Araştırma Makalesi

EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ

Sayı: 4 1 Aralık 2009
  • Dr. Fulya Öztaş
PDF İndir
EN RU TR

EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ

Öz

Öğrencilerin mevcut epistemolojik inanışlarının öğrencilerin bilimin doğasını kavramalarında bir kısım sorunlara yol açtığı bilinmektedir. Epistemolojik inanışların şekillenmesinde bireylerin gereksinmeleri ana faktör olarak rol oynar. Gereksinme soru sorma, cevaplarının araştırılması için stratejiler geliştirilmesi ve bunları analiz edilmesi ve yorumlanması basamaklarını içerir. Bu nedenle ihtiyaç duyma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorulara cevap aranması epistemolojinin esasını oluşturur. Bu çalışmada öğrencilerin mevcut epistemolojik görüşlerinin öğrencilerin bilimin doğasını daha iyi anlaşılabilmeleri için nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır. Buna göre öğrencilerin bilimin doğasını daha iyi kavrayabilmeleri için Lederman vd. tarafından tanımlanan epistemolojinin temel prensiplerinin öğrencilerin bilimin doğasını kavramalarına yardımcı olacak şekilde geliştirilerek tekrar kullanılması önerilmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bruner, J.S. (1961) The act of discovery, Harvard Educational Review, 31 (1), 21-32.
  2. Chinn, C. A. & Malhotra, B.A. (2002) Epistemologically authentic inquiry in schools: A theoretical framework for evaluating inquiry tasks. Science Education, 86, 175-218.
  3. Dunbar, K. (1993). Concept discovery in a scientific domain. Cognitive Science, 17, 397-434.
  4. Duschl, R. A. & Osborne, J . (2002) Supporting and promoting argumentation discourse in science education. Studies in Science Education, 38, 39-72.
  5. Dewey, R. (1990). The school and society. Chicago, IL: University of Chicago Press.
  6. Duschl, R., A., (1990) Restructuring science education. New York: Teachers College Press.
  7. Hofer, B. & Pintrich, P. (1997). The development of epistemological theories: Beliefs about knowledge and knowing and their relation to learning. Review of Educational Research, 67(1), 88-140.
  8. Hogan, К (2000) Exploring a process view of students’ knowledge about the nature of science. Science education, 84 (1), 51-70.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Dr. Fulya Öztaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2009

Gönderilme Tarihi

21 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Öztaş, D. F. (2009). EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 4. https://izlik.org/JA55JL63YU
AMA
1.Öztaş DF. EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2009;(4). https://izlik.org/JA55JL63YU
Chicago
Öztaş, Dr. Fulya. 2009. “EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 4. https://izlik.org/JA55JL63YU.
EndNote
Öztaş DF (01 Aralık 2009) EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 4
IEEE
[1]D. F. Öztaş, “EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ”, Karadeniz | Black Sea | чёрное море, sy 4, Ara. 2009, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55JL63YU
ISNAD
Öztaş, Dr. Fulya. “EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi. 4 (01 Aralık 2009). https://izlik.org/JA55JL63YU.
JAMA
1.Öztaş DF. EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2009. Available at https://izlik.org/JA55JL63YU.
MLA
Öztaş, Dr. Fulya. “EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 4, Aralık 2009, https://izlik.org/JA55JL63YU.
Vancouver
1.Dr. Fulya Öztaş. EPİSTEMOLOJİK İNANIŞLAR VE BUNLARIN ÖĞRENCİLERİN FEN DERSLERİNİ ÖĞRENMESİNE ETKİLERİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море [Internet]. 01 Aralık 2009;(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA55JL63YU