İnceleme Makalesi

ROMA HUKUKU'NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Ocak 2023
PDF İndir

ROMA HUKUKU'NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Öz

Roma Hukuku’nda locatio conductio rei, tarafların karşılıklı ve birbirlerine uygun irade beyanları ile kurulan, belirli bir malı, belirli bir ücret karşılığında ve belirli bir süre için kullanmayı (res locata) ya da kullanıp ürünlerinden yararlanmayı (fruenda locata) sağlayan, tam iki tarafı borç altına sokan rızai bir sözleşmedir. Günümüz hukuklarında kira sözleşmesi ve ürün kirası sözleşmelerinin ayrı ayrı düzenlendiği görülürken; Roma’da locatio conductio rei her iki sözleşmeyi de içermekteydi. Roma Sözleşmeler Sistemi içerisinde rızai sözleşmeler grubunda yer alan locatio conductio rei’nin kurulabilmesi için locator ile condcutor’un kira sözleşmesi konusu ve kira bedeli üzerinde anlaşmaları gerekli ve yeterli idi. İvazlı bir sözleşme olması nedeniyle bir bedel kararlaştırılmadan locatio conductio rei’nin meydana gelmesi söz konusu değildi. Sözleşmenin konusunu res mobiles niteliğinde olan köleler ve hayvanlar ile, res immobiles niteliğinde olan tarım arazileri, ahırlar, konutlar ve depolar oluşturabilmekteydi. Ayrıca maddi malların yanında maddi olmayan mallar da sözleşmeye konu olabilmekteydiler. Locatio conductio rei’nin bir iyi niyet sözleşmesi olması nedeniyle anlaşmazlık halinde açılabilecek davalarda hâkimlerin iyi niyetin gereği neyi gerektiriyorsa ona göre karar verebildikleri görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıncı, Şahin. Roma Borçlar Hukuku. Konya: Sayram Basın Yayın, 2017.
  2. Benöhr, Hans Peter. Das sogenannte Synallagma in den Konsensualkontrakten des klassischen römischen Rechts. Hamburg: De Gruyter, 1965.
  3. Berger, Adolf. Encyclopedic Dictionary of Roman Law. New York: The American Philosophical Society, 1968. Bolla - Kotek, Sibylle. Untersuchungen zur Tiermiete und Viehpacht im Altertum. München: Verlag C. H. Beck, 1940.
  4. Borkowski, Andrew, ve Paul du Plessis. Textbook on Roman Law. Oxford: Oxford University Press, 2005.
  5. Buckland, William Warwick. A Manual of Roman Private Law. Cambridge: Cambridge University Press, 1939.
  6. Coing, Helmut. Europäisches Privatrecht, Band I, Älteres Gemeines Recht (1500 bis 1800). München: C. H. Beck, 1985.
  7. Degenkolb, Heinrich. Platzrecht und Miethe: Beiträge zu ihrer Geschichte und Theorie. Berlin: C. G. Lüderitz’sche Verlagsbuchhandlung, 1867.
  8. De Neeve, Pieter Willem. Colonus: Private Farm – Tenancy in Roman Italy During the Republic and the Early Principate. Amsterdam: Brill Academic Publishing, 1984.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hukuk

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2023

Gönderilme Tarihi

28 Kasım 2022

Kabul Tarihi

18 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yeşiller, M. (2023). ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Karatekin Hukuk Dergisi, 1(1), 19-39. https://izlik.org/JA52TL59KX
AMA
1.Yeşiller M. ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. KAHD. 2023;1(1):19-39. https://izlik.org/JA52TL59KX
Chicago
Yeşiller, Mehmet. 2023. “ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Karatekin Hukuk Dergisi 1 (1): 19-39. https://izlik.org/JA52TL59KX.
EndNote
Yeşiller M (01 Ocak 2023) ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Karatekin Hukuk Dergisi 1 1 19–39.
IEEE
[1]M. Yeşiller, “ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME”, KAHD, c. 1, sy 1, ss. 19–39, Oca. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52TL59KX
ISNAD
Yeşiller, Mehmet. “ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Karatekin Hukuk Dergisi 1/1 (01 Ocak 2023): 19-39. https://izlik.org/JA52TL59KX.
JAMA
1.Yeşiller M. ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. KAHD. 2023;1:19–39.
MLA
Yeşiller, Mehmet. “ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME”. Karatekin Hukuk Dergisi, c. 1, sy 1, Ocak 2023, ss. 19-39, https://izlik.org/JA52TL59KX.
Vancouver
1.Mehmet Yeşiller. ROMA HUKUKU’NDA LOCATIO CONDUCTIO REI’NİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. KAHD [Internet]. 01 Ocak 2023;1(1):19-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52TL59KX

  Karatekin Hukuk Dergisi (KAHD), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.