BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, 60 - 68, 01.06.2011

Öz

Bu çalışmanın amacı, farklı tahıl taneleriyle beslenen Kars yerli kazların karaciğer ve kas dokularında lipit peroksidasyon ve glutatyon seviyelerine akut ısı stresinin etkilerini değerlendirmektir. Kazlar farklı tahıl taneleriyle beslenen 5 deneysel gruba 7 hayvan/grup rastgele bir şekilde ayrıldı. İlk grup kontrol grubu olarak kullanıldı. İkinci grup yalnızca arpa, üçüncü grup buğday, dördüncü grup çavdar ve beşinci grup da mısırla beslendi. Bu besleme işlemine 6 hafta boyunca devam edildi. Su ve yiyecek ad libitum şeklinde verildi. Bulgularımıza göre karaciğer gruplarında LPO miktarı kontrol grubuna göre azalış gösterirken, kas dokularında ise arttığı belirlendi. Ayrıca karaciğer ve kas dokularında ısı stresinin önemli derecede lipit peroksidasyonu artırdığı saptandı. GSH miktarı karaciğerin arpa, buğday ve mısır gruplarında arttığı gözlenirken, but ve sırt etinde kontrol grubuna göre azalmanın olduğu görüldü

Kaynakça

  • Abdalla, SAA., Harrison, AP., Jensen, JF. 1999. Effects of some ante-mortem stressor on peri- mortem and postmortem biochemical changes and tenderness on broiler breast muscle: A review. World’s Poult. Sci., 55: 403–414, 1999.
  • Alarslan, ÖF. 2000. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Ankara, 188.
  • Arslan, C., İnal, F. 2002. Farklı kaba yem kaynaklarının performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 91–96. büyüme
  • Bedanova, I., Voslarova, E., Chloupek, P., Pistekova, V., Suchy, P., Blahova, J., Dobsikova, R., Vecerek, V. 2007. Stress in broilers resulting from shackling. Poult. Sci., 86: 1065–1069.
  • Canoruç, N., Çiçek, R., Atamer, A., Dursun, M., Turgut, C., Günelli, E., Canoruç, F. 2001. Protective effects of vitamin E selenium and allopurinol against stres-induced ulcer formation in rats. Turk. J. Med. Sci., 31: 199–203.
  • Donkoh, A. 1989. Ambient temperature: a factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. Int. J. Biometeorol., 33: 259–265.
  • Dringen, R. 2000. Metabolism and functions of glutathione in brain. Prog. Neurobiol., 62: 649–71.
  • Duthie, GG., Wahle, KWJ., James, WPT. 1989. Oxi- dants, antioxidants and cardiovascular disease. Nutr. Res. Rev.,, 2: 51–62.
  • Edens, FW., Siegel, HS. 1975. Adrenal responses in high and low ACTH response lines of chickens during acute heat stres. Gen. Comp. Endocrinol.,, 25: 64–73.
  • Elman, GI., 1959. Tissue Sulfhydryl Groups. Arch. Biochem., 70-77..
  • Erganiş, O. 2002. Kümes hayvanlarında bağışıklık ve sıcak stresi, Kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5, 3–12.
  • Freeman, BM. 1967. Effect of stres on the ascorbic acid content of the adrenal gland of Gallus domesticus. Comp. Biochem. Physiol., 23: 303–305.
  • Gao, J., Lin, H., Wang, XJZ., Song, G., Jiao, HC. 2010. Vitamin E supplementation alleviates the oxidative stress induced by dexamethasone treatment and improves meat quality in broiler chickens. Poult. Sci., 89: 318–327.
  • Giannenas, I., Pappas, IS., Mavridis, S., Kontopidis, G., Skoufos, J., Kyriazakis, I. 2000. Performance and antioxidant status of broiler chickens supplemented with dried mushrooms (Agaricus bisporus) in their diet. Poult. Sci., 89: 303–311.
  • Halliwell, B., Gutteridge, JMC. 1989. Lipid peroxidation: a radical chain reaction, In: Free Radicals in Biology and Medicine. 2nd ed. Oxford University Press, New York.
  • Halliwell, B., Gutteridge, JMC., 1999. Free radicals in biology and medicine., Oxford University Press Inc., New York, 936p.
  • Kannan, G., Heath, JL., Wabeck, CJ., Souza, MCP., Howe, JC., Mench, JA. 1997. Effects of crating and transport on stress and meat quality characteristics in broilers. Poult. Sci. 76: 523–529.
  • Kannan, G., Heath, JL., Wabeck, CJ., Owens, SL., Mench, JA. 1998. Elevated plasma corticosterone concentrations influence the onset of rigor mortis and meat color in broilers. Poult. Sci., 77: 322–328.
  • Karafakıoğlu, YS. 2007. Nonilfenol toksikasyonuna maruz bırakılan ratlarda taurinin malondialdehit, glutatyon, süperoksit dismutaz ve nitrik oksit üzerine etkilerinin araştırılması. Doktora Tezi. Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi. 44-64s.
  • Kidd, PM., 1997. Glutathione: Systemic protectant against oxidative and free radical damage. Altern. Med. Rev., 2: 155-176.
  • Klasing, KC. 1998. Comparative Avian Nutrition. University Press, Cambridge, K.
