H.pylori ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen ve Dünya Sağlık
Örgütü (DSÖ) tarafından 1. sınıf karsinojen olarak tanımlanan Gram
negatif bir patojendir. Düşük sosyo ekonomik düzey, taze sebze,
meyve tüketiminin az ve fast food tüketiminin fazla olması, yetersiz
ağız hijyeni ve sigara kullanımının H.pylori enfeksiyonuna yakalanma
riskini arttırdığı bildirilmektedir. H.pylori varlığında ghrelin ve leptin
hormonlarının seviyelerindeki değişiklik nedeniyle iştah ve besin alı-
mını etkilemekte, bazı mikro besin öğelerinin emilimini bozmaktadır.
Ayrıca yapılan çalışmalarda gastrointestinal sistem hastalıkları, metabolik
sendrom, insülin direnci, diyabet ve diyabetin komplikasyonları-
nın gelişimi veya ilerlemesinde H.pylori enfeksiyonunun etkili olduğu
gösterilmektedir. H.pylori enfeksiyonunda bazı besinlerin ve besin
öğelerinin koruyucu ve/veya önleyici etki gösterdiği düşünülmekte
ve bu konuda yapılan çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır.
H.pylori infection, which is common in the world as well as in our country and has been identified as a group 1 carcinogen by the World Health Organization (WHO) is a Gram negative pathogen. Low socio-economic level, low consumption of fruits and fresh vegetables, increased consumption of fast food, tobacco use and poor oral hygiene are reported risk factors for H.pylori infection. It is considered that distruption of the absorption of some micronutrients affected the appetite and food intake because of due to changing ghrelin and leptin hormone levels in the presence of H.pylori. Also, some studies showed that H.pylori infection is effective in the development or progression of gastrointestinal diseases, metabolic syndrome, insulin resistance, diabetes and diabetes complications. Some foodstuffs and nutrients are thought to have infection-protective and/or having preventive effects and recent studies have focused on these subject. It is mentioned that especially fresh fruits, vegetables and some probiotic formulation can play an important role in the treatment of H.pylori infection. The relationship between nutrition and H.pylori infection and its metabolic effects of H.pylori will be discussed in this review.
Diğer ID | JA89DS95FC |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Yıl: 2017 Sayı: 1 |