Araştırma Makalesi

Lise Öğrencilerinin Sonsuzluk Kavramına İlişkin Metaforları

Cilt: 24 Sayı: 2 31 Ağustos 2023
PDF İndir
TR EN

Lise Öğrencilerinin Sonsuzluk Kavramına İlişkin Metaforları

Öz

Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin sonsuzluk kavramı ile ilgili algılarını metafor aracılığı ile incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yönteminden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmaya 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında İç Anadolu Bölgesi’nde bir il merkezinde bir lisede öğrenim görmekte olan 111 (64 kız/47 erkek) öğrenci katılmıştır. Katılımcılar 12.sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Veriler lise öğrencilerinin “sonsuzluk… gibidir; çünkü…’’ cümlesini tamamlamaları ile elde edilmiştir ve içerik analizine göre değerlendirilmiştir. Öğrenciler 76 adet geçerli metafor üretmişlerdir. Metaforlar yedi kategori altında toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda sonsuzluk kavramını öğrencilerin en çok metafizik kavramlar ile ifade ettikleri görülmüştür. Genel olarak sonsuzluğun; duygular, eylemler, astrolojik kavramlar, doğa ve çevre ile ilgili kavramlar, canlılar ile ifade edildiği görülmüştür. Öğrencilerin sonsuzluğu soyut olarak algıladıkları, deneyim ve sezgilerine dayanarak sonsuzluğu yapılandırdıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin sonsuzluğu ifade ederken matematiksel kavramları ve matematiği hiç kullanmamaları da dikkat çeken sonuçlar arasındadır. Cinsiyet açısından bakıldığında ise sonsuzluğa ilişkin oluşturulan metaforların kız öğrenciler tarafından daha çok duygular ve astrolojik kavramlarla, erkek öğrenciler tarafından ise daha çok metafizik kavramlarla açıklanmaya çalıştığı tespit edilmiştir. Ayrıca oluşturulan metaforların tamamının potansiyel sonsuzlukla ilgili olduğu ulaşılan bir başka sonuçtur. Sonsuzluk kavramının okul matematiğinde ayrıntılı bir şekilde ele alınması ve farklı sonsuzluk türlerinin günlük yaşamla ilişkilendirilmesi araştırma sonucunda önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Yıldırım, K., & Keşan, C. (2017). Ortaokul öğrencilerinin üç nokta ve sonsuzluk kavramına ilişkin görüşleri. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 47-69.
  2. Yıldırım, A., Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi
  3. Yob, I. M. (2003). “Thinking constructively with metaphors”. Studies in Philosophy and Education. 22(2) 127-138. https://doi.org/10.1023/a:1022289113443

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2023

Gönderilme Tarihi

3 Ocak 2023

Kabul Tarihi

27 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 24 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Dev, Ş., & Çetin, İ. (2023). Lise Öğrencilerinin Sonsuzluk Kavramına İlişkin Metaforları. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2), 1108-1161. https://doi.org/10.29299/kefad.1229109

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg