.Hamzaçebi C, Kutay F. Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi. JSRTR. 2005;4:27–35.
MLA
Hamzaçebi, Coşkun, ve Fevzi Kutay. “Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi, c. 4, sy 2, Ağustos 2005, ss. 27-35, https://izlik.org/JA37EY26SG.
Vancouver
1.Coşkun Hamzaçebi, Fevzi Kutay. Durağan Zaman Serilerinin Yapay Sinir Ağları ile Tahmininde Girdi Nöronu ve Gizli Nöron Sayısının Belirlenmesi. JSRTR [Internet]. 01 Ağustos 2005;4(2):27-35. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37EY26SG