Araştırma Makalesi

Geçmişle Gelecek Arasında İnsan

Sayı: 19 15 Ekim 2012
PDF İndir
TR

Geçmişle Gelecek Arasında İnsan

Öz

Hannah Arendt’e göre insan geçmişle gerecek arasında yaşayan bir varlıktır. Geçmişle gelecek arasında yaşayan insan, ancak eylem aracılığıyla insanlar arasına yerleşebilir ve kamusal bir alan kurabilir. İnsan ancak bu yolla “insan dışı” bir dünyadan kurtulabilir ve kendisinin yarattığı ortak bir dünyada, yani kendi evi olan bir dünyada yaşayabilir. Ne var ki, eylem öngörülemezlik ve belirsizlik özelliğiyle geçici olan, sonlanan bir etkinliktir. Onun kalıcı olmasını sağlayan tarihtir. Tarihe süreklilik sağlayan ise gelenektir. Geçmiş ile gelecek arasındaki bağı gelenek kurmakta ve gelenek sayesinde insan köksüzlükten kurtulabilmektedir.
Bu yazının ana savı, Arendt’in politika felsefesinin temelinde insanın köksüzlüğü (ve yurtsuzluğu) sorununun olduğudur. Bu yüzden makalede, Arendt’in görüşünde, insanın “köksüzlük”ten nasıl kurtulacağının yolları gösterilmeye çalışılacaktır. Ayrıca, Arendt’in görüşünde, insanın kendisine ait ortak bir dünyayı kurmasının arkasında, insanın özüne ilişkin olarak “ölümsüzlük arzusu”nu dile getirdiği ortaya konacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ARENDT, Hannah (1970) The Human Condition, Chicago: The University of Chicago Press.
  2. ARENDT, Hannah (1978) The Life of the Mind, (Thinking, Willing) San Diego-London:A Harvest Book, Harcourt Inc., [Metinde Thinking-a ile, Willing-b ile gösterilmiştir].
  3. ARENDT, Hannah (1979) The Origins of Totalitarianism (Antisemitism, Imperialism, Totalitarianism), New York: Schocken Boks.
  4. ARENDT, Hannah (1994) Essays in Understanding, New York: Schocken Boks.
  5. ARENDT, Hannah (1996) Geçmişle Gelecek Arasında, (Çev. Bahadır Sina Şener), İstanbul: İletişim Yayınları.
  6. HEIDEGGER, Martin (1997) Being and Time, (Translated by John Macquarrie, Edward Robinson), Oxford-Cambridge: Blackwell.
  7. KILIÇ, Yavuz (2009) “Hannah Arendt” 1900’den Günümüze Büyük Düşünürler, (Editör: Çetin Veysal) 1.Cilt, İstanbul: Etik Yayınları.
  8. MENGÜŞOĞLU, Takiyettin (1988) İnsan Felsefesi, İstanbul: Remzi Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yavuz Kılıç
ADNAN MENDERES UNIV
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Ekim 2012

Gönderilme Tarihi

30 Ocak 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Kılıç, Y. (2012). Geçmişle Gelecek Arasında İnsan. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 19, 77-90. https://izlik.org/JA29NN88XT
AMA
1.Kılıç Y. Geçmişle Gelecek Arasında İnsan. Kaygı. 2012;(19):77-90. https://izlik.org/JA29NN88XT
Chicago
Kılıç, Yavuz. 2012. “Geçmişle Gelecek Arasında İnsan”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, sy 19: 77-90. https://izlik.org/JA29NN88XT.
EndNote
Kılıç Y (01 Ekim 2012) Geçmişle Gelecek Arasında İnsan. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi 19 77–90.
IEEE
[1]Y. Kılıç, “Geçmişle Gelecek Arasında İnsan”, Kaygı, sy 19, ss. 77–90, Eki. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29NN88XT
ISNAD
Kılıç, Yavuz. “Geçmişle Gelecek Arasında İnsan”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi. 19 (01 Ekim 2012): 77-90. https://izlik.org/JA29NN88XT.
JAMA
1.Kılıç Y. Geçmişle Gelecek Arasında İnsan. Kaygı. 2012;:77–90.
MLA
Kılıç, Yavuz. “Geçmişle Gelecek Arasında İnsan”. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, sy 19, Ekim 2012, ss. 77-90, https://izlik.org/JA29NN88XT.
Vancouver
1.Yavuz Kılıç. Geçmişle Gelecek Arasında İnsan. Kaygı [Internet]. 01 Ekim 2012;(19):77-90. Erişim adresi: https://izlik.org/JA29NN88XT

e-ISSN: 2645-8950