Amaç: Obezite tedavisinde sleeve gastrektomide restriktif, Roux- En-Y Gastrik Bypass yönteminde ise malabsorbtif etkiler ön plandadır. Çalışmamızda LSG ve LRYGB grubundaki hastalarımızın
preoperatif ve postoperatif dönemdeki kilo ve nutrisyonel parametrelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: 2012–2017 yılları arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel cerrahi kliniğinde morbid obezite (Body Mass Index-BMI ≥40 kg/m2) nedeniyle, bariatrik cerrahi uygulanan ve altı aylık takip dönemini tamamlayan toplam 110 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar uygulanan yönteme göre iki gruba ayrıldı (LSG ve LRYGB). LSG grubunda 65, LRYGB grubunda 45 hasta yer aldı. Gruplarda yer alan hastaların demografik özellikleri, preoperatif ve postoperatif dönemdeki kilo, BMI, demir ve demir bağlama kapasitesi, ferritin, vitamin B12, folik asit, hemoglobin, 25-hidroksi vitamin D ve MCV düzeyleri kaydedilip karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar arasında hastaların ameliyat öncesi ve sonrası kilo ve BMI değerleri ve ameliyat sonrası 6. ayda kaybedilen kg değerleri açısından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Ameliyat öncesi bütün parametreler her iki ameliyat grubu arasında benzerken, ameliyat sonrası 6. ayda LRYGB grubunda serum demir ve MCV değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla, p=0,014, p=0,031).
Sonuç: Sonuç olarak, erken dönem sonuçları itibari ile LSG ve LRYGB ameliyatları benzer sonuçlara ve başarı oranlarına sahip etkili cerrahi metodlar olarak kabul edilebilir. Bariatrik cerrahi sonrası gastrik bypass uygulanan hastalarda erken dönemde demir eksikliği ve buna bağlı semptomlar sleeve gastrektomiye göre daha sık görülebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 11 Issue: 3 |