  • Koçak, Ç., Yalçın, S. 1990. Yüksek sıcaklığın yumurta niteliği üzerine etkileri. Tekn. Tavuk. Derg., 67: 1–4.
  • McKee, SR., Sams, AR. 1997. The effect of seasonal heat stress on rigor development and the incidence of pale, exudative turkey meat. Poultry Science, 76: 1616–1620.
  • Muğlalı, ÖH. 2000. Isı Stresi ve Üretim. Çiftlik Derg., 201: 34–36.
  • N.R.C. 1994. Poultry. In: Effect of environment on nutrient requirements of domestic animals. National Academy Pres, Washington, USA, 109– 134.
  • Nielsen, JH., Sİrensen, B., Skibsted, LH., Bertelsen, G. 1997. Effect of pre-slaughter physiological conditions on the oxidative stability of colour and lipid during chill storage of pork. Meat Sci., 46: 191–197.
  • Nijdam, E., Lambooij, E., Nabuurs, MJ., Decuypere, E., Stegeman, JA. 2006. Influences of feeding conventional and semisynthetic diets and transport of broilers on weight gain, digestive tract mass, and plasma hormone and metabolite concentrations. Poult. Sci., 85: 1652–1659.
  • Northcutt, JK., Foegeding, EA., Edens, FW. 1994. Waterholding preconditioned chicken breast and leg meat. Poult. Sci., 73: 308–316. of thermally
  • Ohkawa, H., Ohishi, N., Yagi, K. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem., 95: 351-358.
  • Özcan, A., Kaya, N., Maraşlı, Ş., Maraşlı, N., Karapehlivan, M. 2000. Kazlarda biyokimyasal çalışmalar. dökümünün bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 61: 23– 27. zorlamalı tüy
  • Pearson, AM., Gray, JIA., Wolzak, M., Horenstein, NA. 1983. Safety implications of oxidised lipids in muscle foods. Food Techn., 37: 121–129.
  • Perek, M., Bedrak, E. 1962. The effect of cold and debeaking upon the adrenal ascorbic acid concentration of chickens fed aureomycin supplement. Poult. Sci., 41: 1149–1156.
  • Rhee, KS., Ziprin, YA. 1987. Lipid peroxidation in retail beef, pork and chicken muscles as affected by concentrations of heme pigments and nonheme iron and microsomal enzimic lipid peroxidation activity. J. Food Biochem., 11: 1–15.
  • Ruiz, JA., Perez-Vendrell, AM., Esteve-Garcı´a, AE. 1999. Effect of β-carotene and vitamin E on oxidative stability in leg meat of broilers fed different supplemental fats. J. Agri. Food Chem., 47: 448–454.
  • Sams, AR. 1999. Meat quality during processing. Poult. Sci., 78: 798–803.
  • Sheldon, BW., Curtıs, PA., Dawson, PL., Ferket, PR. 1997. Effect of Dietary vitamin e on the oxidative stability, flavor, color, and volatile profiles of refrigerated and frozen turkey breast meat. Poult. Sci., 76: 634–641.
  • Smet, K., Raes, K., Huyghebaert, G., Haak, L., Arnouts, S., De Smet, S. 2008. Lipid and protein oxidation of broiler meat as influenced by Dietary natural antioxidant supplementation. Poult. Sci., 87: 1682–1688.
  • Smith, MO. 2002. Nutritional Modulation of Heat Stress in Poultry. American Soybean Association Poultry Romania, June, 2002; Izmir, Turkey, June, 2002; Cairo, Egypt, June 2002; Amman, Jordan, July.
  • Şahin, K., Küçük, O. 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutr. Abst. Rev. Ser. Livest. Feeds Feed., 73: 41–50.
  • Şahin, K., Şahin, N., Önderci, M., Yaralıoğlu, S., Küçük, O. 2001. Protective role of supplemental vitamin E on lipid peroxidation, vitamins E, A and some mineral concentrations of broilers reared under heat stres. Vet. Med. Czech., 46: 140– 144.
  • Şahin, N., Şahin, K., Önderci, M., Karatepe, M., Smith, MO., Küçük, O. 2006. Effects of dietary lycopene and vitamin E on egg production, antioxidant status and cholesterol levels in Japanese quail. Asian-australas. J. Anim. Sci., 19: 224–230.
  • Şenköylü, N. 2002. Kanatlılarda sıcaklık stresi ve elektrolit dengesi, kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5, 43–58.
  • Thomas, M. 1995. The role of free radicals and antioxidants: how do we know that they are working. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 35: 21–39. Tichivangana, JZ., Morrissey, PA. 1985. Metmyoglobin and inorganic metals as pro- oxidants in raw and cooked muscle systems. Meat Sci., 15: 107–116.
  • Türkoğlu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M., Erensayın, C. 1997. Tavukçuluk Bilimi. Otak Form-Ofset, Samsun, 336.
  • Wang, RR., Pan, XJ., Peng, ZQ. 2009. Effects of heat exposure on muscle oxidation and protein functionalities of pectoralis majors in broilers. Poult. Sci., 88: 1078–1084.
  • Yaman, K. 1999. Fizyoloji. 3. baskı, Vipaş A.Ş, Bursa.
  • Yardibi, E. 2002. Kanatlılarda ısı stresi ve vitamin C, Kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5.

