Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencilerinin Uygulamalı Mutfak Derslerine İlişkin Tutumları Ve Ders Çıktılarına Yönelik Bir Araştırma

Yıl 2020, , 1713 - 1724, 20.07.2020
https://doi.org/10.24106/kefdergi.3673

Öz

Turizm sektörü, önemli hizmet alt sektörlerinden biri olup, bu sektörün istihdamına katkı sunacak personelin gerekli mesleki donanıma sahip olması elzemdir. Ancak özellikle fakülteler nezdinde turizme yönelik mesleki eğitim çeşitli sebeplerden ötürü ikinci planda kalmaktadır. Bu durum zaman içerisinde öğrencilerin sektörün işleyişinden uzaklaşmasına ve özellikle stajlar ile tanıştığı turizm hizmetlerinden soğumasına sebep olmaktadır. Bu nedenle özellikle fakültelerde mesleki eğitime yönelik uygulamalı derslerin verilmesi ve bu derslere yönelik bir bilinç aşılanması önem arz etmektedir.
Bu araştırmada, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencilerinin uygulamalı mutfak eğitimine ilişkin tutumları ile öğrencilerin uygulamalı mutfak dersleri kapsamında sunduğu hizmete yönelik müşteri memnu-niyetini tespit etmek amaçlanmıştır. Buna binaen öğrencilerin dersi almadan önce ve aldıktan sonraki tutumlarında; ders kapsamında sunulan hizmete yönelik müşteri memnuniyeti ile normal zamanda sunulan hizmet arasındaki memnuniyet düzeyinde herhangi bir farklılık olup olmadığı ölçülmüştür. Araştırma kapsamında toplam 170 öğrenci anketine ve toplam 495 müşteriye ulaşılmıştır. Araştırma 2017-2018 güz yarıyılı içeri-sinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin uygulamadan önceki ve sonraki düşüncelerine ilişkin faktör ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Mutfak personelinin sunduğu hizmet ile ders kapsamında sunulan hizmete yönelik müşteri memnuniyetinde personel kalitesi, hizmet kalitesi ve genel memnuniyet açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Ahipaşaoğlu, S., Karaman, A. ve Sağlık, E. (2002). Turizm Sektöründe Endüstriye Dayalı Eğitim, Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Pa-landöken Kış Sporları Merkezinde Bir Uygulama. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 137-143). Ankara, Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Airey, D., Tribe, J., Benckendorff, P. ve Xiao, H. (2015). The managerial gaze: The long tail of tourism education and research. Journal of Travel Research, 54(2), 139-151. doi:10.1177/0047287514522877
  • Akoğlan Kozak M. (2009). Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergi-si, 22, 1-20. Erişim adresi: http://sobbiad.mu.edu.tr/index.php/asd/article/view/218
  • Aksu, M , Bucak, T . (2012). Mesleki Turizm Eğitimi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 7-18. Erişim Adresi: http://dergipark.gov.tr/aksarayiibd/issue/22551/240990
  • Arsoy, G. (1992). Örgün/Yaygın Eğitimde Durum Tespiti ve Turizm Eğitim Sistemimizin Geliştirilmesi İçin Öneriler. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 181- 190). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Avcıkurt, C. ve Karaman, S. (2002). Lisans Eğitimi Veren Turizm Okullarının Ders Programları Karşılaştırması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 53-65). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Boyacı, C. (1992). Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Yetiştirme Sorunları ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık (s. 121-123). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Chang, T.-Y., ve Hsu, J.-M. (2010). Development framework for tourism and hospitality in higher vocational education in Taiwan. Journal of Hospitality, Leisure, Sports and Tourism Education, 9(1), 101-109. doi:10.3794/johlste.91.246
  • Chang, T.-Y., Chung, P.-H., ve Hsu, S.-S. (2012). Two-stage performance model for evaluating the managerial efficiency of higher education: Application by the Taiwanese tourism and leisure department. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 11(2), 168-177. doi:10.1016/j.jhlste.2012.04.003
  • Çemrek, F. ve Yılmaz, H. (2010). Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Programı Öğrencilerinin “Uygulamalı Mutfak Dersleri” Hak-kında Tutum ve Düşüncelerini Ölçmeye Yönelik Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 203-220. Erişim adresi: http://www.acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/handle/11630/3840#sthash.ns9PFF2M.dpbs.
