Kur’an muhataplarının dünyasında bir dini öğreti inşa eder. Norm inşası, belirli değerleri muhataplarının dünyasına ikame ederken, var olan bazı değerleri de yıkarak ortadan kaldırır. Dolayısıyla Kur’an’ın inananlarının dünyasına eklemek istediği bir ahlakî norm iddiası da vardır. Bir kutsal kitap olarak Kur’an buna göre inananlarına belirli şeyleri emrederken, bazı şeylerden de onların uzak durmasını ister. Ortalama her öğretiden beklenen de muhataplarına bazı emirlerle gelmesi ve onları bazı şeylerden de uzak tutmasıdır. Fakat öte yandan Kur’an tarihin bir zaman dilimine aittir. Dolayısıyla, belirli kültürel koşullara muhatap alan bu kitaptır. Bu kitabın, günümüze ilişkin mesajları olup olmadığı da teolojik olarak tartışmalıdır. Zira Kur’an’ın nâzil olduğu zaman diliminden sonraki dönemlere dönük mesajlar içerdiği varsayılsa bile, konuya ilişkin bir başka sorun alanı ise bu uyarlamanın belirli kurallara bağlı olup olmayacağıdır. Aksi durumda her ayet bağlamından bağımsız olarak, her duruma uyarlanır. Teolojik olarak mümkün ve muhtemel olan bu durum, yorum bilim açısından sürdürülebilir değildir. Metodolojik bir soruna ilişkin olan bu akademik çalışmanın, kullandığı model ayet (Nisa 4/75), günümüzde yaşanmakta olan sosyal bir sorunla da ilişkilendirilebilme olasılığını da test etmiştir. Sözü edilen bu toplumsal sorun, Filistin-İsrail gerilimidir. Konusu ve bağlamı itibarıyla sözü edilen ayet; zor durumda kalan insanların durumunu düzeltmek, onlara yardım etmek için, keyfi yerinde ve daha konforlu şartlarda olan muhataplarını yardıma çağırır. Söz konusu Kur’an ayeti (Nisa 4/75), içinde yaşadığımız Filistin-İsrail çekişmesinde yaşanılan mağduriyetleri azaltmak için Müslüman toplumun sorumluluk alması gerektiği temennisini ortaya çıkarmıştır. Zaten bu çalışmaya temel argümanları da bu temenni ilham etmiştir. Zira Kur’an perspektifinde hiçbir şey yapmadan beklemenin insani olması mümkün olmadığı gibi, İslamî olması da muhtemel değildir. Nisa suresi 75. Ayeti, insanî ve İslamî bu temenniye cevap veren bir mesaj içermesi açısından dikkatimizi çekmiş, sözü edilen ayet Kur’an’ın temel zihniyeti ve vakıaya mutabakat algısıyla ele alınarak değerlendirilmiştir.
The Qur'an establishes a religious doctrine within the realm of its audience. Norm construction involves the replacement of certain values in the world of its participants, but it also entails the destruction and elimination of some pre-existing values. Hence, the Qur'an also presents a moral imperative that it seeks to impart to its followers and the world at large. The Qur'an, as a sacred scripture, mandates specific actions for its followers while also urging them to refrain from particular behaviors. An essential requirement of every doctrine is to impose certain obligations on its followers and prohibit particular actions. Conversely, the Qur'an is associated with a specific historical era. Thus, this work specifically tackles particular cultural circumstances. The theological debate on whether this book contains relevant messages for today remains unresolved. Even if we assume that the Qur'an contains lessons that are relevant to periods after its revelation, another issue arises regarding the adherence to specific principles in this adaptation. Otherwise, every verse is adapted to suit any circumstance, irrespective of its specific context. This scenario, which is both theoretically feasible and probable, is not sustainable in terms of hermeneutics. This academic study, in addition to addressing a methodological issue, examines a model verse (al-Nisa 4/75) and its potential association with a contemporary social problem. The social problem at hand is the ongoing tension between Palestinians and Israelis. The mentioned verse, in terms of its subject and context, encourages its interlocutors, who are in a favorable state of mind and in more favorable circumstances, to assist and enhance the circumstances of individuals facing hardship. The Qur'anic verse (al-Nisa 4/75) reveals the desire that the Muslim community should take responsibility of alleviating the concerns arising from the ongoing Palestinian-Israeli conflict. This desire has sparked the fundamental arguments of this research. According to the perspective of the Qur'an, remaining idle without taking any action is neither compassionate nor in accordance with Islamic principles. The 75th verse of Surah al-Nisa caught our attention due to its message that addresses both humanitarian and Islamic aspirations. We assessed the verse by comparing it to the fundamental principles of the Qur'an and its alignment with reality.
Islam Quran Palestine Israel Values in Islam Defence and Protection
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Dini Araştırmalar (Diğer) |
Bölüm | Hakemli Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 19 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre
E-mail: katre@iikv.org