Türk mutfağı sahip olduğu kültürel değerleri ve çeşitliliği ile
gastronomi turizminde önemli bir yere sahiptir. Türk mutfağında önemli bir yere
sahip olan Karadeniz mutfağı geçmişten günümüze fazla değişiklik göstermeden
gelmiş mutfaklar arasındadır. Karadeniz’de yaşayan halk tarafından geçmişten
yapılan, halen üretimi ve tüketimi devam eden birçok ürün sofralarda tercih
edilmeye devam etmektedir. Sinop mutfağı da Karadeniz bölgesini temsil eden
önemli bir mutfak konumundadır. Sinop mutfağında ağırlıklı olarak et
yemeklerinin tüketildiği, denize kıyısı olmasında dolayı balıkçılık
faaliyetlerinin geliştiği, mantarların ormandan taze olarak toplandığı ve
tahıllarla yapılan yemeklerin tüketildiği bilinmektedir. Sinop mutfağında,
kış sebzelerinin yanı sıra ayva ve kestane gibi meyvelerin de yemeklerde
kullanılmaktadır. Çalışma 2019 ağustos ve eylül
ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sırasında konunun temeline
inebilmek amacıyla mülakat tekniği kullanılmıştır. Sinop mutfağı hakkında
bilgisi olan gönüllü 30 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme
yapılacak kişilerin Sinoplu olmasına ve Sinop’ta ikamet etmesine dikkat
edilmiştir. Sonuç olarak Sinop mutfağında olan ve tüketimi geçmişte evlerde
sıklıkla yapılan yemekler (Sinop mantısı, ıslama, etli nohut, nohutlu tavuk, keşkek,
tuzlu balık, balık yahnisi, ördek dolması, sirkeli patlıcan, soğan aşı, katlama,
Boyabat pidesi, unlu basma vb.) tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda tespit
edilen lezzetlerin reçeteleri çıkartılarak kayıt altına alınmıştır. Unutulmaya
yüz tutmuş yöresel yemeklere dikkat çekilerek bölgenin gastronomi turizminde
farkındalık yaratabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 44 |