  • Dahiya, A. (2013). Hospitality and Tourism Education in India: In Search of Innovative Programmes. Productivity, 53(4), 358-370. Erişim adresi: https://www.academia.edu/4195022
  • Dredge, D., Benckendorff, P., Day, M., Gross, M. J., Walo, M., Weeks, P., ve Whitelaw, P. A. (2013). Drivers of change in tourism, hospitality, and event management education: An Australian perspective. Journal of Hospitality & Tourism Education, 25(2), 89-102. doi:10.1080/10963758.2013.805091
  • Edens, D. (2011). Predictors of culinary students' satisfaction with learning. Journal of Hospitality & Tourism Education, 23(3), 5-15. doi: 10.1080/10963758.2011.10697008
  • Eurico, S. T., da Silva, J. A. M., ve do Valle, P. O. (2015). A model of graduates׳ satisfaction and loyalty in tourism higher education: The role of employability. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 16, 30-42. doi:10.1016/j.jhlste.2014.07.002
  • Gökdeniz, A., Çeken, H. ve Erdem, B. (2002). Okul-Sektör İşbirliği Çerçevesinde Stajdan Beklentiler, Sorunlar, Çözüm Önerilerine Yönelik Bir Uygulama. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 343-367). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Gross, M. J., ve Manoharan, A. (2016). The balance of liberal and vocational values in hospitality higher education: Voices of gradua-tes. Journal of Hospitality & Tourism Education, 28(1), 44-57. doi: 10.1080/10963758.2015.1127165
  • Gürdal, M. (2002). Türkiye’de Mesleki Turizm Eğitiminin Yapısal Analizi, Okullaşma- Eğitimin Kalitesi-Staj-İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri, Turizm Eğitimi Konferans- Workshop, 11-13 Aralık 2002, (s. 391-400). Ankara Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Gürdoğan, A. ve Atabey, S. (2012). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Staj Sorunları ve Stajdan Beklentileri: Ortaca Örneği. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (s. 234-247). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Hacıoğlu, Necdet (1992). Yükseköğretimde Mesleki Turizm Eğitim Geliştirme Perspektifi, Turizm Eğitimi konferans/Workshop, 9-11 Aralık 1992, Ankara (Aktaran) Hacıoğlu, Necdet., Kaşlı, Mehmet., Şahin, Seda. ve Tetik, Nuray. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi, s:26, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J. ve Anderson, R. E. (2010). Multivariate Data Analysis, Seventh Edition, New Jersey: Prentice Hall.
  • Hawkins, D. E., Ruddy, J., ve Ardah, A. (2012). Reforming Higher Education: The Case of Jordan's Hospitality and Tourism Sector. Journal of Teaching in Travel & Tourism, 12(1), 105-117. doi:10.1080/15313220.2012.650104
  • İlban, M,. O. ve Köstekli, E. (2012). Turizm Eğitiminde Yaşanan Sorunların Öğrencilerin Okullarına Olan Bağlılık Düzeylerine ve Okul Devam Niyetlerine Etkileri. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 17-19 Ekim, (s. 199-213). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • İlkiz, O. ve Hitay, O. (1992). Türkiye’de Turizm Eğitimindeki Sorunlar. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 9-11 Aralık, (s. 159-166.) Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Kang, K.-S. (2011). A study on the recognition level of high school and university students and teachers about Culinary practice educa-tion. Korean Journal of Human Ecology, 20(2), 475-485. doi:10.5934/KJHE.2011.20.2.475
  • Karaman, S., Güven, Ö., Z. ve Ceylan, U. (2012). Meslek Yüksekokullarında Turizm eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Uygulamalarında Karşılaştıkları sorunlar ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (s. 226-233). Ankara, Turizm Ba-kanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Ko, W.-H. (2010a). “Evaluating effective culinary learning of food and beverage department students at technology universities”, World Transactions on Engineering and Technology Education (WIETE), 8(4), 477-481. Erişim adresi: http://www.wiete.com.au/journals/WTE&TE/Pages/Vol.8,%20No.4%20(2010)/12-18-KO-W-H.pdf
  • Ko, W.-H. (2010b). To evaluate the professional culinary competence of hospitality students. Journal of Culinary Science & Tech-nology, 8(2-3), 136-146. doi: 10.1080/15428052.2010.511101
  • Ko, W.-H., ve Chiu, Y.-H. (2011). Developing teaching quality indicators for the culinary teacher in a university. World Transactions on Engineering and Technology Education, 9(2), 114-118. Erişim adresi: http://www.wiete.com.au/journals/WTE&TE/Pages/Vol.9,%20No.2%20(2011)/10-Ko-WH.pdf
  • Ko, W.-H. (2012). A study of the relationships among effective learning, professional competence, and learning performance in culinary field. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 11(1), 12-20. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.02.010
  • Ko, W.-H., ve Chung, F.-M. (2015). Learning satisfaction for culinary students: The effect of teaching quality and professional expe-rience. International Journal of Vocational and Technical Education, 7(1), 1-13. doi: 10.5897/IJVTE2014.0158
  • Kılıç, G. ve Bayraktaroğlu, E. (2012). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi ve Fakülte Bünyesinde Örgütleniş Biçimine Yönelik Bir Değer-lendirme. Turizm Eğitimi Konferans- Workshop, 17-19 Ekim, (s. 189-197). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdür-lüğü.
