Araştırma Makalesi

PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER

Sayı: 44 15 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN RU

PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER

Öz

ÖZ

 XVII. yüzyıldan itibaren Aydınlanma döneminin getirdiği toleransla, Batı İslam’ı tanımaya başlamış, Kur’an tercümeleri ve İslam Peygamberinin hayatını ele alan eserler yayınlanmaya başlamıştır. Müteakip yüzyıllarda bu çalışmalarla birlikte Batılı düşünürler, Hz. Muhammed hakkında bilgi veren kaynaklardan onun hayatını ve kişiliğini öğrenme fırsatı bulmuşlardır.

İslam kültür tarihinde mühim yere sahip olan Rusya, XX. yüzyılın büyük bir kısmını sosyalist tecrübe içerisinde geçirdiğini ve kazanılan tecrübelerin İslam dünyası için de yeni bir deneyim olduğu da görülmektedir. Coğrafi konum itibariyle bu bölgede yaşayan Müslüman halklar, bulundukları rejimin şartları gereği dini konularda yeterli bilgilere ulaşmadıkları bilinmektedir. Bu nedenle günümüzde bile, Rus bilim adamları temelde dinlere ve dini inançlara karşı görünen ve buna uygun yapılanmalarla inançlarından arındırılmış yeni bir insan ve toplum oluşturma çabaları içerisinde, İslam’ın ve Hz. Muhammed’in algısındaki farklılıkları ortaya çıkarmaya çalışmaktadırlar. İslam Araştırmalarının bu şekilde cereyan etmesine vesile olan St. Petersburg Doğu Bilimler Enstitüsü Sovyet rejiminin ideolojisine adapte olma zorunda kalmıştır. Daha önce Ortodoks kilisesi adına Misyonerlik çalışmaları yapmış olan Rus Doğu bilimciler bu defa ateizm adına çalıştıkları gibi dine karşı önyargılı çalışmalar sürdürmeyi de ihmal etmemişlerdir.

Bu çalışmanın amacı da, temelde dinlere ve dini inançlara karşı görünen ve buna uygun yapılanmalarla inançlarından arındırılmış, yeni bir insan ve toplum oluşturma çabaları içerisinde olan Rus oryantalistlerin, İslam dini ve Hz. Muhammed’in algısındaki farklılıkları ortaya çıkarmaktır.

Çalışmamız, geniş kapsamlı bir araştırmaya tabi tutulmadığından dolayı Rusça eserlere, belli bir yöntem ve sınırlama getirilerek yapıldı. Özellikle bazı Rus bilim adamlarının eserleri üzerinde yapılan incelemelerde, onların İslam dini ve Hz. Muhammed hakkındaki görüş ve düşünceleri,  tenkit ve eleştirileri bilimsel veriler kapsamında aktarmaya çalışıldı.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdülmelik, E. (1998).Krizdeki Oryantalizm, Eleştiriler, (Mehmet Kır, Çev.) Yöneliş, İstanbul.
  2. Abhazov, A. (1905).Arapskaya Versiya Agafengelya, XVI, ZBO, Azerbaycan Etnografyası, Bakü: c. I, 1988
  3. Aşirov, N. (1973). Revolutsya İslama v Rossii, Moskova.
  4. Avksentev, A. (1966). Koran, Şeriat i Adatı, Stravropol.
  5. Azimli, M. (2013). Siyeri Faklı Okumak, Ankara Okulu, Ankara.
  6. Balcı, İ. (2015). Peygamberlik Öncesi Hz.Muhammed, Ankara Okulu, Ankara.
  7. Balansakuklu Yusuf, (1994). Kutadgu Biliğ, Bakü.
  8. Barthold, W.W. (1918). Muslimanskiy Mir, Petrograd.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

24 Ekim 2019

Kabul Tarihi

3 Aralık 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Sayı: 44

Kaynak Göster

APA
Şemşek, V. (2019). PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 44, 115-127. https://doi.org/10.17498/kdeniz.637543
AMA
1.Şemşek V. PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2019;(44):115-127. doi:10.17498/kdeniz.637543
Chicago
Şemşek, Vesile. 2019. “PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 44: 115-27. https://doi.org/10.17498/kdeniz.637543.
EndNote
Şemşek V (01 Aralık 2019) PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 44 115–127.
IEEE
[1]V. Şemşek, “PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER”, Karadeniz | Black Sea | чёрное море, sy 44, ss. 115–127, Ara. 2019, doi: 10.17498/kdeniz.637543.
ISNAD
Şemşek, Vesile. “PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi. 44 (01 Aralık 2019): 115-127. https://doi.org/10.17498/kdeniz.637543.
JAMA
1.Şemşek V. PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2019;:115–127.
MLA
Şemşek, Vesile. “PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 44, Aralık 2019, ss. 115-27, doi:10.17498/kdeniz.637543.
Vancouver
1.Vesile Şemşek. PETERSBURG ÜNİVERSİTESİ YETİŞTİRDİĞİ ORYANTALİSTLER YAĞMALANMIŞ MİRAS - ELYAZMA ESERLER. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 01 Aralık 2019;(44):115-27. doi:10.17498/kdeniz.637543

Cited By