Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yokluk Yoluyla Ötekileştirme, The Unmentionable “Osmanlı Kıbrısı” 1571-1878: Fransız ve İngiliz Terminolojisi Üzerine Bir Not l'ile de Chypre, Kıbrıs Adası'nı ve Müslümanları fiilen tanıdı, ancak hukuken değil

Yıl 2021, Cilt: IV Sayı: 8, 55 - 104, 30.11.2021

Öz

Bu makale, 17. yüzyıldan 1878'de Kıbrıs üzerindeki Osmanlı yönetiminin sonuna kadar olan dönemde Fransızca ve İngilizce yayınlarda neden tekrar tekrar Royaume de Cypre, Lusignan Cyprus, royaume de Chypre, les Vénitiens possédaient, les Vénitiens possédaient, Venedik Kıbrısı ve Kıbrıs Adası, l'ile de Chypre, Chypre musulman, Chypre osmanlı, Chypre turc, Osmanlı Kıbrısı, Müslüman/ Muhammedi/ Müslüman Kıbrıs veya Türk Kıbrısı terimleri irdelenmiştir. Müslüman Kıbrıs, 1876'da en az bir kez ortaya çıkıyor ve Kıbrıs, 19. yüzyılda en az üç kez bir Türk Adası olarak tanımlanıyor. Ancak bu dönemde İspanyol Hindistan, Fransız Hindistan, İngiliz Hindistan, Hollanda Guyanası, Fransız Guyanası, İngiliz Malta vb. Bu Avrupalı ​​güçler tarafından üç yüzyıllık bu dönem boyunca Osmanlı Kıbrıs'ı ile ilgili olarak kullandıkları terminoloji, 1856 Paris Antlaşması'ndan sonra bile, Kıbrıs adası üzerinde Osmanlı egemenliğinin fiilen olduğunu, ancak hukuki olarak tanınmadığını ve hatta Ada bazı coğrafyacılar tarafından Asya'dan Avrupa'ya taşınırken.

Kaynakça

  • About, E. (1857). Greece and the Greeks of the Present Day. New York: Edwards and Company.
  • Ainsworth, W. F. [Ed.]. (1863). The Illustrated Universal Gazetteer. London: J. Maxwell & Company.
  • Anderson, J. (1732). Royal Genealogies: Or, the Genealogical Tables of Emperors, Kings and Princes, from Adam to These Times. London.

Othering through Absence, the Unmentionable “Ottoman Cyprus” 1571-1878: A Note on the French and English Terminology Identifying l’ile de Chypre, the Island of Cyprus and recognised Muslim de facto, but not de jure rule

Yıl 2021, Cilt: IV Sayı: 8, 55 - 104, 30.11.2021

Öz

This article enquires into why one repeatedly finds in French and English publications in the period from the 17th century to the end of Ottoman administration on Cyprus in 1878, terms such as: Royaume de Cypre, Lusignan Cyprus, royaume de Chypre, les Vénitiens possédaient, Venetian Cyprus, and, Island of Cyprus, l’ile de Chypre, but not: Chypre musulman, Chypre ottoman, Chypre turc, Ottoman Cyprus, Muslim/ Mahometan/ Mussulman Cyprus, or, Turkish Cyprus. Mohammedan Cyprus appears at least once, in 1876, and Cyprus is described as a Turkish Island at least three times in the 19th century. Yet, Spanish India, French India, British India, Dutch Guiana, French Guiana, British Malta, etc. were recorded during this period. The terminology employed by these European powers over this period of three centuries in respect to Ottoman Cyprus indicates there was de facto but there was not de jure recognition of Ottoman sovereignty over the island of Cyprus, even after the Treaty of Paris in 1856, and even while the island was moved by some geographers from Asia into Europe.

Kaynakça

  • About, E. (1857). Greece and the Greeks of the Present Day. New York: Edwards and Company.
  • Ainsworth, W. F. [Ed.]. (1863). The Illustrated Universal Gazetteer. London: J. Maxwell & Company.
  • Anderson, J. (1732). Royal Genealogies: Or, the Genealogical Tables of Emperors, Kings and Princes, from Adam to These Times. London.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Terrance Michael Patrick Duggan

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2021
Gönderilme Tarihi 8 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: IV Sayı: 8

Kaynak Göster

Chicago Duggan, Terrance Michael Patrick. “Othering through Absence, the Unmentionable ‘Ottoman Cyprus’ 1571-1878: A Note on the French and English Terminology Identifying l’ile De Chypre, the Island of Cyprus and Recognised Muslim De Facto, But Not De Jure Rule”. Kıbrıs Araştırmaları Ve İncelemeleri Dergisi IV, sy. 8 (Kasım 2021): 55-104.

Kıbrıs Araştırmaları ve İncelemeleri Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.