  • Kozak, M. (1992). Mesleki Turizm Eğitimi Veren Yükseköğretim Kurumlarında Ders Programlarının Hazırlanması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 191-195). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Küçüktopuzlu, K., F. (2002). Turizm Eğitimi Veren Yüksekokulların Staj Programlarında Eşgüdüm sağlanması ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11- 13 Aralık, (s. 335341). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Külahçı, Mehmet (1992). Turizm Sektöründe İşgücünün Mesleki Eğitimi. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 9-11 Aralık, (s. 105-113). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Li, L., ve Li, J. (2013). Hospitality education in China: A student career-oriented perspective. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 12(1), 109-117. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.12.001
  • López-Bonilla, J. M., ve López-Bonilla, L. M. (2014). Holistic competence approach in tourism higher education: An exploratory study in Spain. Current Issues in Tourism, 17(4), 312-326. doi: 10.1080/13683500.2012.720248
  • Olcay, A. (2008). Türk Turizminde Eğitimin Önemi, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 7(2), s. 383-390. Erişim adresi: http://dergipark.gov.tr/download/article- file/223496
  • Özmerzi, A. ve Ayata M., A. (1992). Akdeniz Üniversitesi Antalya Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik Programı Öğrencilerinin Ağırlama Sektöründe Yaptığı Uygulama ve Stajlar. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 369-372). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Pelit, E., Keleş, Y., Çakır, M. ve Ayduğan, N. (2012). “2023 Turizm Stratejisindeki Mesleki Staj Hedefleri ve Mevcut Durumun Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi”. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (ss. 32-47). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Pirnar, I. (2014). Tourism education universities in Turkey: Comparison of different structures and related Effects on education quality. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 116, 5070-5074. doi: 10.1016/j.sbspro.2014.01.1075
  • Solis, S. L. (2013). Preparing future industry leaders: a framework for Philippine tourism education. International Journal of Business Tourism Applied Sciences, 1(1), 37-46. Erişim adresi: http://www.ijbts-journal.com/images/main_1366796758/0082-Susan.pdf
  • Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (2012). Using Multivariate Statistics (6th Edition). Boston: Pearson.
  • Teng, C.-C., Horng, J.-S., ve Baum, T. (2013). Academic perceptions of quality and quality assurance in undergraduate hospitality, tourism and leisure programmes: A comparison of UK and Taiwanese programmes. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 13, 233-243. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.06.002
  • Thitthongkam, T., ve Walsh, J. (2011). Tourism education at the tertiary level and competitive advantage: A comparison between Thai-land and Malaysia. Journal of Education and Vocational Research, 1(1), 26-35. Erişim adresi: https://ifrnd.org/journal/index.php/jevr/article/view/5/5
  • Timur, A. (1992). Türkiye’de Turizm Eğitiminin Yapısı, Uygulanan Politikalar ve Sonuçları. Turizm Eğitimi Konferansı- Workshop, 9-11 Aralık, (s. 47-53). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Tuna, M. (2002). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Alanında Eğitim Veren M.Y.O.’nın Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık (s. 43-52). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Türk İstatistik Enstitüsü, Temel İstatistikler, Erişim adresi: http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • Ural, A. ve Pelit, E. (2002). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Yüksek Öğretim Örgütlerinin Örgütleniş Biçimleri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 75-85). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Wang, J., Ayres, H., ve Huyton, J. (2010). Is tourism education meeting the needs of the tourism industry? An Australian case study. Journal of Hospitality & Tourism Education, 22(1), 8-14. doi: 10.1080/10963758.2010.10696964
  • Wang, J., Huyton, J., Gao, X., ve Ayres, H. (2010). Evaluating undergraduate courses in tourism management: A comparison between Australia and China. Journal of Hospitality, Leisure, Sports and Tourism Education, 9(2), 46-62. doi: 10.3794/johlste.92.258
  • World Economic Forum (2018), The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017, Paving the Way for a more Sustainable and Inclusive Future, Erişim adresi: https://www.weforum.org/reports/the-travel-tourism-competitiveness-report-2017
  • Yang, J., ve Song, H. (2011). Tourism education programmes in Mainland China. AngloHigher, The Magazine of Global English Speaking Higher Education, 2, 8-9.
