Araştırma Makalesi

İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR

Sayı: 6 1 Haziran 2010
  • Dr. Abdülkadir Kıyak
PDF İndir
RU EN TR

İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR

Öz

Türklerin dini tarihi içerisinde gök kültüyle beraber göğün çadırı altında yer aldığı şeklinde telakki edilen güneş ve ay da kutsal kabul edilmiştir. Türkler güneş ve ayı birer kutsal ve semavi ruh şeklinde düşünüyorlardı. Türkler güneş ve ayı hiçbir zaman Tanrı olarak kabul etmemekte sadece onlara bazı kutsiyetler atfetmektedir. Bu gök cisimlerinin, kötülüklerle mücadele etmesi, Tanrı ’nm verdiği kötülüklerin anası kabul edilen karanlığı kovan ışığı getirmesi, bereketi getirmesi, huzuru temin etmesi gibi özelliklerinden dolayı kutsal kabul edilmişlerdir. Bizde bu çalışmamızda Türklerde güneş ve ay ile ilgili inanışların ne zaman oluştuğu, hangi şartlar ve etkiler çerçevesinde meydana geldiğini ve bu gök cisimleri ile ilgili inanışlarda tespit edilen ritüellerin ne anlama geldiği üzerinde durduk. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altun, Erman; Türk Halkbilimi, Kitabevi Yayınları, İstanbul 2009.
  2. Araz, Rıfat; Harput’ta Eski Türk İnançları ve Halk Hekimliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara 1995.
  3. Çeçen, Anıl; Türk Devletleri, İnkilâp Kitabevi, İstanbul 1986.
  4. Çoruhlu, Yaşar; Türk Mitolojisinin Anahtarları, Kabalcı Yayınevi, İstanbul 2002.
  5. Divitçioğlu, Sencer; Orta-Asya Türk İmparatorluğu, İmge Kitabevi, Ankara 2005.
  6. Eliade, Mircea; Dinler Tarihi (İnançlar ve İbadetlerin Morfolojisi) (Çev. MustafaÜnal), Konya 2005.
  7. Ergun, Pervin; Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara 2004.
  8. Esin, Emel; Türk Kozmolojisine Giriş, Kabalcı Yayınevi, İstanbul 2001.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Dr. Abdülkadir Kıyak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

21 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA
Kıyak, D. A. (2010). İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 6, 133-143. https://izlik.org/JA96BA26BX
AMA
1.Kıyak DA. İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2010;(6):133-143. https://izlik.org/JA96BA26BX
Chicago
Kıyak, Dr. Abdülkadir. 2010. “İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 6: 133-43. https://izlik.org/JA96BA26BX.
EndNote
Kıyak DA (01 Haziran 2010) İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 6 133–143.
IEEE
[1]D. A. Kıyak, “İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR”, Karadeniz | Black Sea | чёрное море, sy 6, ss. 133–143, Haz. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96BA26BX
ISNAD
Kıyak, Dr. Abdülkadir. “İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi. 6 (01 Haziran 2010): 133-143. https://izlik.org/JA96BA26BX.
JAMA
1.Kıyak DA. İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2010;:133–143.
MLA
Kıyak, Dr. Abdülkadir. “İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 6, Haziran 2010, ss. 133-4, https://izlik.org/JA96BA26BX.
Vancouver
1.Dr. Abdülkadir Kıyak. İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE GÜNEŞ VE AY İLE İLGİLİ İNANIŞLAR. Karadeniz | Black Sea | чёрное море [Internet]. 01 Haziran 2010;(6):133-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96BA26BX