Araştırma Makalesi

Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi

Cilt: 14 Sayı: 56 31 Ekim 2019
PDF İndir
TR

Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi

Öz

Bu çalışmanın amacı Sanayi 4.0 dönüşümü bağlamında pazar ve müşteri yönlü IoT uygulamalarının kapsamını değerlendirmek, bu uygulamalara ilişkin olarak kurumsal yenilik ve girişimcilik stratejileri kapsamında düşünsel bir altyapı oluşturmak ve bunları Türk iş yazılımı sektörü bağlamında analiz etmektir. Keşifsel nitelikte tasarlanan bu çalışmada, Türkiye’de iş yazılımları alanında faaliyet gösteren işletmelerle yapılan odak grup çalışmaları ve derinlemesine görüşmelerle, bu işletmelerin sunduğu yeni nesil müşteri odaklı çözümler incelenmiştir. Çalışma bulgularında, iş yazılımları pazarında Sanayi 4.0 dönüşümü için hazır bulunuşluk seviyesinin düşük seyrettiği; bu teknolojilerin kullanımının daha çok perakende ve lojistik gibi alanlarla sınırlı olduğu ve bu alanların daha çok gelişime açık olduğu görülmektedir. Çalışmada, Türk İş Yazılım Sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve müşterileri de dâhil olmak üzere paydaşlar arasında Sanayi 4.0 ve IoT tabanlı rekabetçi stratejilerin geliştirilebilmesi için bir işbirliği modeli önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Araç-Öztürk, Yeşim. 2016. “Turkey Enterprise Applications Software Market 2016–2020 forecast and 2015 vendor shares”, International Data Corporation (IDC), Tech. Rep.
  2. Abdurahman, Dini. 2016. “Modeling and simulation of an IoT enabled cold chain logistics Management System”. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi.
  3. Alfalla-Luque, Rafaela, Carmen Medina-Lopez, and Prasanta Kumar Dey.2013. "Supply chain integration framework using literature review." Production Planning & Control 24.(8-9): 800-817.
  4. Al-Momani, Adai Mohammad, Moamin A. Mahmoud, and S. Ahmad. 2016 "Modeling the adoption of internet of things services: A conceptual framework." International Journal of Applied Research 2.(5): 361-367.
  5. Ashton, Kevin. 2009. "That ‘internet of things’ thing." RFID journal 22(7):97-114.
  6. Attaran, Mohsen. 2017."The internet of things: Limitless Opportunities for business and society." Journal of Strategic Innovation and Sustainability 12(1), 10-29.
  7. Bejlegaard, Mads, Brunoe, Thomas D. Jacob Bossen, Andersen, Ann-Louise, Nielsen, Kjeld. 2016. "Reconfigurable manufacturing potential in small and medium enterprises with low volume and high variety: pre-design evaluation of RMS." Procedia CIRP 51: 32-37.
  8. Botta, Alessio., De Donato, Walter de, Persico, Valerio, Pescapé, Antonio. 2016.” Integration of cloud computing and Internet of Things: A survey”. Future Generation Computer Systems 56: 684-700.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

13 Şubat 2019

Kabul Tarihi

22 Ekim 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA
Ventura, K., Kabasakal, İ., Demircan Keskin, F., & Soyuer, H. (2019). Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 14(56), 507-521. https://izlik.org/JA23EK24TH
AMA
1.Ventura K, Kabasakal İ, Demircan Keskin F, Soyuer H. Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2019;14(56):507-521. https://izlik.org/JA23EK24TH
Chicago
Ventura, Keti, İnanç Kabasakal, Fatma Demircan Keskin, ve Haluk Soyuer. 2019. “Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 14 (56): 507-21. https://izlik.org/JA23EK24TH.
EndNote
Ventura K, Kabasakal İ, Demircan Keskin F, Soyuer H (01 Ekim 2019) Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 14 56 507–521.
IEEE
[1]K. Ventura, İ. Kabasakal, F. Demircan Keskin, ve H. Soyuer, “Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi”, Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, c. 14, sy 56, ss. 507–521, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23EK24TH
ISNAD
Ventura, Keti - Kabasakal, İnanç - Demircan Keskin, Fatma - Soyuer, Haluk. “Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 14/56 (01 Ekim 2019): 507-521. https://izlik.org/JA23EK24TH.
JAMA
1.Ventura K, Kabasakal İ, Demircan Keskin F, Soyuer H. Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2019;14:507–521.
MLA
Ventura, Keti, vd. “Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, c. 14, sy 56, Ekim 2019, ss. 507-21, https://izlik.org/JA23EK24TH.
Vancouver
1.Keti Ventura, İnanç Kabasakal, Fatma Demircan Keskin, Haluk Soyuer. Pazar ve Müşteri Yönlü IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) Uygulamalarının İş Yazılımları Kapsamında Analizi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2019;14(56):507-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23EK24TH