Araştırma Makalesi

“Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu

Sayı: 21 15 Ekim 2013
  • Zhang Weı
PDF İndir

“Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu

Öz

Yirminci yüzyılın en etkili düşünürlerinden biri olan Heidegger Doğu dünyasının ne olduğunun Batı düşüncesi tarafından henüz yeterince anlaşılmadığını fark eder. Bu nedenle Heidegger Çin Daoizmi’yle ve Japon Zen Budizmi’yle ilgilenir. Heidegger’e göre Doğu dünyasına özgü olan düşünce insanın teknolojiyle ilişkisinde bir alternatif sunabilir. Böylece Heidegger bir Doğu-Batı diyaloğu geliştirmeye karar verir ve bu amacını gerçekleştirmeye dilin ortak özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışarak başlar.

***

Çeviri Hakkında Not: Burada çevirisi sunulan metnin orijinal künyesi şu şekildedir: “On The Way to a ‘Common’ Language? Heidegger’s Dialogue with a Japenese Visitor,” Dao: A Journal of Comparative Philosophy, 2005 (IV/2): 283-297. Çeviri metne, Kaygı dergisi yayın kurallarına uygunluk gözetilerek ve dergi Yayın Kurulu görüşü dikkate alınarak, orijinal metinde bulunmayan bir “Özet” ve “Anahtar Terimler,” çevirmen tarafından eklenmiştir. Yanı sıra, metindeki tüm normal parantez “()” içindeki ifadeler yazara, tüm köşeli parantez “[]” içindeki ifadeler ise çevirmene aittir. Son olarak, çevirinin telif haklarına dair sorun Kaygı dergisi değil, çevirmen tarafından çözülmüştür ve çevirmenin sorumluğundadır.

Çevirmen: Doç. Dr. Metin BAL, Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, İzmir-Türkiye [balmetin@gmail.com]

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. DREYFUS, Hubert L. (1991) Being-in-the-World, Massachusetts: MIT Press.
  2. HEIDEGGER, Martin (1971a) “A Dialogue on Language,” On the Way to Language, trans. by Peter D. Hertz, New York: Harper and Row.
  3. HEIDEGGER, Martin (1971b) “The Thinker as Poet,” Poetry, Language, Thought. trans. by Albert Hofstadter, New York: Harper and Row.
  4. HEIDEGGER, Martin (1971c) “The Nature of Language,” On the Way to Language, trans. by Peter D. Hertz, New York: Harper and Row.
  5. HEIDEGGER, Martin (1977) Basic Writings. Ed. by Gray and Stambaugh, New York: Harper and Row.
  6. KOLB, David (1986) The Critique of Pure Modernity, Chicago: Chicago University Press.
  7. PARKES, Graham (1987) Heidegger and Asian Thought, Honolulu: University of Hawaii Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Zhang Weı Bu kişi benim
University of South Florida, Department of Philosophy, Tampa, Florida
United States

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2013

Gönderilme Tarihi

26 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Weı, Z. (2013). “Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 21, 159-175. https://izlik.org/JA36MF67MF
AMA
1.Weı Z. “Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu. Kaygı. 2013;(21):159-175. https://izlik.org/JA36MF67MF
Chicago
Weı, Zhang. 2013. “‘Ortak’ Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, sy 21: 159-75. https://izlik.org/JA36MF67MF.
EndNote
Weı Z (01 Ekim 2013) “Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 21 159–175.
IEEE
[1]Z. Weı, “‘Ortak’ Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu”, Kaygı, sy 21, ss. 159–175, Eki. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36MF67MF
ISNAD
Weı, Zhang. “‘Ortak’ Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 21 (01 Ekim 2013): 159-175. https://izlik.org/JA36MF67MF.
JAMA
1.Weı Z. “Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu. Kaygı. 2013;:159–175.
MLA
Weı, Zhang. “‘Ortak’ Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, sy 21, Ekim 2013, ss. 159-75, https://izlik.org/JA36MF67MF.
Vancouver
1.Zhang Weı. “Ortak” Bir Dile Doğru Yolda Olmak mı? Heidegger’in Japon Bir Ziyaretçi ile Diyaloğu. Kaygı [Internet]. 01 Ekim 2013;(21):159-75. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36MF67MF

e-ISSN: 2645-8950