Effects of Acute Heat Stress on Lipid Peroxidation and Glutathione Levels in Liver and Muscle Tissues of Kars Native Geese which Feeding Different Cereal Grains

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 2, 60 - 68, 01.06.2011

Öz

The objective of the present study was to evaluate the effects of acute heat stress on lipid peroxidation and glutathione levels in liver and muscle tissues of Kars native geese which feeding different cereal grains. Geese were randomly assigned to 5 experimental groups 7 animals/ group which feeding different cereal grains. The first group was used as the control group. The second group was only fed with barley, the third group with wheat, the fourth group with rye and the fifth group with corn. This feeding was done for 6 weeks. Water and feed were provided for ad libitum consumption. According to our results, while in liver groups LPO amount was decreased compared to the control group, it was increased in the muscle tissues. In addition, in the liver and muscle tissues the heat stress significantly increases lipid peroxidation. While the amount of GSH was increased in barley, white and corn groups of liver, it was decreased in thigh and back meat compared to the control group.

Kaynakça

  • Abdalla, SAA., Harrison, AP., Jensen, JF. 1999. Effects of some ante-mortem stressor on peri- mortem and postmortem biochemical changes and tenderness on broiler breast muscle: A review. World’s Poult. Sci., 55: 403–414, 1999.
  • Alarslan, ÖF. 2000. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Ders Notu, Ankara, 188.
  • Arslan, C., İnal, F. 2002. Farklı kaba yem kaynaklarının performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 91–96. büyüme
  • Bedanova, I., Voslarova, E., Chloupek, P., Pistekova, V., Suchy, P., Blahova, J., Dobsikova, R., Vecerek, V. 2007. Stress in broilers resulting from shackling. Poult. Sci., 86: 1065–1069.
  • Canoruç, N., Çiçek, R., Atamer, A., Dursun, M., Turgut, C., Günelli, E., Canoruç, F. 2001. Protective effects of vitamin E selenium and allopurinol against stres-induced ulcer formation in rats. Turk. J. Med. Sci., 31: 199–203.
  • Donkoh, A. 1989. Ambient temperature: a factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. Int. J. Biometeorol., 33: 259–265.
  • Dringen, R. 2000. Metabolism and functions of glutathione in brain. Prog. Neurobiol., 62: 649–71.
  • Duthie, GG., Wahle, KWJ., James, WPT. 1989. Oxi- dants, antioxidants and cardiovascular disease. Nutr. Res. Rev.,, 2: 51–62.
  • Edens, FW., Siegel, HS. 1975. Adrenal responses in high and low ACTH response lines of chickens during acute heat stres. Gen. Comp. Endocrinol.,, 25: 64–73.
  • Elman, GI., 1959. Tissue Sulfhydryl Groups. Arch. Biochem., 70-77..
  • Erganiş, O. 2002. Kümes hayvanlarında bağışıklık ve sıcak stresi, Kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5, 3–12.
  • Freeman, BM. 1967. Effect of stres on the ascorbic acid content of the adrenal gland of Gallus domesticus. Comp. Biochem. Physiol., 23: 303–305.
  • Gao, J., Lin, H., Wang, XJZ., Song, G., Jiao, HC. 2010. Vitamin E supplementation alleviates the oxidative stress induced by dexamethasone treatment and improves meat quality in broiler chickens. Poult. Sci., 89: 318–327.
  • Giannenas, I., Pappas, IS., Mavridis, S., Kontopidis, G., Skoufos, J., Kyriazakis, I. 2000. Performance and antioxidant status of broiler chickens supplemented with dried mushrooms (Agaricus bisporus) in their diet. Poult. Sci., 89: 303–311.
  • Halliwell, B., Gutteridge, JMC. 1989. Lipid peroxidation: a radical chain reaction, In: Free Radicals in Biology and Medicine. 2nd ed. Oxford University Press, New York.
  • Halliwell, B., Gutteridge, JMC., 1999. Free radicals in biology and medicine., Oxford University Press Inc., New York, 936p.
  • Kannan, G., Heath, JL., Wabeck, CJ., Souza, MCP., Howe, JC., Mench, JA. 1997. Effects of crating and transport on stress and meat quality characteristics in broilers. Poult. Sci. 76: 523–529.
  • Kannan, G., Heath, JL., Wabeck, CJ., Owens, SL., Mench, JA. 1998. Elevated plasma corticosterone concentrations influence the onset of rigor mortis and meat color in broilers. Poult. Sci., 77: 322–328.
  • Karafakıoğlu, YS. 2007. Nonilfenol toksikasyonuna maruz bırakılan ratlarda taurinin malondialdehit, glutatyon, süperoksit dismutaz ve nitrik oksit üzerine etkilerinin araştırılması. Doktora Tezi. Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi. 44-64s.
  • Kidd, PM., 1997. Glutathione: Systemic protectant against oxidative and free radical damage. Altern. Med. Rev., 2: 155-176.
  • Klasing, KC. 1998. Comparative Avian Nutrition. University Press, Cambridge, K.
