Kapadokya Bölgesi, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin önde gelen turizm destinasyonlarından biridir. Bölgenin gastronomik potansiyeli, yerel lezzetlerin turistler için önemli bir çekim noktası olmasını sağlamaktadır. Özellikle kadın kooperatifleri, yerel mutfak kültürünün korunmasında ve turizmle entegre edilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu yüzden çalışma, Kapadokya Bölgesi’nde kadın kooperatifleri tarafından işletilen restoranlara ilişkin tüketici yorumlarının analizine odaklanmaktadır. Çalışma kapsamında Kapadokya Bölgesi’nde Tripadvisor platformunda restoran işletmesi olarak yer alan kadın kooperatiflerine yönelik yapılan toplam 333 çevrimiçi yorum nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma bulguları sonucunda altı ana tema (yemek lezzeti, ürün çeşitliliği, temizlik ve hijyen, fiyat, hizmet ve kadın girişimciliğine destek) ve iki alt tema (olumlu ve olumsuz) belirlemiştir. Kapadokya Bölgesi’nde kadın kooperatifleri tarafından işletilen restoranlara yönelik tüketici yorumlarının analizine dayanan bu çalışma, gastronomi turizmine katkı sağlayan yerel girişimlerin önemini ortaya koymaktadır. Bulgular, turistlerin yerel yemeklerin özgünlüğü ve kalitesinden memnuniyet duyduklarını, ancak hizmet gecikmeleri, hijyen eksiklikleri ve fiyat-performans sorunlarının memnuniyetsizliğe yol açtığını göstermektedir. Bu doğrultuda, kadın kooperatiflerinin sundukları geleneksel lezzetlerle bölgenin gastronomi turizmine önemli bir katkı sağladığı, ancak hizmet kalitesini iyileştirerek bu katkıyı daha da güçlendirebilecekleri sonucuna varılmıştır. Çalışma kadın kooperatiflerinin turizm sektöründeki etkilerini güçlendirmek için hizmet kalitesini iyileştirmeye yönelik öneriler sunmaktadır.
Cappadocia Region is one of the leading tourism destinations in Turkey with its historical and cultural richness. The gastronomic potential of the region makes local flavors an important attraction for tourists. Women's cooperatives, in particular, play a critical role in preserving local culinary culture and integrating it with tourism. Therefore, this study focuses on analyzing consumer reviews of restaurants run by women's cooperatives in the Cappadocia Region. Within the scope of the study, a total of 333 online reviews of women's cooperatives operating as restaurants on the Tripadvisor platform in the Cappadocia Region were analyzed using content analysis, one of the qualitative research methods. As a result of the research findings, six main themes (food taste, product variety, cleanliness and hygiene, price, service and support for women's entrepreneurship) and two sub-themes (positive and negative) were identified. This study, based on the analysis of consumer reviews for restaurants operated by women’s cooperatives in the Cappadocia region, highlights the significance of local enterprises that contribute to gastronomic tourism. Findings indicate that tourists appreciate the authenticity and quality of local dishes; however, delays in service, hygiene issues, and price-performance imbalances lead to dissatisfaction. In this context, women’s cooperatives play a vital role in enhancing the region's gastronomic tourism with their traditional flavors, though improving service quality could further strengthen this contribution. The study offers recommendations for improving service quality to strengthen the impact of women's cooperatives in the tourism sector.
Women's Cooperatives Restaurant Reviews Content Analysis Cappadocia Region
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | İçindekiler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 11 Kasım 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 10 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 2 |