Sigara ve Zararlarına Yönelik Eğitimin Etkinliği: Bir Konferans Değerlendirmesi

Sayı: 1 1 Mart 2014
  • Hamit Sırrı Keten
  • Mustafa Haki Sucaklı
  • Özgür Ersoy
  • Hüseyin Üçer
  • Nagihan Sarı
  • Mustafa Çelik
PDF İndir
TR EN

Sigara ve Zararlarına Yönelik Eğitimin Etkinliği: Bir Konferans Değerlendirmesi

Öz

AMAÇ: Bu çalıșmada; memurlar, din ve sağlık görevlilerinin sigara konusunda bilgi, tutum ve davranıș özelliklerinin ortaya konulması ve sigara konusunda verilen eğitimin katılımcıların bilgi, tutum ve davranıș özellikleri üzerine etkisinin ortaya konulması amaçlanmıștır. YÖNTEM: Çalıșmada Kahramanmaraș’ta sigaranın zararları konusunda verilen bir konferansın öncesinde ve sonrasında, konferansa katılan; din görevlileri, sağlık çalıșanları ve memurlar üzerinde yapıldı. Katılımcılara uygulanan ankette sosyodemografik verileri; tütün ürünleri konusunda bilgi, tutum ve davranıș özellikleri sorgulandı. Sigaranın zararlarına yönelik bilgi düzeyini ölçmek için 20 soru soruldu ve her bir soru bir puan olarak değerlendirildi. Katılımcıların sigaranın zararları üzerine bilgi düzeylerinin değișimi eğitim öncesi ve sonrası veriler karșılaștırılarak incelendi. BULGULAR: Katılımcılar 18–58 yașları arasında olup, yaș ortalaması 40,0±8,6 idi. Çalıșmaya katılan 90 katılımcının 67’si (%74,4) erkek, 23’ü (%25,6) kadındı. Çalıșmaya katılan olgulardan 40’ı (%44,4) sigara, 5’i (%5,6) Maraș Otu, 2’si (%2,2) ise hem sigara hem de Maraș Otu kullandığını ifade etti. Hemșirelerin 7’si (%53,8), ebelerin 6’sı (%54,5), memurların 25’i (%73,5) ve imam hatiplerin 2’si (%6,2) sigara kullanmaktaydı. Kadınlarda sigara kullanma oranı %52,2, erkelerde %41,8 olarak tespit edildi. Katılımcıların sigaranın zararlarına yönelik bilgi skorları eğitim öncesinde 15,8±2,8, eğitim sonrasında ise 17,0±2,4 olarak bulundu. Eğitim sonrası bilgi düzeyi anlamlı olarak artmıștı (p=0,001). SONUÇ: Eğitimler sonrası yapılan değerlendirilmelerde bilgi tutumunun yükseldiği görüldü. Sigara ile etkin mücadelede önemli rolleri olan bu gruplarda periyodik eğitimlerin düzenlenmesi yararlı olacak gibi gözükmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

İngilizce

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hamit Sırrı Keten Bu kişi benim

Mustafa Haki Sucaklı Bu kişi benim

Özgür Ersoy Bu kişi benim

Hüseyin Üçer Bu kişi benim

Nagihan Sarı Bu kişi benim

Mustafa Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2014

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Keten, H. S., Sucaklı, M. H., Ersoy, Ö., Üçer, H., Sarı, N., & Çelik, M. (2014). Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference. Kafkas Journal of Medical Sciences, 1, 14-18. https://izlik.org/JA32KF24HA
AMA
1.Keten HS, Sucaklı MH, Ersoy Ö, Üçer H, Sarı N, Çelik M. Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference. KAFKAS TIP BİL DERG. 2014;(1):14-18. https://izlik.org/JA32KF24HA
Chicago
Keten, Hamit Sırrı, Mustafa Haki Sucaklı, Özgür Ersoy, Hüseyin Üçer, Nagihan Sarı, ve Mustafa Çelik. 2014. “Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference”. Kafkas Journal of Medical Sciences, sy 1: 14-18. https://izlik.org/JA32KF24HA.
EndNote
Keten HS, Sucaklı MH, Ersoy Ö, Üçer H, Sarı N, Çelik M (01 Mart 2014) Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference. Kafkas Journal of Medical Sciences 1 14–18.
IEEE
[1]H. S. Keten, M. H. Sucaklı, Ö. Ersoy, H. Üçer, N. Sarı, ve M. Çelik, “Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference”, KAFKAS TIP BİL DERG, sy 1, ss. 14–18, Mar. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32KF24HA
ISNAD
Keten, Hamit Sırrı - Sucaklı, Mustafa Haki - Ersoy, Özgür - Üçer, Hüseyin - Sarı, Nagihan - Çelik, Mustafa. “Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference”. Kafkas Journal of Medical Sciences. 1 (01 Mart 2014): 14-18. https://izlik.org/JA32KF24HA.
JAMA
1.Keten HS, Sucaklı MH, Ersoy Ö, Üçer H, Sarı N, Çelik M. Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference. KAFKAS TIP BİL DERG. 2014;:14–18.
MLA
Keten, Hamit Sırrı, vd. “Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference”. Kafkas Journal of Medical Sciences, sy 1, Mart 2014, ss. 14-18, https://izlik.org/JA32KF24HA.
Vancouver
1.Hamit Sırrı Keten, Mustafa Haki Sucaklı, Özgür Ersoy, Hüseyin Üçer, Nagihan Sarı, Mustafa Çelik. Efficicacy of an Education Program on Smoking and Its Hazards: Evaluation of a Conference. KAFKAS TIP BİL DERG [Internet]. 01 Mart 2014;(1):14-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32KF24HA