  • Koçak, Ç., Yalçın, S. 1990. Yüksek sıcaklığın yumurta niteliği üzerine etkileri. Tekn. Tavuk. Derg., 67: 1–4.
  • McKee, SR., Sams, AR. 1997. The effect of seasonal heat stress on rigor development and the incidence of pale, exudative turkey meat. Poultry Science, 76: 1616–1620.
  • Muğlalı, ÖH. 2000. Isı Stresi ve Üretim. Çiftlik Derg., 201: 34–36.
  • N.R.C. 1994. Poultry. In: Effect of environment on nutrient requirements of domestic animals. National Academy Pres, Washington, USA, 109– 134.
  • Nielsen, JH., Sİrensen, B., Skibsted, LH., Bertelsen, G. 1997. Effect of pre-slaughter physiological conditions on the oxidative stability of colour and lipid during chill storage of pork. Meat Sci., 46: 191–197.
  • Nijdam, E., Lambooij, E., Nabuurs, MJ., Decuypere, E., Stegeman, JA. 2006. Influences of feeding conventional and semisynthetic diets and transport of broilers on weight gain, digestive tract mass, and plasma hormone and metabolite concentrations. Poult. Sci., 85: 1652–1659.
  • Northcutt, JK., Foegeding, EA., Edens, FW. 1994. Waterholding preconditioned chicken breast and leg meat. Poult. Sci., 73: 308–316. of thermally
  • Ohkawa, H., Ohishi, N., Yagi, K. 1979. Assay for lipid peroxides in animal tissues by thiobarbituric acid reaction. Anal. Biochem., 95: 351-358.
  • Özcan, A., Kaya, N., Maraşlı, Ş., Maraşlı, N., Karapehlivan, M. 2000. Kazlarda biyokimyasal çalışmalar. dökümünün bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 61: 23– 27. zorlamalı tüy
  • Pearson, AM., Gray, JIA., Wolzak, M., Horenstein, NA. 1983. Safety implications of oxidised lipids in muscle foods. Food Techn., 37: 121–129.
  • Perek, M., Bedrak, E. 1962. The effect of cold and debeaking upon the adrenal ascorbic acid concentration of chickens fed aureomycin supplement. Poult. Sci., 41: 1149–1156.
  • Rhee, KS., Ziprin, YA. 1987. Lipid peroxidation in retail beef, pork and chicken muscles as affected by concentrations of heme pigments and nonheme iron and microsomal enzimic lipid peroxidation activity. J. Food Biochem., 11: 1–15.
  • Ruiz, JA., Perez-Vendrell, AM., Esteve-Garcı´a, AE. 1999. Effect of β-carotene and vitamin E on oxidative stability in leg meat of broilers fed different supplemental fats. J. Agri. Food Chem., 47: 448–454.
  • Sams, AR. 1999. Meat quality during processing. Poult. Sci., 78: 798–803.
  • Sheldon, BW., Curtıs, PA., Dawson, PL., Ferket, PR. 1997. Effect of Dietary vitamin e on the oxidative stability, flavor, color, and volatile profiles of refrigerated and frozen turkey breast meat. Poult. Sci., 76: 634–641.
  • Smet, K., Raes, K., Huyghebaert, G., Haak, L., Arnouts, S., De Smet, S. 2008. Lipid and protein oxidation of broiler meat as influenced by Dietary natural antioxidant supplementation. Poult. Sci., 87: 1682–1688.
  • Smith, MO. 2002. Nutritional Modulation of Heat Stress in Poultry. American Soybean Association Poultry Romania, June, 2002; Izmir, Turkey, June, 2002; Cairo, Egypt, June 2002; Amman, Jordan, July.
  • Şahin, K., Küçük, O. 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutr. Abst. Rev. Ser. Livest. Feeds Feed., 73: 41–50.
  • Şahin, K., Şahin, N., Önderci, M., Yaralıoğlu, S., Küçük, O. 2001. Protective role of supplemental vitamin E on lipid peroxidation, vitamins E, A and some mineral concentrations of broilers reared under heat stres. Vet. Med. Czech., 46: 140– 144.
  • Şahin, N., Şahin, K., Önderci, M., Karatepe, M., Smith, MO., Küçük, O. 2006. Effects of dietary lycopene and vitamin E on egg production, antioxidant status and cholesterol levels in Japanese quail. Asian-australas. J. Anim. Sci., 19: 224–230.
  • Şenköylü, N. 2002. Kanatlılarda sıcaklık stresi ve elektrolit dengesi, kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5, 43–58.
  • Thomas, M. 1995. The role of free radicals and antioxidants: how do we know that they are working. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 35: 21–39. Tichivangana, JZ., Morrissey, PA. 1985. Metmyoglobin and inorganic metals as pro- oxidants in raw and cooked muscle systems. Meat Sci., 15: 107–116.
  • Türkoğlu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M., Erensayın, C. 1997. Tavukçuluk Bilimi. Otak Form-Ofset, Samsun, 336.
  • Wang, RR., Pan, XJ., Peng, ZQ. 2009. Effects of heat exposure on muscle oxidation and protein functionalities of pectoralis majors in broilers. Poult. Sci., 88: 1078–1084.
  • Yaman, K. 1999. Fizyoloji. 3. baskı, Vipaş A.Ş, Bursa.
  • Yardibi, E. 2002. Kanatlılarda ısı stresi ve vitamin C, Kanatlılarda sıcaklık stresine karşı önlemler. Kanatlı AR-GE yayınları, No. 6; Seminerler No. 5.
Toplam 47 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Serpil Kalaycı Bu kişi benim

