Atlantic salmon (Salmo salar) is the symbol of the underwater
world; carp (Cyprinus carpio) is a freshwater fish that gives its name
to the Cyprinidae family and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) is a species of Salmonidae family, like as
salmon. These three types of fish are important in the world because they are
made of fish farming. The cold shock proteins (CSP) were first described in Escherichia
coli and are the conserved proteins that have the activity to protect the
organism against cold temperatures. They can be characterized by general stress
response in fish. There is no comprehensive study related to the identification
of CSPs in fish genomes. In this study,
determination, characterization and bioinformatics analysis of CSPs were
carried out in the genomes of salmon, carp and rainbow trout. The study results
represent preliminary knowledge about understanding of the effects of these proteins
in cold tolerance in economically important fish species.
Atlantik
somonu (Salmo salar) sualtı
dünyasının simgesidir; sazan balığı (Cyprinus
carpio), sazangiller (Cyprinidae)
familyasına adını veren tatlı su balığıdır ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)
somon gibi Salmonidae ailesine ait
bir balık türüdür. Bu üç balık türü dünyada en çok çiftçiliği yapılan balık
türlerinden olduğu için önemlidir. Soğuk şoku proteinleri (CSP) ise ilk kez Escherichia coli'de tanımlanmış olup organizmayı
soğuğa karşı koruma aktivitesine sahip olan korunmuş proteinlerdir. Bunlar,
balıklardaki genel stres tepkisi ile karakterize edilebilir. Balık genomlarında
CSP proteinlerinin tanımlanması ile ilgili kapsamlı bir çalışma yoktur. Bu
çalışmada, Atlantik somonu, sazan balığı ve gökkuşağı alabalığı genomlarında
CSP proteinlerinin belirlenmesi karakterizasyonu ve biyoinformatik analizleri
gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları, ekonomik öneme sahip balık türlerinde
bu proteinlerin soğuk toleransındaki etkilerinin anlaşılması için ön bilgi
sunmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 27, 2019 |
Submission Date | May 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 5 Issue: 1 |