Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YEREL YÖNETİMLERDE HİZMETLERİN SUNUMUNDA YENİ BİR YÖNTEM: YENİDEN BELEDİYELEŞTİRME

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 3, 383 - 401, 26.11.2021

Öz

Küreselleşme sürecinin getirdikleri durumlardan biri de kamu yönetimlerinin yaşanan bu süreçte kendilerini yenileyebilmek amacıyla yeniden yapılanma sürecine girmesidir. Yaşanan bu durumdan kamu yönetimlerinin etkilenmesi doğal karşılanmaktadır. Günümüzde hiçbir ulus, bölge ya da kent yönetimleri kendilerini bu değişimden uzak tutarak kendi sınırları içerisinde hizmet verecekleri bir düşünceye kapılamazlar. Küreselleşmenin bir diğer etkisi de artık ülkeler, uluslar, bölgeler ve kentler arasında karşılıklı olarak bağımlılığın sürekli olarak artmasıdır. Dolayısıyla bir ülkede yaşanan bir değişim diğer ülkeleri de bu değişim karşısında harekete geçmeye zorlamaktadır. Bu durum bir istekten öte artık bir zorunluluk halini almıştır. Bu değişimlere bağlı olarak hizmetlerin sunulmasında da birtakım değişimler yaşanmaktadır. Yerel halkın yerel nitelikteki ihtiyaçlarını yerel yönetimler karşılamakla yükümlü kılınmıştır. Ancak yerel yönetimler vatandaşların yerel nitelikteki sorunlarına daha kaliteli ve daha hızlı çözümler getirmek amacıyla bazı hizmetleri özel sektör kuruluşlarına yaptırabilmektedir. Hizmet sunumunda özel sektörün yeteri kadar kaliteli ve verimli hizmet götüremedikleri durumlarda yerel yönetim birimlerinin tekrardan hizmetleri devraldıkları durumlar da yaşanmaktadır. Belediyelerin özel sektör kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerde istenilen etkinliğin sağlanamadığı durumlarda ilgili hizmetleri tekrardan devralması durumu yeniden belediyeleştirme ile anlatılmaktadır. Yeniden belediyeleştirme uygulamalarının dünyada birçok ülkede örnekleri mevcuttur. Ülkemizde henüz tam olarak yerleşmemiştir. Ülkemiz bakımından henüz yeni kavramlardan sayılmaktadır. Bu kapsamda çalışmada ülkemizde henüz tam olarak yerleşmemiş yeniden belediyeleştirme kavramı hakkında bir farkındalık oluşturulmak istenmiştir. Çalışmada ayrıca yeniden belediyeleştirme yöntemini uygulayan ülkelerden örnekler verilerek ülkemizde buna benzer uygulamalar incelenmiştir. Ülkemizde yeniden belediyeleştirme yöntemi konusunda sağlayacağı katkılar ve karşılaşacağı riskler değerlendirilmiştir

Kaynakça

  • Banazılı, A. Muhammet. (2018). Yerel Kamu Hizmeti Sunumunda “Yeniden Belediyeleştirme (Remunicipalisation)”: OECD Ülkeleri ve Türkiye’den Uygulama Örnekleri. Medeniyet Araştırmaları Dergisi, Cilt: 3 Sayı: 6
  • Baykal, Nevzat Samet. (2018). Suyun Metalaşması, Yerel Yönetimler ve Su Hakkı Mücadelesi. Emek Araştırma Dergisi (GEAD) , Cilt 9, Sayı 14, 119-136
  • Bozğun, Didar Onur. (2011), “Dünya’da ve Türkiye’de Su Sorunu ve Çok Uluslu Şirketler”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Busshardt, Bastian. (2014). Analysing the Remunicipalisation of Public Services in OECD Countries. Herausgegeben vom Geschwister-Scholl-Institut für PolitikwissenschaftBachelorarbeit bei Prof. Dr. Bernhard Zangl WS 2013/2014.
  • Çelikbilek, Ayça. (2018). Su Hizmetlerinde Yeniden Belediyeleştirmenin Katılımcılığa Etkisi. Uluslararası Su ve Çevre Kongresi SUÇEV (22-24 Mart 2018), Bursa/Türkiye.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Arzu Yıldırım 0000-0002-8543-278X

Yayımlanma Tarihi 26 Kasım 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yıldırım, A. (2021). YEREL YÖNETİMLERDE HİZMETLERİN SUNUMUNDA YENİ BİR YÖNTEM: YENİDEN BELEDİYELEŞTİRME. Kamu Yönetimi Ve Politikaları Dergisi, 2(3), 383-401.

 Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisi, Mart, Temmuz ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.

24352
Kamu Yönetimi ve Politikaları Dergisinde yayınlanmış makalenin telif hakları Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamındadır.