ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAVRAMINA YÜKLEDİKLERİ METAFORLAR

Cilt: 17 Sayı: 1 1 Ocak 2016
  • Mehmet Taşdemir
  • Figen Taşdemir
PDF İndir
TR EN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAVRAMINA YÜKLEDİKLERİ METAFORLAR

Öz

Bu araştırma ile öğretmen adaylarının bilimsel araştırmanın ne olduğuna ilişkin görüşleri ürettikleri metaforlar aracılığı ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma betimsel bir araştırma olup nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubu 2015-2016 eğitim-öğretim yılı güz dönemi RPD 4.sınıf öğrencilerinden oluşturulmuştur. Araştırma 51 28K, 23E kişilik gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Geçerlik İnanırlık , Güvenirlik Tutarlılık ve Genellenebilirlik Nakledilebilik sağlamasında, toplanan veriler ayrıntılı olarak rapor edilmiş, sonuçlara ulaşma süreci ayrıntılı olarak açıklamış, zengin ve yoğun tanımlama, ortamın ve katılımcıların tanımlanması, katılımcıların orijinal görüşlerine yer verme, bulguların detaylı tanımlanması, örneklemde azami çeşitlilik sağlanması işlemlerine yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analizi yöntemlerinden kategorisel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında RPD öğretmeni adayı katılımcıların bilimsel araştırma hakkında 6 farklı kategoride, 51 metafor oluşturdukları görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akan, D., Yalçın, S. ve Yıldırım, İ. (2014). Teachers' Methaphoric Impressions Related to 'School Manager'. Elementary Education Online, 13(1), 169‐179, [Online]: http://ilkogretim‐online.org.tr
  2. Balcı, A. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik ve İlkeler (4.Baskı). Ankara.
  3. Bard, C. C., Bieschke, K. J., Herbert, J. T. & Eberz, A. B. (2000). Predicting research interest among rehabilitation counselling students and Faculty. Rehabilitation Counseling Bulletin, 44(1), 48-55.
  4. Bieschke, K. J., Bishop, R. M., & Garcia, V. L. (1996). The utility of the Research Self- Efficacy Scale. Journal of Career Assessment, 4: 59-75.
  5. Bilgin, N. (2000). İçerik Analizi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yayınları: 109, İzmir.
  6. Büyüköztürk, Ş. (1994). Türk Eğitim Sisteminde araştırma eğitimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 27(1): 385-400.
  7. Büyüköztürk, Ş. (1996). Türk yükseköğretiminde araştırma eğitimi. Yayımlanmamış doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  8. Büyüköztürk, Ş. (1999). İlköğretim okulu öğretmenlerinin araştırma yeterlikleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18: 257-269.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehmet Taşdemir Bu kişi benim

Figen Taşdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2016

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Taşdemir, M., & Taşdemir, F. (2016). ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAVRAMINA YÜKLEDİKLERİ METAFORLAR. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 419-438. https://izlik.org/JA45CW38WC

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg