Aim of study: Two-year-old containerized balsam and concolor fir and one-year-old Eastern white pine transplants were grown under variable watering regimes with the goal of identifying plant morphological and some physiological traits under water stress.
Area of study: This experiment was conducted in a greenhouse at the Tree Research Center on the Michigan State University campus, East Lansing, Michigan.
Material and methods: Relative root collar diameter (RRCD), height growth (RHG), and root length (RRL) were measured as growth parameters. Stem water potential (Ψ), stomatal conductance (gs), net photosynthetic rate (Anet), intrinsic water use efficiency (iWUE=Anet/gs), foliar potassium (K+), and calcium (Ca+2) concentration were measured as physiological traits.
Main results: Well-watered transplants had significantly higher RRCD, RHG, and RRL in fir species. Balsam fir and white pine transplants had a higher Ψ than concolor fir under severe stress. Fir species had higher Anet, gs, and a lower iWUE than white pine. White pine had a lower foliar K+ concentration, while balsam fir had the highest foliar Ca+2 concentration. Balsam fir had higher growth and Anet, gs, and iWUE under water stress due to their ability to maintain higher water uptake despite a reduced soil water content.
Highlights: It is concluded that white pine has better drought tolerance because of the ability to withstand water stress through the mechanism of reduced photosynthetic activities and growth, minimize water loss, and increase water uptake.
Drought Tolerant Irrigation Morphology Physiology Water Stress
Çalışmanın amacı: İki yaşındaki tüplü balsam ve gümüşi göknarı ile bir yaşındaki beyaz çam fidanlarının su stresine altındaki morfolojik ve bazı fizyolojik etkilerinin belirlenmesi amacıyla farklı sulama rejimlerinde yetiştirildi.
Çalışma alanı: Bu çalışma Michigan State Universitesi kampüsündeki Ağaç Araştırma Merkezi serasında gerçekleştirilmiştir.
Materyal ve yöntem: Büyüme parametreleri olarak bağıl kök boğazı çapı (RRCD), bağıl boy büyümesi (RHG) ve bağıl kök uzunluğu (RRL) ölçülmüştür. Fizyolojik özellik olarak ksilem su potansiyeli (Ψ), net fotosentez (Anet), stoma iletkenliği (gs), içsel su kullanım verimliliği (iWUE=Anet/gs), yaprak potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca+2) konsantrasyonları ölçüldü.
Temel sonuçlar: Göknar türlerinden iyi sulanan fidanlarında daha yüksek RRCD, RHG ve RRL değerleri tespit edildi. Şiddetli stres altında balsam göknarı ve beyaz çam fidanları gümüşi göknar fidanlarına kıyasla daha yüksek Ψ ölçülmüştür. Göknar türleri beyaz çam fidanlarından daha yüksek Anet, gs ve daha düşük bir iWUE'ye sahiptir. Düşük yaprak K+ konsantrasyonu beyaz çam fidanlarında gözlenirken en yüksek yaprak Ca+2 konsantrasyonu balsam göknarında ölçülmüştür. Balsam göknarı topraktaki su içeriğinin azalmasına rağmen daha yüksek su alımını sürdürme yeteneklerinden dolayı, su stresi altında beyaz çamdan daha iyi bir büyüme ve daha yüksek Anet, gs ve iWUE değerlerine sahiptir.
Araştırma vurguları: Azalan fotosentetik aktivite ve büyüme mekanizması, su kaybını en aza indirme ve su alımını artırma yeteneği yoluyla su stresine karşı koyma beyaz çamı iki göknar türüne göre daha yüksek kuraklık toleransına sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 22 Sayı: 1 |