TR
EN
Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi
Öz
Bu çalışmada, homojenite Analizi (HA) ile anjiyografik olarak saptanan atherosklerotik damar darlık derecesi üzerine cinsiyet, yaş, sigara, hipertansiyon, ailede koroner kalp hastalığı olup olmadığı ve diyabet değişkenlerinin etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Anjiyografik olarak saptanan atherosklerotik damar darlık derecelerini etkileyebilecek faktörlerin (HA) ile incelenmesi sonucunda 54 ve daha düşük yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve ailede koroner kalp rahatsızlığı gözlenmeyen hastaların damar darlık derecesinin %50 ve daha düşük olduğu, bununla birlikte 55 ve daha yukarı yaşlarda hipertansiyon, diyabet ve ailede koroner kalp rahatsızlığı gözlenen hastaların damar darlık derecesinin %70 ve daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca erkeklerin sigara içme, kadınların içmeme eğilimde oldukları da bulundu. Sonuç olarak kategorik yapıda değişkenlerden oluşan veri setini incelemede HA’nın kullanışlı bir yöntem olduğu söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- BOND, J. and MİCHAİLİDİS, G. (1997), Interactive CA in a Object Oriented Environment, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarih: 03.01.2002
- DE LEEUW, L. (1984), Canonical Analysis of Categorical Data, Leiden: Dswo Press.
- GİFİ, A. (1990), Nonlinear Multivariate Analysis, Chichester: John Wiley & Sons.
- GREENACRE, M. BLASİUS, J. (1994), Correspondence Analysis in the Social Sciences, New York: Academic Press.
- MEULMAN, J. (1982), Homogeneity Analysis with Incomplete Data, Leiden: Dswo Press.
- MİCHAİLİDİS, G. and DE LEEUW, J.(2000), Constrained Homogeneity Aanalysis with Applications to Hierarchical Data, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarihi: 03.01-2002.
- MİCHAİLİDİS, G. And DE LEEUW, J.(1999), the GİFİ System of Descriptive Multivariate Analysis, Erişim: [ www.stat.ucla.edu/preprints ]. Erişim Tarihi: 03.01-2002.
- ONAT, A., ÇETİNKAYA, A., SANSOY, V., YILDIRIM, B. Ve KELEŞ İ. (2000), Koroner Kalp Hastalığı Riskini Yükselten Diyabet Sıklığı Erişkinlerimizde Hızla Artıyor, Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 28(1).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi, İstatistik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Nisan 2003
Gönderilme Tarihi
6 Ocak 2003
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2003 Cilt: 2 Sayı: 1
APA
Süt, N., & Türe, M. (2003). Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi. İstatistik Araştırma Dergisi, 2(1), 21-27. https://izlik.org/JA88WW98CL
AMA
1.Süt N, Türe M. Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi. JSRTR. 2003;2(1):21-27. https://izlik.org/JA88WW98CL
Chicago
Süt, Necdet, ve Mevlüt Türe. 2003. “Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 2 (1): 21-27. https://izlik.org/JA88WW98CL.
EndNote
Süt N, Türe M (01 Nisan 2003) Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi. İstatistik Araştırma Dergisi 2 1 21–27.
IEEE
[1]N. Süt ve M. Türe, “Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi”, JSRTR, c. 2, sy 1, ss. 21–27, Nis. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88WW98CL
ISNAD
Süt, Necdet - Türe, Mevlüt. “Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 2/1 (01 Nisan 2003): 21-27. https://izlik.org/JA88WW98CL.
JAMA
1.Süt N, Türe M. Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi. JSRTR. 2003;2:21–27.
MLA
Süt, Necdet, ve Mevlüt Türe. “Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi, c. 2, sy 1, Nisan 2003, ss. 21-27, https://izlik.org/JA88WW98CL.
Vancouver
1.Necdet Süt, Mevlüt Türe. Damar Darlık Derecesi ve Risk Faktörlerinin Homojenite Analizi ile İncelenmesi. JSRTR [Internet]. 01 Nisan 2003;2(1):21-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88WW98CL