  • Yayla, Ö., Silik, C. E. ve Dülger, A. S. (2017). Turizm Lisans ve Önlisans Eğitiminde 2017 Yılı Sayısal Değerlendirmeler, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4), 47-58. doi: 10.21325/jotags.2017.137
  • Yeşiltaş, M., Öztürk, Y., ve Hemmington, N. (2010). Tourism education in Turkey and implications for human resources. Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 21(1), 55-71. doi: 10.1080/13032917.2010.9687090
  • Yüksel, A. ve Yüksel, F. (2002). Measurement of Tourists Satisfaction with Restaurant Services: A Segment-Based Approach, Journal of Vacation Marketing, 9(1), 52-68. doi: 10.1177/135676670200900104
  • Zengin, B. ve Türkseven, E. (2012). Turizm Lisans Eğitiminde Yaşanan Staj Sorunları ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Kon-ferans-Workshop, 17-19 Ekim (s. 249-269). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.

A Study on the Attitudes of the Tourism Management Students to Applied Culinary Classes and Course Outcomes

Yıl 2020, , 1713 - 1724, 20.07.2020
https://doi.org/10.24106/kefdergi.3673

Öz

The tourism sector is one of the significant service sub-sectors, and it is crucial that the employees belonging to this sector have the necessary professional skills. However, voca-tional training, especially at the faculty level, is still secondary for–several reasons. In time, this causes students to distance themselves from the way the sector operates and they become alienated from the tourism sector, to which they are introduced through internships. Therefore, it is crucial that practical classes are offered especially at the faculty level to contribute to students’ vocational training and increase their awareness about these classes.
The purpose of this study is to examine the thoughts of stu-dents at the Tourism Management Department in the School of Tourism at Kastamonu University on practical kitchen classes and customer satisfaction with the services provided by stu-dents within these classes. In this aspect, we measured whether a difference between students’ thoughts before and after taking the class was present and whether there was a difference be-tween customer satisfaction towards the services provided as part of the classes and the level of satisfaction towards the services provided under normal circumstances. Surveys were completed by 170 students and 495 customers. The study was conducted in the Fall semester of the 2017–2018 academic year. Through this study, we determined that there is a statisti-cally significant difference between the factor means of stu-dents’ thoughts before and after the practice. We found a sig-nificant difference between customer satisfaction with the ser-vices provided as part of the class and customer satisfaction with the services provided by the kitchen personnel regarding personnel quality, service quality, and overall satisfaction.

