EĞİTİM FAKÜLTESİ VE PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMLARINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ YETERLİKLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Cilt: 16 Sayı: 2 1 Mayıs 2015
  • Eylem İncik
  • Cenk Akay
PDF İndir
TR EN

EĞİTİM FAKÜLTESİ VE PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMLARINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ YETERLİKLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Öz

Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleği yeterliklerine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın katılımcıları, Mersin Üniversitesi pedagojik formasyon programı ve Eğitim Fakültesi 4. sınıflarında öğrenim gören öğretmen adaylarından oluşan 500 kişilik bir gruptur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından MEB’in öğretmen yeterlikleri temel alınarak geliştirilen bir anket ve iki açık uçlu sorudan oluşan bir açık uçlu soru formu ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adaylarının kendilerini en çok yeterli buldukları alt yeterlikler; öğrencilere değer verme-anlama ve saygı gösterme iken pedagojik formasyon programında öğrenim gören öğretmen adaylarının kendilerini en çok yeterli buldukları alt yeterlikler öğrencilere değer verme ve ulusal ve evrensel değerlere önem vermedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaşlı, S. (2010). Öğretmen yeterlilikleri hakkında ilköğretim denetçilerin görüşleri. Eurasian Journal of Educational Research, 39, 13-36.
  2. Akkuzu, N. (2011). Öğretmen adaylarının mesleki yeterlilikleri ve mesleki mesleki yeterliliklerini etkileyen faktörler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi: bir yapısal eşitlik modeli örneği. e-Journal of New World Sciences Academy, 6(4), 2611- 2629.
  3. Arslan, S. ve Özpınar, İ. (2008). Öğretmen nitelikleri: ilköğretim programlarının beklentileri ve eğitim fakültelerinin kazandırdıkları. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED), 2(1), 38-63.
  4. Ball, D. L. & Cohen, D. K. (1999). Developing practice, developing practitioners. In L. Darling Hammond & G. Sykes (Eds.), Teaching as the learning profession: Handbook of policy and practice (pp.3-32). San Francisco: Jossey-Bass Publishers.
  5. Best, J. W. & Kahn, J. V. (1989). Research in education (6th ed.). Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
  6. Can, N. (2004). Öğretmenlerin geliştirilmesi ve etkili öğretmen davranışları. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, 103-119.
  7. Caprara, G. V., Barbaranelli, C., Steca, P. & Malone, P. S. (2006). Teachers' self-efficacy beliefs as determinants of job satisfaction and students' academic achievement: A study at the school level. Journal of School Psychology, 44, 473-490.
  8. Çakan, M. (2004). Öğretmenlerin ölçme-değerlendirme uygulamaları ve yeterlik düzeyleri: ilk ve ortaöğretim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37 (2), 99-114.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Eylem İncik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İncik, E., & Akay, C. (2015). EĞİTİM FAKÜLTESİ VE PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMLARINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ YETERLİKLERİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(2), 179-197. https://izlik.org/JA85TN95ZR

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg