Araştırma Makalesi

Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri

Sayı: 1 1 Mart 2016
PDF İndir
EN TR

Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri

Öz

Din hizmeti yapmayı gaye edinmiş olan cemaatler birbirleriyle iyi münasebetler kurmak ve asgarî müştereklerde birlikte hareket etmek mecburiyetindedirler. Çünkü sonuca sadece birisinin çabasıyla değil, hepsinin ortak gayretiyle ulaşılacaktır. Bu hizmette herkes birbirinin yardımcısı hükmündedir. Ayrıca bu hizmet mahiyeti itibariyle de yardımlaşmayı ve dayanışmayı gerekli kılar. Cemaatler birbirlerine karşı merhametle davranmak, kendi mesleğinin muhabbetiyle hareket etmek, kaba kuvvet ve şiddetten uzak durmak, iknâ metodunu kullanmak, yapılan haksızlıklar karşısında sözlü müdafaa ile yetinmek, hakşinas olmak ve asgari müştereklerde ittifak etmek mecburiyetindedirler. Bununla birlikte cemaatlerde teveccüh-i nâs beklentisi içinde olmak, başka cemaatleri haksız telakkî etmek, güçlü olmayı haklılık sebebi saymak, cemaat istibdadı, hayırda yarışın dünyevî rekabete dönüşmesi, hizmet aşkının hırsa bürünmesi, Allah rızasını elde etme düşüncesinin ve âhiret inancının ittifakı zayıflatması gibi bazı sosyo-psikolojik zaaflar bulunabilir. Bu zaaflar cemaatlerin birbirlerini tekfir, techil, tahkir, tenkid ve haset etmelerine sebebiyet verebilir. Dini cemaatlerin önce birbirlerini kötülememeye, sonra aralarında iyi münasebetler kurmaya, daha sonra da bu meydanda başkalarının da bulunduğunu dikkate alarak kendi hizmetlerini yaparken ihtiyatlı olmaya özen göstermeleri gerekir. Konuyla ilgili problemler Bediüzzaman Said Nursî’nin Risale-i Nur Külliyatı esas alınarak incelenecek ve bir sonuca varılmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 2

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ali Bakkal
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bakkal, A. (2016). Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, 1, 121-144. https://doi.org/10.31120/0.2018.7
AMA
1.Bakkal A. Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri. Katre. 2016;(1):121-144. doi:10.31120/0.2018.7
Chicago
Bakkal, Ali. 2016. “Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, sy 1: 121-44. https://doi.org/10.31120/0.2018.7.
EndNote
Bakkal A (01 Mart 2016) Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi 1 121–144.
IEEE
[1]A. Bakkal, “Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri”, Katre, sy 1, ss. 121–144, Mar. 2016, doi: 10.31120/0.2018.7.
ISNAD
Bakkal, Ali. “Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi. 1 (01 Mart 2016): 121-144. https://doi.org/10.31120/0.2018.7.
JAMA
1.Bakkal A. Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri. Katre. 2016;:121–144.
MLA
Bakkal, Ali. “Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, sy 1, Mart 2016, ss. 121-44, doi:10.31120/0.2018.7.
Vancouver
1.Ali Bakkal. Bediüzzaman’ın Düşüncesinde Cemaatlerin Uyması Gereken Müsbet Hareket İlkeleri. Katre. 01 Mart 2016;(1):121-44. doi:10.31120/0.2018.7

88x31.png

Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre

E-mail: katre@iikv.org