Kaynakça

  • Ahipaşaoğlu, S., Karaman, A. ve Sağlık, E. (2002). Turizm Sektöründe Endüstriye Dayalı Eğitim, Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Pa-landöken Kış Sporları Merkezinde Bir Uygulama. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 137-143). Ankara, Turizm Bakanlığı, Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Airey, D., Tribe, J., Benckendorff, P. ve Xiao, H. (2015). The managerial gaze: The long tail of tourism education and research. Journal of Travel Research, 54(2), 139-151. doi:10.1177/0047287514522877
  • Akoğlan Kozak M. (2009). Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergi-si, 22, 1-20. Erişim adresi: http://sobbiad.mu.edu.tr/index.php/asd/article/view/218
  • Aksu, M , Bucak, T . (2012). Mesleki Turizm Eğitimi. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 7-18. Erişim Adresi: http://dergipark.gov.tr/aksarayiibd/issue/22551/240990
  • Arsoy, G. (1992). Örgün/Yaygın Eğitimde Durum Tespiti ve Turizm Eğitim Sistemimizin Geliştirilmesi İçin Öneriler. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 181- 190). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Avcıkurt, C. ve Karaman, S. (2002). Lisans Eğitimi Veren Turizm Okullarının Ders Programları Karşılaştırması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 53-65). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Boyacı, C. (1992). Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Yükseköğretim Kurumlarında Öğretim Elemanı Yetiştirme Sorunları ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık (s. 121-123). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Chang, T.-Y., ve Hsu, J.-M. (2010). Development framework for tourism and hospitality in higher vocational education in Taiwan. Journal of Hospitality, Leisure, Sports and Tourism Education, 9(1), 101-109. doi:10.3794/johlste.91.246
  • Chang, T.-Y., Chung, P.-H., ve Hsu, S.-S. (2012). Two-stage performance model for evaluating the managerial efficiency of higher education: Application by the Taiwanese tourism and leisure department. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 11(2), 168-177. doi:10.1016/j.jhlste.2012.04.003
  • Çemrek, F. ve Yılmaz, H. (2010). Turizm ve Otel İşletmeciliği ile Aşçılık Programı Öğrencilerinin “Uygulamalı Mutfak Dersleri” Hak-kında Tutum ve Düşüncelerini Ölçmeye Yönelik Bir Uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 203-220. Erişim adresi: http://www.acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/handle/11630/3840#sthash.ns9PFF2M.dpbs.
  • Dahiya, A. (2013). Hospitality and Tourism Education in India: In Search of Innovative Programmes. Productivity, 53(4), 358-370. Erişim adresi: https://www.academia.edu/4195022
  • Dredge, D., Benckendorff, P., Day, M., Gross, M. J., Walo, M., Weeks, P., ve Whitelaw, P. A. (2013). Drivers of change in tourism, hospitality, and event management education: An Australian perspective. Journal of Hospitality & Tourism Education, 25(2), 89-102. doi:10.1080/10963758.2013.805091
  • Edens, D. (2011). Predictors of culinary students' satisfaction with learning. Journal of Hospitality & Tourism Education, 23(3), 5-15. doi: 10.1080/10963758.2011.10697008
  • Eurico, S. T., da Silva, J. A. M., ve do Valle, P. O. (2015). A model of graduates׳ satisfaction and loyalty in tourism higher education: The role of employability. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 16, 30-42. doi:10.1016/j.jhlste.2014.07.002
  • Gökdeniz, A., Çeken, H. ve Erdem, B. (2002). Okul-Sektör İşbirliği Çerçevesinde Stajdan Beklentiler, Sorunlar, Çözüm Önerilerine Yönelik Bir Uygulama. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 343-367). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Gross, M. J., ve Manoharan, A. (2016). The balance of liberal and vocational values in hospitality higher education: Voices of gradua-tes. Journal of Hospitality & Tourism Education, 28(1), 44-57. doi: 10.1080/10963758.2015.1127165
  • Gürdal, M. (2002). Türkiye’de Mesleki Turizm Eğitiminin Yapısal Analizi, Okullaşma- Eğitimin Kalitesi-Staj-İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri, Turizm Eğitimi Konferans- Workshop, 11-13 Aralık 2002, (s. 391-400). Ankara Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Gürdoğan, A. ve Atabey, S. (2012). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Staj Sorunları ve Stajdan Beklentileri: Ortaca Örneği. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (s. 234-247). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Hacıoğlu, Necdet (1992). Yükseköğretimde Mesleki Turizm Eğitim Geliştirme Perspektifi, Turizm Eğitimi konferans/Workshop, 9-11 Aralık 1992, Ankara (Aktaran) Hacıoğlu, Necdet., Kaşlı, Mehmet., Şahin, Seda. ve Tetik, Nuray. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi, s:26, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J. ve Anderson, R. E. (2010). Multivariate Data Analysis, Seventh Edition, New Jersey: Prentice Hall.