Ökkeş Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kalaycı, S., & Yılmaz, Ö. (2011). Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, 1(2), 60-68.
AMA Kalaycı S, Yılmaz Ö. Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. Haziran 2011;1(2):60-68.
Chicago Kalaycı, Serpil, ve Ökkeş Yılmaz. “Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer Ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon Ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi 1, sy. 2 (Haziran 2011): 60-68.
EndNote Kalaycı S, Yılmaz Ö (01 Haziran 2011) Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 1 2 60–68.
IEEE S. Kalaycı ve Ö. Yılmaz, “Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri”, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, c. 1, sy. 2, ss. 60–68, 2011.
ISNAD Kalaycı, Serpil - Yılmaz, Ökkeş. “Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer Ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon Ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri”. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi 1/2 (Haziran 2011), 60-68.
JAMA Kalaycı S, Yılmaz Ö. Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2011;1:60–68.
MLA Kalaycı, Serpil ve Ökkeş Yılmaz. “Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer Ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon Ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri”. Karaelmas Fen Ve Mühendislik Dergisi, c. 1, sy. 2, 2011, ss. 60-68.
Vancouver Kalaycı S, Yılmaz Ö. Farklı Tahıl Taneleriyle Beslenen Kars Yerli Kazların Karaciğer ve Kas Dokularında Lipit Peroksidasyon ve Glutatyon Seviyelerine Akut Isı Stresinin Etkileri. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi. 2011;1(2):60-8.