Bu çalı ma, ülkemizin asli a aç türlerinden olan sarıçam (Çs), karaçam (Çk) ve kızılçam (Çz)’ın aynı yeti me ortamı içerisindeki verimliliklerinin nasıl bir de i im gösterdi ini ve bu de i im üzerinde etkili olan faktörlerin neler oldu unu ortaya koyabilmek amacıyla gerçekle tirilmi tir. Bu amaçla her bir a aç türünün yayılı alanının büyüklü ü, bakı ve yükselti dikkate alınarak seçme örnekleme yöntemine göre Çz 15, Çk 15 ve Çs ise 20 adet olmak üzere toplam 50 adet örnek alan alınmı tır. Her bir örnek alanda konum özellikleri (enlem-boylam, bakı, yükselti e im vb. gibi), a aç türlerine ili kin özellikler (çap, boy, ya ölçümleri) yapılmı tır. Ayrıca, her bir örnek alanda açılan 50 adet toprak profilinden genetik horizonlara (Ah, Ael, AB, Bts, Cv) göre 186 adet bozulmu toprak örne i alınmı tır. Alınan toprak örnekleri üzerinde tekstür, pH, organik madde, faydalı su kapasitesi (FSK), fosfor (P2O5 ) analizleri yapılmı tır. Elde edilen veriler ile her bir a aç türünün verimlili i (BE) arasındaki ili kiler istatistiksel olarak incelenmi tir. Sonuçta; kızılçamın BE ile toz (r=0.34), kil (r= 0.30), FSK (r=0.36), organik madde (r=0.49) arasında pozitif (p 0.001), kum (r= 0.35) ile ise negatif ili kiler bulunmu tur. Verimlilik üzerinde (BE) karaçam yeti me ortamlarında kum (r=0.28), kil (r=0.29), toz (r= -0.32) ve pH (r= -0.33); sarıçam yeti me ortamlarında ise organik madde (r= -0.32), FSK (r=0.40), P2O5 (r=0.29) ve pH (r=0.29)’nın etkili oldu u belirlenmi tir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 7 Issue: 1 |