ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ

Cilt: 15 Sayı: 2 17 Şubat 2015
Sezgin Özden , Seda Erkan Buğday
PDF İndir
EN TR

ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ

Öz

ÖZET

Kastamonu ili doğu batı istikametinde sıralanan dağlar nedeniyle iki farklı ikilimi yaşamaktadır ve dolaysıyla ormancılık açısından oldukça zengin bir doğaya sahiptir. Bu çeşitlilik orman yapısını, üretim tekniklerini, çalışma zamanlarını ve bunlarla ilişkili olarak orman köylüsünü de etkilemektedir. Bu çalışmada Karadeniz’in etkisi altında olan Kastamonu ilinin 6 sahil ilçesi orman köylü nüfusu ele alınmıştır. Bu ilçelerde yaşayan orman köylülerinin 1965-2013 yılları arası demografik yapılarında meydana gelen değişiklikler ve bu değişikliklerin mekan üzerindeki zamansal değişimi de nüfusa ait değerlendirme yöntemleri kullanılarak ortaya konulmuştur. Sonuç olarak sahil ilçelerinden Karadeniz-Ankara yolu güzergâhında bulunan İnebolu’da en az orman köylüsü göçünün gerçekleştiği ve orman köylüsünün sosyal ve ekonomik gereksinimlerini sağlayabileceği merkezlere yakın yerleşim yerlerinde yaşamaya devam ettiği bunun aksi durumlarda ise yerleşim yerlerinden uzaklaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca; orman köylerinde meydana gelen hızlı göçün neticesinde köylerin boşaldığı ve boşalmaya devam edeceği, köylerde bağımlı yaşlı nüfusun kaldığı ve kentlerde yaşayan emekli olmuş bağımlı nüfusun orman köylerine geri döndüğü ve orman işçiliğinde yerli orman işçisi temininde yakın gelecekte ciddi sıkıntılar çekileceği bu nedenle şimdiden orman idaresinin orman işçisi temini konusunda çalışmalar yapması gerekliliği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Göç, Orman İşçiliği, Orman Köylüsü

Anahtar Kelimeler

Kastamonu, Göç, Orman İşçiliği, Orman Köylüsü

Kaynakça

  1. Akesen, A., Ekizoğlu, A., (Editörler) 2010. Ormancılık Politikası. Türkiye Ormancılar Derneği Yayını. Özdoğan Matbaa Yayın Ltd. Şti. s;254. Ankara.
  2. Anonim 2011. O.G.M. Üretim İşçiliği ve Dikili Satış Bilgi Cetveli-2011 Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şubesi Kayıtları.
  3. Anonim, 2014a. 2013 Yılı İdare Faaliyet Raporu. Orman Genel Müdürlüğü. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı. S:71 Ankara
  4. Anonim, 2014b. Aralık Sonucu İller ve İşletmeler İtibariyle Üretim ve Satış Cetvelleri. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şubesi Kayıtları.
  5. Anonim, 2014c. 2014 Performans Programı. Orman Genel Müdürlüğü. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı. S:86 Ankara
  6. Anonim, 2014d. 2014 yılı Mart Ayı İtibariyle Orman Köy Durumuna ait Cetveller. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şubesi Kayıtları.
  7. Atmiş E., Günşen B., Özden, S.,2010. How Can Turkey’s Forest Cooperatives Contribute To Reducing Rural Poverty. Unasylva 234/235, Vol. 61, 2010.
  8. Atmiş E., Günşen B., Özden, S., 2009. Forest Cooperatives and Its Importance in Rural Poverty Reduction in Turkey. XIII World Forestry Congress, Buenos Aires, Argentina.
  9. Coşkun, A., A., 1998. Saray İlçesi Orman Köylerinin Sosyo-Kültürel Sorunları. İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, Seri A, (48) (2) (1998) 29-41.
  10. Daşdemir, İ., Kanburoğlu, S. 2009. Devlet Orman İşletmelerinde Odun Hammaddesi Üretiminde Tahtacıların Rolü II. Ormancılıkta Sosyo-Ekonomik Sorunlar Kongresi 19-21 Şubat 2009, SDÜ, ISPARTA

Kaynak Göster

APA
Özden, S., & Erkan Buğday, S. (2015). ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, 15(2). https://doi.org/10.14486/IJSCS123
AMA
1.Özden S, Erkan Buğday S. ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. 2015;15(2). doi:10.14486/IJSCS123
Chicago
Özden, Sezgin, ve Seda Erkan Buğday. 2015. “ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 15 (2). https://doi.org/10.14486/IJSCS123.
EndNote
Özden S, Erkan Buğday S (01 Kasım 2015) ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 15 2
IEEE
[1]S. Özden ve S. Erkan Buğday, “ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ”, Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, c. 15, sy 2, Kas. 2015, doi: 10.14486/IJSCS123.
ISNAD
Özden, Sezgin - Erkan Buğday, Seda. “ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty 15/2 (01 Kasım 2015). https://doi.org/10.14486/IJSCS123.
JAMA
1.Özden S, Erkan Buğday S. ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. 2015;15. doi:10.14486/IJSCS123.
MLA
Özden, Sezgin, ve Seda Erkan Buğday. “ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ”. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty, c. 15, sy 2, Kasım 2015, doi:10.14486/IJSCS123.
Vancouver
1.Sezgin Özden, Seda Erkan Buğday. ÜRETİM FAKTÖRÜ OLARAK ORMAN KÖYLÜSÜNÜN NÜFUS HAREKETLERİ: KASTAMONU ÖRNEĞİ. Kastamonu University Journal of Forestry Faculty. 01 Kasım 2015;15(2). doi:10.14486/IJSCS123