Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Green generation restaurant movement in restaurants: An example of “La Mancha Restaurant”

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 292 - 300, 15.03.2019
https://doi.org/10.24288/jttr.527512

Öz



















In this study, the
Green Generation Restaurant program and the La Mancha Restaurant were examined
and the program aimed to determine what process the past has followed in the
future and what needs to be done to spread the awareness of sustainable
restaurants. The Case Study was used in quantitative
research design.
Sustainability studies in La Mancha Restaurant have been
observed and the situations that have been encountered since the implementation
of these studies. The Green Generation Catering program has found that the
restaurant industry has not shown the expected excitement and therefore the
sustainable restaurant movement has not spread.

Kaynakça

  • Aydın, B., Erdoğan, B.Z. (2016). Restoranların Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Müşteri Bağlılığına Etkisi, Turizm Akademik Dergisi, 1(3), 11-27.
  • Dölekoğlu, C. Ö., Gün, S. ve Giray, F. H. (2014). Yoksulluk ve Gıda İsrafı Sarmalı, Tarım Ekonomisi Kongresi Bildiri Kitabı, 172-191.Green Restaurant Association. (2017). About Us, Erişim: http://www.dinegreen.com/about (29.12.2017).
  • Hatipoğlu, A., Zengin, B., Batman, O., ve Şengül, S. (2013). Yöresel yemeklerin, kırsal turizm işletmeleri mönülerinde kullanım düzeyleri: Gelveri Örneği. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 1(3), 6-11.
  • Kaşlı, M., Cankül, D., Köz, E.N. ve Ekici, A. (2015). Gastronomik Miras Ve Sürdürülebilirlik: Eskişehir Örneği, Eko-Gastronomi Dergisi, 2(2148-404X), 27-46.
  • Kurnaz, A., Özdoğan O.N. (2017). İstanbul’da Yer Alan Yeşil Restoran İşletmeleri Hizmet Kalitesinin Grserv Modeli İle Değerlendirilmesi. İşletme Fakültesi Dergisi, 1, 75-99. doi: 10.24889/ifede.286740
  • La Mancha Restaurant. (2018). Anasayfa, Erişim: http://lamancha.com.tr/ (03.01.2018).
  • La Mancha Restoran Kurucu Ortağı ile yapılan görüşme kayıtları, 09/01/2018
  • La Mancha Restoran Mutfak Yöneticisi ile yapılan görüşme kayıtları, 24/12/2017
  • Sustainable Restaurant Association. (2018). About, Erişim: http://www.thesra.org/jobs (02.01.2018).
  • Sünnetçioğlu, S., Yılmaz, B.S. (2015). İzmir’deki Restoran Yöneticilerinin Sürdürülebilir Restoran İşletmeciliği Üzerine Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(5), 94-114.
  • Yeşil Nesil Restoran Programı. (2018). YNR Nedir, Erişim: http://yesilnesilrestoran.org/program-hakkinda.php (03.01.2018).
  • Yurtseven, H.R., Yıldırım, H.M. (2014). Historan: Orient Express Restoran Örneği, Eko-Gastronomi Dergisi, 1(2148-404X), 163-170.

Restoran mutfaklarında yeşil nesil restoran hareketi: “La Mancha Restoran” örneği

Yıl 2019, Cilt: 5 Sayı: 2, 292 - 300, 15.03.2019
https://doi.org/10.24288/jttr.527512

Öz










Bu
çalışma, Yeşil Nesil Restoran programının La Mancha Restoran örneği üzerinden
incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu programın geçmişten günümüze nasıl bir
süreç izlediği ve sürdürülebilir restoran farkındalığının yayılması için
yapılması gerekenler belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden
Örnek Olay (Case Study) kullanılmıştır. La Mancha Restoranın kurucu ortağıyla,
mutfak yöneticisiyle görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler ve işletmede yapılan
gözlemlere dayalı olarak elde edilen verilerin analizi ile, işletmede uygulanan
sürdürülebilirlik özellikleri incelenmiştir. La Mancha Restoran’da
gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmaları gözlemlenmiştir. Yeşil Nesil
Restorancılık programına restoran sektörünün beklenilen ilgiyi göstermediği ve
bu nedenle de sürdürülebilir restoran hareketinin yayılmadığı bulgusuna
varılmıştır. Yeşil restoran programlarını uygulayan işletmelerin diğer
restoranlara göre daha fazla sorumluluk taşıdıkları ve yeşil restoran
tanımından daha duyarlı hale geldiği kanısına varılmıştır
    

Kaynakça

  • Aydın, B., Erdoğan, B.Z. (2016). Restoranların Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Müşteri Bağlılığına Etkisi, Turizm Akademik Dergisi, 1(3), 11-27.
  • Dölekoğlu, C. Ö., Gün, S. ve Giray, F. H. (2014). Yoksulluk ve Gıda İsrafı Sarmalı, Tarım Ekonomisi Kongresi Bildiri Kitabı, 172-191.Green Restaurant Association. (2017). About Us, Erişim: http://www.dinegreen.com/about (29.12.2017).
  • Hatipoğlu, A., Zengin, B., Batman, O., ve Şengül, S. (2013). Yöresel yemeklerin, kırsal turizm işletmeleri mönülerinde kullanım düzeyleri: Gelveri Örneği. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 1(3), 6-11.
  • Kaşlı, M., Cankül, D., Köz, E.N. ve Ekici, A. (2015). Gastronomik Miras Ve Sürdürülebilirlik: Eskişehir Örneği, Eko-Gastronomi Dergisi, 2(2148-404X), 27-46.
  • Kurnaz, A., Özdoğan O.N. (2017). İstanbul’da Yer Alan Yeşil Restoran İşletmeleri Hizmet Kalitesinin Grserv Modeli İle Değerlendirilmesi. İşletme Fakültesi Dergisi, 1, 75-99. doi: 10.24889/ifede.286740
  • La Mancha Restaurant. (2018). Anasayfa, Erişim: http://lamancha.com.tr/ (03.01.2018).
  • La Mancha Restoran Kurucu Ortağı ile yapılan görüşme kayıtları, 09/01/2018
  • La Mancha Restoran Mutfak Yöneticisi ile yapılan görüşme kayıtları, 24/12/2017
  • Sustainable Restaurant Association. (2018). About, Erişim: http://www.thesra.org/jobs (02.01.2018).
  • Sünnetçioğlu, S., Yılmaz, B.S. (2015). İzmir’deki Restoran Yöneticilerinin Sürdürülebilir Restoran İşletmeciliği Üzerine Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(5), 94-114.
  • Yeşil Nesil Restoran Programı. (2018). YNR Nedir, Erişim: http://yesilnesilrestoran.org/program-hakkinda.php (03.01.2018).
  • Yurtseven, H.R., Yıldırım, H.M. (2014). Historan: Orient Express Restoran Örneği, Eko-Gastronomi Dergisi, 1(2148-404X), 163-170.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Semra Akar Şahingöz 0000-0001-6727-5277

Enes Güleç Bu kişi benim 0000-0001-7092-6958

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Akar Şahingöz, S., & Güleç, E. (2019). Restoran mutfaklarında yeşil nesil restoran hareketi: “La Mancha Restoran” örneği. Journal of Tourism Theory and Research, 5(2), 292-300. https://doi.org/10.24288/jttr.527512