TR
EN
Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi
Öz
Şehir planlama bilimi açısından bakıldığında yaşam kalitesi, daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir mekanlar planlanması, mevcut kaynakların daha hakça dağıtılması, göç araştırmalarına ve firma yer seçimine yeni bir boyut katması gibi başlıklar da planlamaya katkı sağlamaktadır. İçinde bulunduğumuz bu yeni bin yılda kalitenin kişisel bir beğeni ölçütü olmaktan çıkarak toplumsal içerik kazanması da yaşam kalitesi araştırmalarının önemi ve gelişimini arttırmıştır. Artık pek çok ülkede periyodik yapılan araştırmalar arasında yer alan yaşam kalitesi kavramı, ülkemizde henüz yeni bir kavramdır. Uzun vadeli yararlar sağlamak için bu konuda hızla ve geniş çapta araştırmalar yapmaya gerek vardır.
Bu çalışmada, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yerleşmelerin kademelenmesi araştırması ile belirlenen bölgelerden İstanbul, Ankara ve İzmir bölgeleri örnek alınmış ve bu bölgelere dahil olan kentsel alanlarda nesnel göstergelere dayanarak kentlerin yaşam kalitesi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Literatürde yer alan kentsel yaşamla ilgili belirli bir grup nesnel göstergeye faktör analizi yöntemi uygulanarak veri seti küçültülmüş ve faktörlerin oluşturduğu skorlara göre yaşam kalitesi açısından kentlerin elde ettiği değerlerin en yüksekten en düşüğe doğru sıralanması sağlanmıştır. Bu sıralamada İstanbul ilk sırada yer alırken, Isparta’nın sıralamada en sonra yer aldığı görülmüştür.
Özellikle nüfus bakımından kalabalık olan kentlerin, bireylere daha seçenekli ve renkli bir yaşam sunması, buna karşılık nüfusça kalabalık olmayan kentlerde hizmetlerin daha sınırlı kalmasının sıralamada etkili olduğu gözlenmiştir. Araştırmada, faktör analizi uygulaması sonucunda beş faktör grubu belirlenmiş ve bu faktörlerin toplam varyansın %83’ünü açıkladığı görülmüştür. Buna göre, birinci faktör grubunu oluşturan sosyal-kültürel ve sağlık faktörlerinin, kentsel yaşam kalitesine en çok etki eden değişkenlerden oluştuğu belirlenmiştir. Diğer kentsel hizmetlerin içinde sağlık ve sosyal-kültürel olanakların başta gelmesi gündelik yaşamda bu hizmetlere verilen önemi ve eksikliğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AKGÜL, A., 1997, Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri- SPSS Uygulamaları, Yüksek Öğretim Kurulu Matbaası, Ankara.
- ANDREWS, F.M. and Withey, S.B., 1976. Social Indicators of Well-Being Americans’ Perceptions of Life Quality, Plenum Press, New York and London.
- BRİNKENHOFF, M.B.,FREDEL, K. A. and FRIDERES, J.S., 1997. Basic minimum needs, quality of life and selected correlates: Explorations in villages in Northern India, Social Indicators Research, 42, 248-281.
- DISSART, J. C., and DELLER, S.C., 2000. Quality of life in the planning literatüre, Journal of Planning Literature, 15/1, 135-161.
- EVCİL TÜRKSEVER, N., 2001. Türkiye’de Büyük Şehir Alanlarında Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Yöntem Denemesi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
- LİU, B. C., 1997. Economic & non-economic quality of life ındicators in large metropolitan areas, American Journal of Economics & Sociology, 36, 225-240.
- MORRİS, A., FINDLAY, A. and ROGERSON, R., 1988. In search of an explanation of quality of life in British Cities: Some Scottish Dimensions, Scottish Geographical Magazine, 3, 130-137.
- NOLL, H. H., 1996. Social indicators & social reporting: the international experience, Measuring Well-Being & Social Indicators Symposium, Canada, October 4-5.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mekansal İstatistik, Nicel Karar Yöntemleri
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
16 Ağustos 2002
Gönderilme Tarihi
11 Mart 2002
Kabul Tarihi
19 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2002 Cilt: 1 Sayı: 2
APA
Evcil, A. N., & Başarır Kıroğlu, G. (2002). Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. İstatistik Araştırma Dergisi, 1(2), 277-286. https://izlik.org/JA66PR99UN
AMA
1.Evcil AN, Başarır Kıroğlu G. Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. JSRTR. 2002;1(2):277-286. https://izlik.org/JA66PR99UN
Chicago
Evcil, Ayse Nilay, ve Gülay Başarır Kıroğlu. 2002. “Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 1 (2): 277-86. https://izlik.org/JA66PR99UN.
EndNote
Evcil AN, Başarır Kıroğlu G (01 Ağustos 2002) Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. İstatistik Araştırma Dergisi 1 2 277–286.
IEEE
[1]A. N. Evcil ve G. Başarır Kıroğlu, “Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi”, JSRTR, c. 1, sy 2, ss. 277–286, Ağu. 2002, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66PR99UN
ISNAD
Evcil, Ayse Nilay - Başarır Kıroğlu, Gülay. “Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi 1/2 (01 Ağustos 2002): 277-286. https://izlik.org/JA66PR99UN.
JAMA
1.Evcil AN, Başarır Kıroğlu G. Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. JSRTR. 2002;1:277–286.
MLA
Evcil, Ayse Nilay, ve Gülay Başarır Kıroğlu. “Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi”. İstatistik Araştırma Dergisi, c. 1, sy 2, Ağustos 2002, ss. 277-86, https://izlik.org/JA66PR99UN.
Vancouver
1.Ayse Nilay Evcil, Gülay Başarır Kıroğlu. Nesnel Göstergeler Kullanılarak Kentlerin Yaşam Kalitesi Açısından Değerlendirilmesi. JSRTR [Internet]. 01 Ağustos 2002;1(2):277-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66PR99UN