Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

Giuseppe Garibaldi’nin İnsancıl Ve Mesleki Yetişmesinde Osmanlı İmparatorluğu Ve Rusya İmparatorluğunun Yeri (Impero Ottomano Ed Impero Russo Nella Formazıone Umana E Professıonale Dı Gıuseppe Garıbaldı)

Yıl 2021, Cilt: 9 Sayı: 2, 260 - 299, 31.10.2021

Öz

Giuseppe Garibaldi’nin iki yüzüncü doğum senesi, iki âlemin kahramanının görüntü ve yapıtı hakkında ciddi bir tartışma ortamı yaratılmasına fırsat verdi. Zamanın geçmesi ve pek çok siyasal görüşlerin değişmesi neticesinde efsanenin son bulması üzerine bu zatın şimdi kişiliği ve yapıtı üzerine daha gerçekçi bir biçimde ciddi bir şekilde eğilebiliriz. Evrensel değerleri sebat ve uygunluk içinde savunduğu kadar İtalya için olmasa bile tam bir hümanizmaya sahip olduğu görülen bu vatan babası veya babalardan birisinin kim olduğu da şimdi daha iyi anlaşılabilir.

Gençliğinin ilk yılları üzerinde çalıştığımız zaman onun anılarında bu duruma pek fazla bir yer vermediğini görüyoruz ve araştırmacılarda bunun sonradan pek fazla bir değeri olmadığını gördüler . Ziyaret ettiği mahalleri, karşılaştığı insanları, yaşadığı âlemi incelemeye başladığımız zaman, onun gelişmesi ve kişiliğine dair ilgi çekici bazı şeyler keşfedebiliriz. 1807 senesinde dünyaya gelip de, bir takım ihtilalci hareketlere girişmesi üzerine 1834 senesinde idam cezasına çaptırılmasından sonra sürgüne gitmeye zorunlu olmasından dolayı, aradan geçen zamanın ne kadar önemli olduğunu görmek gerçekten bizi hayrete düşürüyor. Böylece onun gerçek yaşam öyküsünün bu noktada başladığını söyleyebiliriz. Fakat bu delikanlı Rio de Jenerio şehrine geldiği zaman henüz otuz yaşında idi. Yirmi seneden beri ismi duyulmakta olan Mazzini’nin gençliği ile hiçbir ilgisi yoktu.

Büyük İtalyan efsanesini yaratmak için Mazzini’nin fikri ile Garibaldi’nin faaliyetini yararlı olarak birbirine bağlamak Taganrog adlı uzak bir mahalde hiçbir gerçek görülmesi olanaksız olan muhitte (bir liman meyhanesinde) yaratıldığını Giovanni Battista Cuneo tarafından keşfedildiği ileri sürülen kişi ise doğru değildir. Bir “inanmış” kişi ile karşılaştı mı? Bir hayali öykü müdür? Gerçi Garibaldi o senelerde Mazzini’nin fikirlerini öğrenmişti ve kendi kişiliğini de yarattı. Peki İstanbul’da neler oldu? Daha başka buluşmalar mı?

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Çeviriler
Çevirmenler

Güner Doğan

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2021
Gönderilme Tarihi 29 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Giuseppe Garibaldi’nin İnsancıl Ve Mesleki Yetişmesinde Osmanlı İmparatorluğu Ve Rusya İmparatorluğunun Yeri (Impero Ottomano Ed Impero Russo Nella Formazıone Umana E Professıonale Dı Gıuseppe Garıbaldı) (G. Doğan, çev.). (2021). Çankırı Karatekin Üniversitesi Karatekin Edebiyat Fakültesi Dergisi, 9(2), 260-299.