Amaç:. Ruh sağlığı, insanın duygusal ve psikolojik iyi oluşunu ifade eder ve kişinin genel yaşam kalitesini etkiler. Boş zaman aktiviteleri ise kişinin iş veya diğer günlük sorumluluklarının dışında gerçekleştirdiği hoş vakit geçirme faaliyetleridir. Bu aktiviteler, kişinin hobileriyle ilgilenmesi, sosyal etkileşimde bulunması, egzersiz yapması, yaratıcı faaliyetlere katılması veya dinlenme ve gevşeme için zaman ayırması gibi çeşitli şekillerde olabilir. İyi bir ruh sağlığına sahip olmak, kişinin boş zamanlarını daha verimli kullanmasına yardımcı olabilir. Araştırma, üniversite öğrencilerinin boş zaman aktivitelerine katılımı ile ruhsal durumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Araştırmada kişisel bilgi formu, Sevil (2015) tarafından geçerliliği ve güvenirliği yapılan ve Türkçe’ye uyarlanan “Boş Zaman Katılım Ölçeği” ile Şahin ve Durak (1994) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Kısa Semptom Envanteri” kullanılmıştır. Veriler bağımsız t testi, tek yönlü ANOVA testi, pearson korelasyon testiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde 2021-22 yılında kayıtlı 21.493 öğrenci içinden 570 öğrenci oluşturmaktadır.
Bulgular: Araştırma bulgularına göre boş zaman katılımının alt boyutları cinsiyet, bölüm, sınıf, yaşanılan yer, eğitim durumu, katılma şekli göre anlamlı bir farklılık göstermektedir (p<0,05). Ayrıca ruhsal durumun alt boyutları ise cinsiyet, yaş, bölüm, medeni durum, eğitim durumu, gelir düzeyi, günlük işler dışında kendine ayırdığı süre, katılma şekli açısından farklılık göstermektedir. Korelasyon testi sonuçlarına göre, üretici aktivite ile anksiyete, somatizasyon arasında anlamlı ve negatif yönlü, sosyal aktivite ile anksiyete, depresyon, hostilite somatizasyon arasında anlamlı ve negatif yönlü, bilişsel aktivite ile somatizasyon arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır.
Sonuç: Boş zaman aktivitelerine katılan bireylerin ruhsal bozuklukların iyileşmesinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bireylerin ruhsal ve fiziksel açıdan iyi hissetmelerin en iyi yollarından biri boş zaman aktivitelerine katılmayı alışkanlık haline getirmek ve bunu bütün yaşamın her alanına yaymaktır. Böylece bireylerin yaşam kalitesi artar ve amaçlarına ulaşma noktasında daha kararlı adımlar atabilir.
Ruh sağlığı Boş zaman katılım Ruhsal bozukluklar Boş zaman aktiviteleri
Purpose: Mental health refers to a person's emotional and psychological well-being and affects a person's overall quality of life. Leisure activities, on the other hand, are leisure activities that a person performs outside of work or other daily responsibilities. These activities can take many forms, such as engaging in one's hobbies, social interaction, exercising, engaging in creative activities, or taking time for rest and relaxation. Having good mental health can help a person use their spare time more efficiently. The research was conducted to determine the relationship between university students' participation in leisure activities and their mental states.
Method: The personal information form in the study was the "Leisure Time Participation Scale" validated and reliable by Sevil (2015) and adapted into Turkish, and Şahin et al. The “Short Symptom Inventory” adapted into Turkish by Durak (1994) was used. Data were analyzed with independent t-test, one-way ANOVA test, and pearson correlation test. . The sample of the study consists of 570 students out of 21,493 students enrolled in Kırşehir Ahi Evran University in 2021-22.
Results: According to the research findings, the sub-dimensions of leisure time participation show a significant difference according to gender, department, class, place of residence, educational status, and participation method (p<0.05). In addition, the sub-dimensions of mental state differ in terms of gender, age, department, marital status, educational status, income level, time allocated to oneself outside of daily work, and the way of participation. According to the correlation test results, there is a significant and negative relationship between productive activity and anxiety and somatization, a significant and negative relationship between social activity and anxiety, depression, hostility and somatization, and a significant and negative relationship between cognitive activity and somatization.
Conclusion: As a result, it is seen that individuals participating in leisure time activities play an important role in the recovery of mental disorders. One of the best ways for individuals to feel mentally and physically well is to make it a habit to participate in leisure time activities and to spread it to all areas of life. Thus, the quality of life of individuals increases and they can take more decisive steps to achieve their goals.
Mental health Leisure participation Mental disorders Leisure activities.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Fiziksel Aktivite ve Sağlık |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 26 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Spor Bilimleri alanındaki çalışmaları içeren hakemli dergi olarak yayımlanan Kafkas Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi'nin Ekim 2024'te çıkacak olan sayısı için dergimizin kapsamı dahilinde olan konularla ilgili özgün araştırma ve derleme türünde makaleler kabul edilecektir. Bu anlamda ilgili sayı için makaleler 2024 yılının Ağustos ayı sonuna kadar gönderilebilir.
Bilgilerinize sunulur.
Editör
Dr. Tarkan HAVADAR