  • Hawkins, D. E., Ruddy, J., ve Ardah, A. (2012). Reforming Higher Education: The Case of Jordan's Hospitality and Tourism Sector. Journal of Teaching in Travel & Tourism, 12(1), 105-117. doi:10.1080/15313220.2012.650104
  • İlban, M,. O. ve Köstekli, E. (2012). Turizm Eğitiminde Yaşanan Sorunların Öğrencilerin Okullarına Olan Bağlılık Düzeylerine ve Okul Devam Niyetlerine Etkileri. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 17-19 Ekim, (s. 199-213). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • İlkiz, O. ve Hitay, O. (1992). Türkiye’de Turizm Eğitimindeki Sorunlar. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 9-11 Aralık, (s. 159-166.) Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Kang, K.-S. (2011). A study on the recognition level of high school and university students and teachers about Culinary practice educa-tion. Korean Journal of Human Ecology, 20(2), 475-485. doi:10.5934/KJHE.2011.20.2.475
  • Karaman, S., Güven, Ö., Z. ve Ceylan, U. (2012). Meslek Yüksekokullarında Turizm eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Uygulamalarında Karşılaştıkları sorunlar ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (s. 226-233). Ankara, Turizm Ba-kanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Ko, W.-H. (2010a). “Evaluating effective culinary learning of food and beverage department students at technology universities”, World Transactions on Engineering and Technology Education (WIETE), 8(4), 477-481. Erişim adresi: http://www.wiete.com.au/journals/WTE&TE/Pages/Vol.8,%20No.4%20(2010)/12-18-KO-W-H.pdf
  • Ko, W.-H. (2010b). To evaluate the professional culinary competence of hospitality students. Journal of Culinary Science & Tech-nology, 8(2-3), 136-146. doi: 10.1080/15428052.2010.511101
  • Ko, W.-H., ve Chiu, Y.-H. (2011). Developing teaching quality indicators for the culinary teacher in a university. World Transactions on Engineering and Technology Education, 9(2), 114-118. Erişim adresi: http://www.wiete.com.au/journals/WTE&TE/Pages/Vol.9,%20No.2%20(2011)/10-Ko-WH.pdf
  • Ko, W.-H. (2012). A study of the relationships among effective learning, professional competence, and learning performance in culinary field. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 11(1), 12-20. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.02.010
  • Ko, W.-H., ve Chung, F.-M. (2015). Learning satisfaction for culinary students: The effect of teaching quality and professional expe-rience. International Journal of Vocational and Technical Education, 7(1), 1-13. doi: 10.5897/IJVTE2014.0158
  • Kılıç, G. ve Bayraktaroğlu, E. (2012). Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi ve Fakülte Bünyesinde Örgütleniş Biçimine Yönelik Bir Değer-lendirme. Turizm Eğitimi Konferans- Workshop, 17-19 Ekim, (s. 189-197). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdür-lüğü.
  • Kozak, M. (1992). Mesleki Turizm Eğitimi Veren Yükseköğretim Kurumlarında Ders Programlarının Hazırlanması. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 191-195). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Küçüktopuzlu, K., F. (2002). Turizm Eğitimi Veren Yüksekokulların Staj Programlarında Eşgüdüm sağlanması ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11- 13 Aralık, (s. 335341). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Külahçı, Mehmet (1992). Turizm Sektöründe İşgücünün Mesleki Eğitimi. Turizm Eğitimi Konferans Workshop, 9-11 Aralık, (s. 105-113). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Li, L., ve Li, J. (2013). Hospitality education in China: A student career-oriented perspective. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 12(1), 109-117. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.12.001
  • López-Bonilla, J. M., ve López-Bonilla, L. M. (2014). Holistic competence approach in tourism higher education: An exploratory study in Spain. Current Issues in Tourism, 17(4), 312-326. doi: 10.1080/13683500.2012.720248
  • Olcay, A. (2008). Türk Turizminde Eğitimin Önemi, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 7(2), s. 383-390. Erişim adresi: http://dergipark.gov.tr/download/article- file/223496
  • Özmerzi, A. ve Ayata M., A. (1992). Akdeniz Üniversitesi Antalya Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik Programı Öğrencilerinin Ağırlama Sektöründe Yaptığı Uygulama ve Stajlar. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 9-11 Aralık, (s. 369-372). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Pelit, E., Keleş, Y., Çakır, M. ve Ayduğan, N. (2012). “2023 Turizm Stratejisindeki Mesleki Staj Hedefleri ve Mevcut Durumun Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi”. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 17-19 Ekim, (ss. 32-47). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Pirnar, I. (2014). Tourism education universities in Turkey: Comparison of different structures and related Effects on education quality. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 116, 5070-5074. doi: 10.1016/j.sbspro.2014.01.1075
  • Solis, S. L. (2013). Preparing future industry leaders: a framework for Philippine tourism education. International Journal of Business Tourism Applied Sciences, 1(1), 37-46. Erişim adresi: http://www.ijbts-journal.com/images/main_1366796758/0082-Susan.pdf
  • Tabachnick, B. G. ve Fidell, L. S. (2012). Using Multivariate Statistics (6th Edition). Boston: Pearson.
