Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YÖNETİM FONKSİYONLARI EKSENİNDE ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 1, 81 - 92, 14.04.2021

Öz

İnsanlık tarihi ile birlikte var olduğu düşünülen yönetim olgusu, özellikle Sanayi Devrimi’nin ardından daha fazla önem kazanmış ve bilimsel olarak incelenmeye başlanmıştır. Bunun nedeni, kitle üretimine imkân veren örgütlerin (fabrikaların) ve buralarda çalışan insan gücünün artmasıdır. Dolayısıyla yönetim olgusu örgütlerde meydana gelmektedir. Örgütlerde gerçekleşen yönetim olgusunun etkin ve verimli bir şekilde işleyebilmesi için ise bir takım unsurlar gerekmektedir ki bunlardan bir tanesi de iletişimdir. Bu çalışmanın amacı, örgütlerin faaliyetlerinde önemli bir rol oynayan iletişim unsurunu, yönetimin nasıl gerçekleştiğini açıklamak üzere geliştirilen “yönetim fonksiyonları” ekseninde incelemektir. Doküman incelenmesi yöntemi ile yapılacak olan bu çalışma sonucunda, planlama fonksiyonunun olası istisnası dışında iletişim unsurunun bütün yönetim fonksiyonlarında merkezi bir rol oynadığı; iletişim unsuru öneminden dolayı H. Fayol’dan sonra yönetim fonksiyonlarını inceleyen L. Gullick tarafından münferit bir yönetim fonksiyonu olarak değerlendirildiği; örgütlerde dikey iletişimin yanı sıra yatay iletişimin de geliştirilmesi gerektiği bulgularına ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Aslan, N. B. (2018). Örgütsel İletişimde Sosyal Medyanın Araçsallığı. Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 166-184.
  • Berberoğlu, G. N. (Dü.). (2004). Genel İşletme. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Çelik, A. (2016). İşletmelerde Kurum İçi İletişimin İşletme Verimliliği Üzerindeki Etkileri: Fimka Tekstil Örneği . İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Çınar, B. (2019). İkinci Dünya Savaşı'nın Başladığı Gün Avrupa'daki Durum: Ülkelerin Savaşa Hazırlık Durumları ve Bunun Savaşa Yansıması. Gazi Akademik Bakış, 13(25), 239-266.
  • Daft, R. L. (2015). Örgüt Kuramları ve Tasarımını Anlamak. (Ö. T. Özmen, Çev.) Ankara: Nobel Yayınları.
  • Daft, R. L., & Marcic, D. (2006). Understanding Management . Thomson South- Western.
  • Güngör, N. (2011). İletişime Giriş. Ankara: Desen Ofset.
  • Karaçor, S., & Şahin, A. (2004). Örgütsel İletişim Kurma Yöntemleri ve Karşılaşılan İletişim Engellerine Yönelik Bir Araştırma. SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi(8), 97-117.
  • Karasoy, H. A. (1997). Haberleşme ile Yönetim Fonksiyonları İlişkisi ve Uygulamalı Bir Çalışma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Koparal, C., & Özalp , İ. (Dü). (2013). Yönetim ve Organizasyon. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Miller, K. (2012). Organizational Communication (6 b.). Wadsworth Cengage Learning.
  • Öztaş, N. (2014). Yönetim (2. b.). Ankara: Nobel Yayınları.
  • Robbins, S. P., Decenzo, D. A., & Coulter, M. (2013). Yönetimin Esasları. (A. Öğüt , Çev.) Ankara: Nobel Yayınları.
  • Sabuncuoğlu, Z., & Gümüş, M. (2016). Örgütsel İletişim. Bursa: Alfa Akademi Yayıncılık.
  • Tutar, H. (2003). Örgütsel İletişim. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kamu Yönetimi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Hasan Alpay Karasoy 0000-0002-3813-2960

Yayımlanma Tarihi 14 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karasoy, H. A. (2021). YÖNETİM FONKSİYONLARI EKSENİNDE ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN ÖNEMİ. Kamu Yönetimi Ve Politikaları Dergisi, 2(1), 81-92.

 Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi, Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.

24352
Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisinde yayınlanmış makalenin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.