Epistemik Kapan: Derrida’nın Clôture’ünden Meillassoux’nun Korelasyoncu Çemberine
Öz
Bu çalışma, Jacques Derrida'nın "clôture" (kapanış) kavramı ile Quentin Meillassoux'nun "korelasyonculuk" eleştirisi arasındaki ilişkiyi sistematik olarak incelemektedir. Görünürdeki karşıtlıklarına rağmen, her iki düşünürün de aynı temel epistemik kapan probleminin iki farklı formülasyonunu sunduğu ileri sürülmektedir. Derrida'nın kapanı, anlamın dilsel-metinsel alanda sonsuzca ertelendiği ve hiçbir zaman tam olarak tesis edilemediği kurucu bir işleyiş olarak kavrar; yapısöküm bu işleyişi ortadan kaldırmayı değil, içeriden görünür kılmayı hedefler. Meillassoux ise kapanı, Kant sonrası düşüncenin kendisine dayattığı tarihsel bir sınırlama olarak teşhis eder ve rasyonel argümantasyon yoluyla bu sınırlamayı aşılabilir bir yapı olarak göstermeye çalışır. Temel bulgu, Meillassoux'nun korelasyoncu çemberden kaçışının, matematiğe Derrida'nın yapısökmek istediği "aşkın gösterilen" statüsünü tanımaya dayandığı ve böylece yeni bir rasyonalist kapanış biçimi başlatma riski taşıdığıdır. Sonuç olarak, iki düşünür arasındaki ilişki basit bir ardıllık değil, eleştirel içkinlik ile spekülatif yönelim arasında süren üretken bir gerilim olarak yeniden çerçevelendirilmelidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Backman, J. (2015). Complicated Presence: Heidegger and the Postmetaphysical Unity of Being. Albany (NY): State University of New York Press.
- Bennington, G. (2021). Scatter 2: Politics in Deconstruction. New York (NY): Fordham University Press.
- Derrida, J. (1967a). De la grammatologie. Paris: Les Éditions de Minuit.
- Derrida, J. (1967b). L’écriture et la différence. Paris: Seuil.
- Derrida, J. (1972). Marges de la philosophie. Paris: Les Éditions de Minuit.
- Derrida, J. (1973a). Speech and Phenomena: And Other Essays on Husserl’s Theory of Signs (Çev. David B. Allison). Evanston: Northwestern University Press.
- Derrida, J. (1973b). Speech and Phenomena: And Other Essays on Husserl’s Theory of Signs. Evanston: Northwestern University Press.
- Derrida, J. (1993). La voix et le phénomène: Introduction au problème du signe dans la phénoménologie de Husserl (2. bs., “Quadrige”). Paris: Presses Universitaires de France.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
20. Yüzyıl Felsefesi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
29 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
20 Ekim 2025
Kabul Tarihi
19 Ocak 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 25 Sayı: 1