  • Teng, C.-C., Horng, J.-S., ve Baum, T. (2013). Academic perceptions of quality and quality assurance in undergraduate hospitality, tourism and leisure programmes: A comparison of UK and Taiwanese programmes. Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 13, 233-243. doi: 10.1016/j.jhlste.2012.06.002
  • Thitthongkam, T., ve Walsh, J. (2011). Tourism education at the tertiary level and competitive advantage: A comparison between Thai-land and Malaysia. Journal of Education and Vocational Research, 1(1), 26-35. Erişim adresi: https://ifrnd.org/journal/index.php/jevr/article/view/5/5
  • Timur, A. (1992). Türkiye’de Turizm Eğitiminin Yapısı, Uygulanan Politikalar ve Sonuçları. Turizm Eğitimi Konferansı- Workshop, 9-11 Aralık, (s. 47-53). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Tuna, M. (2002). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Alanında Eğitim Veren M.Y.O.’nın Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık (s. 43-52). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Türk İstatistik Enstitüsü, Temel İstatistikler, Erişim adresi: http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • Ural, A. ve Pelit, E. (2002). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Turizm Eğitimi Veren Yüksek Öğretim Örgütlerinin Örgütleniş Biçimleri. Turizm Eğitimi Konferans-Workshop, 11-13 Aralık, (s. 75-85). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
  • Wang, J., Ayres, H., ve Huyton, J. (2010). Is tourism education meeting the needs of the tourism industry? An Australian case study. Journal of Hospitality & Tourism Education, 22(1), 8-14. doi: 10.1080/10963758.2010.10696964
  • Wang, J., Huyton, J., Gao, X., ve Ayres, H. (2010). Evaluating undergraduate courses in tourism management: A comparison between Australia and China. Journal of Hospitality, Leisure, Sports and Tourism Education, 9(2), 46-62. doi: 10.3794/johlste.92.258
  • World Economic Forum (2018), The Travel & Tourism Competitiveness Report 2017, Paving the Way for a more Sustainable and Inclusive Future, Erişim adresi: https://www.weforum.org/reports/the-travel-tourism-competitiveness-report-2017
  • Yang, J., ve Song, H. (2011). Tourism education programmes in Mainland China. AngloHigher, The Magazine of Global English Speaking Higher Education, 2, 8-9.
  • Yayla, Ö., Silik, C. E. ve Dülger, A. S. (2017). Turizm Lisans ve Önlisans Eğitiminde 2017 Yılı Sayısal Değerlendirmeler, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(4), 47-58. doi: 10.21325/jotags.2017.137
  • Yeşiltaş, M., Öztürk, Y., ve Hemmington, N. (2010). Tourism education in Turkey and implications for human resources. Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 21(1), 55-71. doi: 10.1080/13032917.2010.9687090
  • Yüksel, A. ve Yüksel, F. (2002). Measurement of Tourists Satisfaction with Restaurant Services: A Segment-Based Approach, Journal of Vacation Marketing, 9(1), 52-68. doi: 10.1177/135676670200900104
  • Zengin, B. ve Türkseven, E. (2012). Turizm Lisans Eğitiminde Yaşanan Staj Sorunları ve Çözüm Önerileri. Turizm Eğitimi Kon-ferans-Workshop, 17-19 Ekim (s. 249-269). Ankara, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.
Toplam 56 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Research Article
Yazarlar

Çetin Akkuş

Yayımlanma Tarihi 20 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 29 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Akkuş, Ç. (2020). Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencilerinin Uygulamalı Mutfak Derslerine İlişkin Tutumları Ve Ders Çıktılarına Yönelik Bir Araştırma. Kastamonu Education Journal, 28(4), 1713-1724. https://doi.org/10.24106/kefdergi.3673