Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ORYANTALİSTLERİN HADİS İSNÂD SİSTEMİNE ELEŞTİRİLERİ VE ONLARA YAPILAN REDDİYELER

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 100 - 119, 25.12.2020

Öz

Bu makalede, “ilmi dönem oryantalistler”in hadis “isnâd sistemi”ne yaptıkları eleştirilerin -hadis ilmi kriterlerince- ilmi gerçeklikten uzak, kasıtlı ve teolojik tarafgirlik çerçevesinde oldukları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu konuda onlara reddiye niteliğinde yazılmış birçok makale, tez ve kitaplardan oluşan çalışma olmakla beraber, birbirinden değerli reddiye niteliğindeki bu çalışmalar, konuyla ilgili çok detay, teknik ve spesifik bilgiler barındırmaktadır; ancak bu konuya bütüncül bir bakış açısı sunacak, detay ve teknik bilgilerden arındırılmış, literatürel yoğunluktan uzak bir çalışmanın var olmadığı ortadadır. Bu çalışmanın kapsamı, içerik ve argüman açısından yazılmış olanlardan farklı reddiyeler barındırmakla beraber, bütün o çalışmaları da ihtisarla ihtiva eden bir çalışma olması ve konunun detaylarında boğmadan okura bütüncül bir bakış açısı sunması düşünülmüştür. Zira konuyla ilgili yapılacak okumalarda bu noktanın bir açık olduğu anlaşılmaktadır. İşte bu makale ile -konuyla alakalı detay bilgilere boğmaksızın, genel bir çerçeve çizilerek- söz konusu açığın kapatılması ve oryantalistlerin hadis isnâd sisteminin menşei ve başlangıcı hakkındaki iddia ve çalışmalarının teolojik tarafgirlikten kaynaklandığı noktasını objektif bir şekilde ortaya koymak amaçlanmıştır.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Beni bu makaleyi yazmaya teşvik eden ve her aşamada yaptığı rehberlikle yönlendiren ders hocam sayın Dr. Remzi AVCI'ya şükranlarımı arz ederim.

Kaynakça

  • Albayrak, A. (2016). “Fuad Sezgin’in “Buhârî’nin Kaynakları” Kitabı Üzerine Değerlendirmeler. Usûl: İslam Araştırmaları, 26. s. 53-54.
  • Polat, S. (2017). Hadis Araştırmaları Tarih – Usul – Tenkid – Yorum. Kayseri: Kimlik Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yaşar Elarslan 0000-0002-0667-4618

Proje Numarası Yok
Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 10 Aralık 2020
Kabul Tarihi 23 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Elarslan, Yaşar. “ORYANTALİSTLERİN HADİS İSNÂD SİSTEMİNE ELEŞTİRİLERİ VE ONLARA YAPILAN REDDİYELER”. Kadim Akademi SBD 4/2 (Aralık 2020), 100-119.

Kadim Akademi SBD  Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.


29762